Realizarea gratuită a lucrărilor de cadastru la nivelul localităților vrâncene va continua în 2018. Vor putea fi încheiate contracte de prestări servicii cu finanțare de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vrancea pentru Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) în limita sumei de 150 mii lei pentru fiecare localitate. Decontarea lucrărilor se face în limita sumei de 60 lei pentru fiecare imobil înscris în cartea funciară. Sunt vizate în special terenurile din extravilanul localităților. Acest program se derulează de doi ani însă, din păcate, mulți primari din județ nu au înțeles importanța realizării cadastrului și nu s-au implicat în obținerea banilor și încheierea unor contracte de prestări servicii cu firme sau persoane fizice autorizate pentru aceste lucrări.
O situație de la OCPI arată că, la nivelul județului, sunt 33 de primării care au contracte de finanțare pentru diferite sectoare cadastrale, iar încă 11 comune sunt prinse pentru realizarea lucrărilor de cadastru fie cu fonduri de la bugetul de stat, fie prin fonduri europene. În ceea ce privește PNCCF, anul trecut au fost doar 33 primării, care au încheiat 34 contracte de servicii, cu o valoare totală de 2,39 milioane lei, adică 39996 imobile cu o suprafață estimată de 24259 hectare care vor fi înscrise în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Marea majoritate a contractelor de prestări servicii se derulează inclusiv în 2018.
Primăriile care au încheiate contracte de servicii anul trecut sunt Bălești, Bârsești, Bolotești, Bordești, Câmpineanca, Cârligele, Ciorăști, Dumbrăveni, Garoafa, Gugești, Măicănești, Movilița, Nănești, Năruja, Negrilești, Nereju, Odobești, Panciu, Păulești, Păunești, Pufești, Răcoasa, Reghiu, Ruginești, Sihlea, Străoane, Tîmboiești, Tătăranu, Èifești, Tulnici, Urechești, Valea Sării, Vidra.
Acestora li se adaugă cele 14 primării care au solicitat finanțare dar nu au reușit să încheie contracte de servicii. De menționat că, în 2016, doar 13 primării au solicitat finanțarea asigurată de OCPI și au reușit să încheie contracte de servicii cu firme autorizate. Este vorba despre primăriile Adjud, Bălești, Bîrsești, Cîmpineanca, Ciorăști, Cârligele, Dumbrăveni, Păunești, Pufești, Sihlea, Slobozia Bradului, Străoane, Vidra. Rezultatul a fost realizarea a 2621 cărți funciare, pentru o suprafață de 1006 hectare. Directorul OCPI, Horia Frîncu, a arătat că, anul acesta, la nivelul a trei localități din județ, respectiv Sihlea, Tătăranu, Cârligele, contractele de servicii au fost finalizate parțial. De asemenea, au fost finalizate licitațiile pentru lucrările de cadastru din șase localități, respectiv Biliești, Golești, Gologanu, Milcovul, Răstoaca și Suraia. Câștigătorii licitațiilor vor fi invitați să semneze contractele și au la dispoziție doi ani pentru realizarea lucrărilor de cadastru. Nu în ultimul rând, din Vrancea au fost selectate cinci localități unde lucrările de cadastru sistematic vor fi finanțate din fonduri europene. Este vorba despre Măicănești, Ruginești, Sihlea, Vînători și Vulturu. Termenul pentru organizarea licitației este în luna aprilie după care urmeasă semnarea contractelor pentru lucrări.
Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. „Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan și, prin excepție, din intravilan se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află. Potrivit legii, primăriile au obligația să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură ( APIA)”, arată OCPI Vrancea.