Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Liderii SLI vor ca femeile de serviciu să primească spor de toxicitate


   Angajații unităților de învățământ care se ocupă în această perioadă de curățenia și igienizarea spațiilor ar trebui să beneficieze de un spor de 10%  la salariu, pentru că își desfășoară activitatea în condiții grele și folosesc substanțe toxice. Reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea s-au sesizat în acest caz și au solicitat inclusiv sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică, pentru a verifica substanțele ce sunt folosite la igienizare și a stabili în ce măsură acestea le pot afecta sănătatea îngrijitorilor. 
   În anii trecuți s-a încercat sesizarea instanței de judecată în aceste cazuri, pentru că, în opinia sindicaliștilor, legislația de muncă nu era respectată în ceea ce privește alocarea unor drepturi salariale. Dar din cauza lipsei unui buletin de analiză care să certifice că produsele folosite la curățenie sunt toxice, încercările au fost sortite eșecului. 
   Din informațiile deținute de sindicaliști, în multe unități de învățământ se folosește o soluție pe bază de sodă caustică, în combinație cu clorură de var. Ambele substanțe sunt nocive pentru sănătate și pot provoca arsuri extrem de grave și leziuni severe la nivelul cavității bucale, dacă sunt ingerate accidental. În astfel de cazuri, în care se lucrează cu substanțe periculoase, legislația precizează că angajatul trebuie să beneficieze de un spor de 10% la salariu, spor care însă nu se regăsește în salariul personalului de îngrijire din școli.
   „S-au plâns de condițiile grele de muncă. Eu vreau să verific practic dacă produsele folosite pentru curățenie sunt cele care trebuie să fie. Am înțeles că în multe unități de învățământ se folosește o soluție de sodă caustică în combinație cu clorură de var. Astfel, voi solicita celor de la Direcția de Sănătate Publică să facă verificări și să vadă că există substanțe nocive și periculoase. În aceste condiții ar trebui să se regăsească în salariu acel spor de 10%. Noi am mai încercat o acțiune în instanță acum 3 sau 4 ani pentru câștigarea acestor sporuri, în schimb instanța ne-a respins acțiunea pentru că nu avem acel buletin prin care să se arate că oamenii lucrează în condiții grele, nocive și periculoase. Săptămâna aceasta se face solicitare către DSP”, a precizat Tudor Emil, liderul SLI Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?