Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

GALERIE FOTO: O vrânceancă a cucerit Europa!


   A câștigat, recent, cea de-a V-a ediție a IFP ELSA Essay Competition, a fost felicitată de Dr. Anne Forus, conducătoarea Comitetului de Bioetică din cadrul Consiliului Europei și de președintele Comitetului European al Drepturilor Sociale, Luis Jimena Qquesada. Activează în cea mai mare asociație a studenților la drept din lume, ELSA (The European Law Students’ Association).  Este coordonatoare academică a delegațiilor ELSA International la UNCITRAL (Comisia Organizației Națiunilor Unite pentru dreptul comercial internațional). A absolvit Facultatea de Finanțe-Bănci din cadrul ASE și Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Anul acesta a terminat și masterul. În prezent, lucrează la PwC Romania (PricewaterhouseCoopers, una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale de consultanță și audit din lume). Vrea să practice avocatura, convinsă fiind că acest lucru îi va da libertatea de a-și „alege luptele”. Åži are doar …25 de ani! Horiana Secară, din Adjud, este convinsă că „dacă îți dorești ceva, și muncești pentru asta, nu se poate să nu reușești”. Åži consideră că fiecare om are datoria, față de el însuși și față de comunitate, de a se strădui să devină „cea mai bună versiune a lui”.

   O tânără uluitoare! Cu această certitudine în suflet m-am despărțit de Horiana, după timpul prea scurt, dar atât de plin, petrecut împreună. Cuvintele ei simple, clare, modeste, cu care și-a spus povestea – o poveste „jos pălăria”! – îmi tot răsunau în minte. Iar imaginea ei delicată, fină, cu tușe de timiditate, privirea cât o lume și eleganța gesticii prelungită, parcă, în fiecare fluturare jucăușă a adierilor, prin șuvițele castanii, m-au cucerit cu totul! „Å¢intește spre lună, și dacă vei cădea, vei ateriza printre stele, și tot e bine!”, crede c-ar trebui să fie motoul vieții oricărui tânăr, pentru a reuși. Åži fără îndoială, în ultimii cinci ani ea nu doar că a „țintit spre lună”, ci a sărit din stea în stea, până când s-a trezit c-a… depășit-o!
   Ultima sa realizare – câștigarea celei de-a cincea ediții a concursului internațional de eseuri adresat studenților la drept și tinerilor juriști din Europa, IFP ELSA Essay Competition, la care a participat, după cum ea însăși spune, „din pură curiozitate”, nu face decât să confirme asta! „La competiția de eseuri m-am înscris din pură curiozitate pentru acel domeniu, mi-a plăcut foarte mult tema: «Biotechnology and Health Care». Eu am intitulat eseul meu «Biotechnology and Health Care: Regulation, Limits, Controversies» și spre surprinderea mea, a fost singurul eseu cu un punctaj peste 90 de puncte din 100, celelalte având sub 80. Concursul a fost jurizat de către profesorii de la Observatorul Universității Erasmus din Rotterdam, sprijinit și sponsorizat de către Consiliul Europei, London School of English, Erasmus University Rotterdam, ILEC Cambridge University Press și European Voice”, spune Horiana.
   Ca premiu, eseul său a fost publicat atât pe site-ul ELSA cât și pe cel al Consiliului Europei, a primit un abonament la European Voice, un manual de engleză juridică de la Cambridge University Press și mai mult, anul viitor va face, la Londra, un curs de engleză juridică la London School of English. Iar scrisoarea de felicitare primită din partea Dr. Anne Forus, conducătoarea Comitetului de Bioetică din cadrul Consiliului Europei a onorat-o.
    La ceremonia de premiere, organizată luna trecută de cei de la Comitetul European al Drepturilor Sociale de la Strasburg, a avut emoții teribile, cu atât mai mult cu cât a fost organizată special pentru ea, fapt pe care l-a aflat de abia când a ajuns acolo. „Trebuia să-mi  prezint eseul și doream foarte mult să fac o prezentare frumoasă. În public erau profesori de drept de la cele mai renumite Universități, oameni politici, foarte multe personalități… Acolo l-am cunoscut pe președintele Comitetului European al Drepturilor Sociale, domnul Luis Jimena Qquesada, ce a ținut cuvântul de introducere al ceremoniei, și pe domnul profesor Alexandru Athanasiu, care era foarte mândru că o româncă a câștigat această competiție. Ambasadorul României în Franța și-a transmis și el felicitările printr-o persoană prezentă acolo. A fost destul de copleșitor să primesc o asemenea atenție pentru un eseu pe care l-am făcut mai mult din curiozitate pentru acel domeniu”, povestește Horiana. 

Întâmplarea care i-a schimbat viziunea asupra vieții

    Răscrucea, punctele de cotitură din viața oricui sunt, desigur, momente-cheie, în care omul își poate reconsidera întreaga existență, în câteva secunde. Iar punctele cheie ale dezvoltarii unui individ pot fi, din păcate, dintre cele mai puțin plăcute. Așa i s-a întâmplat și Horianei, în urmă cu cinci ani. Povestește cu seriozitate despre acel moment căruia, chiar dacă a fost dramatic, i se datorează devenirea sa actuală. Pur și simplu a trebuit să se lupte cu moartea! Åži a învins-o! „Eram la București, în ultimele zile de sesiune. Simțeam că se întâmplă ceva cu mine, dar totuși, m-am decis să plec către Adjud. La Buzău am leșinat. Făcusem o hemoragie internă. Am fost internată la spitalul din Buzău, ai mei au vrut să mă transfere la Focșani, însă doctorul de acolo le-a zis că nu se poate, că nici nu se știe dacă o să supraviețuiesc! Iar eu eram de față! Oricum, am fost salvată pe ultima sută de metri, într-o singură noapte, părinții mei au albit… Când m-am trezit eram la Terapie Intensivă, iar momentul în care am realizat că trăiesc a fost cel mai fericit din viața mea! Atunci mi-am promis că dacă trec peste asta, voi încerca să fiu cea mai bună variantă a mea! Åži încă sunt în lucru!”, râde, deși numai ea știe câtă muncă și câte nopți nedormite s-au ascuns, de atunci încoace, în spatele tuturor reușitelor sale.
   „Terminasem Colegiul Național «Unirea» din Focșani, reușisem la Facultatea de Finanțe-Bănci din cadrul ASE București, dar înainte de acest accident, devenisem un pic distantă față de lucrurile pe care trebuia să le fac, față de părinții mei care sunt oameni atât de minunați, pe care îi apreciez atât de mult! După asta s-a schimbat totul. Am conștientizat care ar trebui să fie lucrurile importante pentru mine, și că trebuie să prețuiesc mai mult viața! Åži să știți că tot de atunci, mi s-au deschis atâtea oportunități! Poate au fost și înainte, dar eu nu le-am văzut decât din acel moment! A trebuit doar să mă decid ce aleg, pentru că am înțeles că ești ceea ce alegi să fii! Depinde doar de tine!”, a explicat Horiana.

A reușit în cinci ani, cât alții nici în zece vieți!
   
   Cum absolvise Colegiul Național „Unirea”, profil matematică – informatică, alegerea Facultății de Finanțe-Bănci din cadrul ASE-ului, zice că a fost, practic, cea mai firească opțiune de continuare a studiilor. Era în anul II când a realizat că totuși, nu îi este suficient. „Åži imediat după sesiunea de la Finanțe am dat la Drept și am intrat la buget. Anul acesta am terminat masterul «Contabilitatea și fiscalitatea patrimoniului» tot din cadrul ASE. Am făcut stagii de practică la Mușat și Asociații, PwC și CNVM, iar în prezent lucrez la PwC Romania”, spune Horiana. Cu toate astea, a reușit să găsească timp să se implice în diverse proiecte derulate de cea mai mare asociație a studenților la drept din lume, ELSA (The European Law Students’ Association), atât în București cât și la nivel național. Cel mai semnificativ dintre ele a fost „o conferință, pe care am inițiat-o, coordonat-o și care anul acesta s-a aflat la a treia ediție, «Ceva vechi, ceva nou, ceva provocator: .. fiscalitatea», unde am avut ca invitați cei mai buni specialiști din domeniu: profesori universitari de la Drept și ASE, avocați, un reprezentant al ANAF-ului, un judecător de la ÎCCJ, un contribuabil, experți fiscali (parteneri și manageri) de la PwC, Ernst & Young și KPMG”, a detaliat.
   Iar în prezent, Horiana este și coordonatoare academică a delegațiilor ELSA International la UNCITRAL (Comisia Organizației Națiunilor Unite pentru dreptul comercial internațional), unde s-a ocupat până acum de nouă delegații formate din cei mai buni studenți la Drept din toată Europa. Nu consideră că între ea și ceilalți tineri din țările europene ar fi vreo diferență, simțindu-se la fel de „cetățean european” în România, ca și în alte părți. „Cred că s-a uniformizat ideea aceasta de cetățean european și că individualizarea asta, că te simți mai cetățean acolo sau te simți mai cetățean aici, nu mai există. Åži asta pentru că sunt foarte multe instrumente, ai foarte multe oportunități la îndemână să-ți valorifici, oriunde în Europa, drepturile tale de cetățean european”, spune Horiana.

Adoră jazz-ul, citește și urcă pe podium la competiții sportive

    Åži dacă credeți că toate cele povestite mai sus îi răpesc Horianei tot timpul, aflați că nu este deloc așa! Hobby-urile sale nu doar că o destind, dar spune că o ajută să țină efectiv pasul cu toate provocările din viața sa. Åži face ce face, și tot pe podium ajunge! În mod constant aleargă în aer liber. Pe orice vreme și oricât de târziu, așa încât anul trecut, la Semimaratonul „Gerar”, a reușit să străbată cei 21 de kilometri în 2 ore și 21 de minute, pe un traseu cu zăpadă și gheață, la minus 15 grade Celsius! Ca sport de relaxare practică mountain bike-ul. „Astfel am avut ocazia de descopăr locuri neașteptat de frumoase din România. Am făcut trasee de o zi sau două pe Transfăgărășan, în Dobrogea, Întorsura Buzăului – Ojdula – Lepșa – Focșani, Azuga – Întorsura Buzăului – Brașov, Vama Veche – Shabla”, spune Horiana. Acum doi ani a participat și la câteva competiții, obținând locul III la Gârboavele XC Galați, locul I la Comana și locul II la Padina Fest.
    Încearcă să nu rateze, alături de prietenii săi, concertele de jazz live pe care mărturisește că le adoră, citește mult, uneori dansează, dar mărturisește că are „și momente în care îmi iau o zi liberă doar pentru mine, o zi de «dolce far niente»”.

Lipsa de timp – doar un mit   

    Horiana nu regretă nici o oră din milioanele muncite pentru a deveni ceea ce este astăzi. Se simte bine cu ea însăși, dar spune că încă nu îi este suficient așa că lucrează intens la construirea celei mai bune versiuni a propriei persoane. 
   Poate părea imposibil, dar lipsa de timp o consideră doar un mit. „Cu cât ai mai puțin timp, cu atât te organizezi mai bine și reușești să faci mai multe activități. Cu cât ai mai multe de făcut, cu atât prețuiești timpul altfel. Eu încă mai am multe de făcut. Vreau să practic avocatura, consider că asta îmi va da o libertate mult mai mare, voi putea să-mi aleg luptele. Aș mai vrea, de asemenea, să mă implic social… voi vedea cum. Vedeți, sunt foarte multe lucruri care ne sunt la îndemână, oportunități care abia așteaptă să le atingi! Dacă îți dorești ceva cu adevărat, și muncești pentru asta, nu se poate să nu reușești! Åži, la urma urmei, avem datoria față de noi să fim cea mai bună versiune a noastră!”, consideră, la doar 25 de ani, vrânceanca ce a cucerit Europa!

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?