Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Reprezentanţii ministerelor au discutat la MFP cu misiunea FMI


   Miniștrii Cabinetului Ponta au discutat sâmbătă, la Ministerul Finanțelor Publice, cu misiunea Fondului Monetar Internațional angajamentele care vor fi prevăzute în Scrisoarea de intenție pentru noul acord al României cu instituția financiară internațională. Discuțiile au început în jurul orei 10.00, iar primii miniștri care au participat la întâlnirea cu delegația FMI au fost ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Åžova, precum și prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, Daniel Dăianu. De asemenea, reprezentanții ministerelor au discutat și despre rectificarea bugetară programată pentru finele lunii iulie, la minister fiind prezent și ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
   Ministrul Sănătății a declarat, după întâlnire, că reprezentanții FMI sprijină reforma în sănătate și că s-a ajuns la un acord în privința unor aspecte. „Am înțeles că doresc să sprijine reforma în sănătate. Am căzut de acord asupra unor aspecte. Vom vedea care va fi forma finală”, a spus Nicolăescu.
   La rândul său, Daniel Dăianu a precizat că un nou acord este util în actualul context economic internațional. „Un nou acord este extrem de util deoarece contextul economic internațional rămâne extrem de complicat. Trebuie să venim cu noi măsuri de protecție.(…) Se discută mult despre ce se întâmplă cu creditul bancar, cum pot fi ajutate IMM-urile, deoarece creditul este foarte scump. Sunt multe de discutat”, a spus Dăianu.
   O echipă a FMI, condusă de Andrea Schaechter, este în vizită în România până pe 31 iulie, pentru discuții asupra următorului program cu România. Concluziile întâlnirilor vor fi prezentate la sfârșitul misiunii, în data de 31 iulie. Înainte de venirea misiunii FMI, a fost în România, în perioada 15-16 iulie 2013, și directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, aceasta fiind la prima sa vizită la București după numirea în funcția de director al FMI, în luna iulie 2011.
   Lagarde a anunțat, la o masă rotundă organizată la BNR, probabilitatea ca România să semneze un nou acord de tip preventiv cu FMI. „O țară decide dacă este nevoie de un nou împrumut cu Fondul Monetar Internațional. Oamenii politici se pun de acord dacă un nou acord va fi benefic pentru România. Acesta este pasul numărul unu, iar pasul numărul doi este cel de a se justifica finanțarea internațională, mobilizarea finanțării internaționale. Răspunsul meu este probabil da (va fi un nou acord n.r.), luând în considerare dorința oamenilor politici de a consolida stabilitatea macroeconomică, de a avea o ancoră pentru aceasta, de a urma reformele economice, care nu au fost încă încheiate, dar ce este cel mai important, pentru a evita orice tentație de a face pași înapoi”, a spus Christine Lagarde.
   Boardul Fondului Monetar Internațional (FMI) a anunțat, la finele lunii trecute, încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor țintelor importante, a acțiunilor prealabile și remarcând progresele în direcția stabilității macroeconomice și pe calea reformelor structurale.
   Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond) a fost aprobat inițial pe 25 martie 2011 și este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai în caz de necesitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?