Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Oamenii de ştiinţă au stabilit o legătură între numărul galaxiilor şi viteza cu care se formează acestea


   O echipă de astronomi euro-peni a reușit să facă o legătură între viteza cu care se formează stelele într-o galaxie și numărul total al galaxiilor, având în vedere că o generație mai densă de stele poate expulza gazul necesar pentru a se hrăni și a crește, informează joi agenția EFE, care citează un studiu publicat de revista britanică Nature. Descoperirea a fost posibilă grație unor imagini performante obținute de la galaxia spiralată Sculptor, numită și NGC 253, aflată la 11,5 milioane de ani lumină de Sistemul Solar, în care se pot vedea ‘coloane fumegânde de gaz dens și rece expulzate din centrul discului galactic’, potrivit Observatorului Meridional European (ESO). 
   Cu ajutorul telescopului ALMA, situat în Atacama (Chile), experții au observat cum formarea accelerată de stele poate ‘absorbi gazul unei galaxii’, generând ‘imagini uimitoare cu jeturi uriașe de gaz molecular expulzate’ în gol, notează studiul publicat de revista Nature. ‘Cu rezoluția și precizia extraordinară a telescopului ALMA, am putut vedea clar, pentru prima dată, concentrații masive de gaz rece expulzat de undele expansive de intensă presiune create de stelele tinere’, a declarat Alberto Bolatto, astronom la Universitatea din Maryland. ‘Cantitatea de gaz pe care am măsurat-o ne oferă indicii evidente că unele galaxii în creștere lansează mai mult gaz decât cel pe care îl absorb’, a precizat el. Mai concret, cercetătorii au determinat că se expulzează gaz molecular echivalent cu o masă de zece ori mai mare decât cea a Soarelui, la o viteză de între 150.000 și un milion de kilometri pe oră oră. 
   Principala consecință a acestui fapt este că generațiile viitoare de stele vor rămâne fără combustibilul necesar pentru a se forma și a crește. Descoperirea explică și de ce există în univers o penurie de galaxii cu înaltă densitate de stele, fapt ce provoacă surprindere în comunitatea științifică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?