Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Şomeri vrânceni cu indemnizaţii europene


   Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea a emis, pe parcursul acestui an, 31 de formulare europene în materie de șomaj, necesare vrâncenilor care au muncit într-una din țările Uniunii Europene și au devenit șomeri. Anul trecut, alte 63 de persoane au solicitat aceste formulare, cuantumul indemnizației acordate de statele UE fiind substanțial mai mare decât cel acordat în România. În Spania, de exemplu, nivelul indemnizației de șomaj pornește de la câteva sute de euro și poate ajunge până la una sau două mii de euro, în funcție de câți copii are în întreținere solicitantul. Asta, în timp ce indemnizația de șomaj acordată în România nu depășește 75% din leafa minimă pe economie, la care se adaugă între 3 și 10%, în funcție de stagiul de cotizare.

   Instituția din România competentă pentru eliberarea formularelor europene în materie de șomaj este Agenția din raza de domiciliu sau reședință a solicitantului. Pe teritoriul statelor Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE) și al Elveției are competență pentru eli-berarea formularelor instituția omoloagă AJOFM.
   Formularele europene sunt singurele documente oficiale luate în considerare și va-lorificate în vederea aplicării prevederilor referitoare la șomaj ale regulamentelor europene în domeniul securității sociale. „Până la data de 30 aprilie 2014, instituțiile competente în materie de șomaj din statele membre UE/SEE și din Elveția pot continua să utilizeze în paralel atât formularele de tip vechi din seria E 300, cât și formularele de tip nou, din seria U, respectiv: E 301/U1 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru șomaj, E 302 pentru certificarea informațiilor referitoare la membrii de familie cu domiciliul în România aflați în întreținerea șomerului din alt stat membru, U2, U3 în cazul exportului prestației de șomaj din statul membru care acordă prestația în statul membru în care șomerul se deplasează pentru căutarea unui loc de muncă. O persoană care a desfășurat activități lucrative și a fost asi-gurată pentru șomaj în cel puțin două state membre UE/ SEE poate beneficia de indemnizație de șomaj prin cumularea perioadelor de asigurare. Acordarea indemnizației de șomaj se solicită în statul unde persoana în cauză a avut ultimul loc de muncă, și nu în statul de origine. Formulare folosite în acest scop pot fi descărcate de pe http://www.anofm.ro/relatii-internationale”, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Eliberarea formularului necesar se poate solicita fie direct agenției județene din raza de domiciliu sau reședință, fie ANOFM.
   În cursul anului 2012, AJOFM Vrancea a eliberat în total 72 de formulare, din care 41 de formulare E 301 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru șomaj, și 31 de formulare E 302 pentru certificarea informațiilor referitoare la membrii de familie cu domiciliul în România aflați în întreținerea șomerului din alt stat membru. Cele mai multe dintre aceste formulare au fost eliberate, anul trecut, pentru vrânceni care au lucrat în Spania, apoi pentru cei ce au devenit șomeri în Italia și în Germania.
    Anul acesta, până în momentul de față, AJOFM Vrancea a eliberat 31 de formulare europene, și anume 15 formulare E 301 și 16 formulare E 302. Acestea au fost soli-citate în cea mai mare parte de vrânceni care au devenit șomeri în Spania, dar și în Italia, Austria și Irlanda.

În ce condiții pot încasa șomerii indemnizație, dacă pleacă din țară

    Legea 76/ 2002 privind sistemul asi-gurărilor de șomaj și stimularea forței de muncă prevede că indemnizația de șomaj acordată în România încetează la data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni. De asemenea, plata se suspendă, la cererea persoanei, de la data plecării în străinătate pentru o perioadă mai mică de trei luni. Totuși, o persoană care beneficiază de indemnizație de șomaj în România poate primi în continuare acest drept chiar dacă se deplasează în alt stat membru pentru a-și căuta un loc de muncă. „Condiția este să se înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă la serviciul public de ocupare din statul în care se deplasează. Perioada de acordare a acestui drept este de trei luni, cu posibilitate de extindere până la maximum șase luni”, a transmis conducerea AJOFM Vrancea.
    În cursul anului 2012, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă au eliberat, la nivel național, un număr de 5.067 formulare E 301, dintre care cele mai multe au fost emise pentru Italia – 2.328 și Spania – 2.066. De asemenea, au fost emise 3.464 formulare E 302, majoritatea pentru Spania, prin care se certifică informații referitoare la veniturile membrilor de familie cu domiciliul în România în vederea stabilirii cuantumului ajutorului de șomaj în aceste state. „În ceea ce privește menținerea dreptului la prestații de șomaj pe perioada în care șomeri ai altor state își căută un loc de muncă în România, în anul 2012 s-au înregistrat, la nivel național, 189 de cazuri de export al prestațiilor. Totodată, s-au înregistrat 11 solicitări privind exportul prestației de șomaj din România în alte state membre. În perioada 01.01.2013 – 30.06.2013, au fost eliberate 2.892 formulare E 301 și 1.501 formulare E 302. În ceea ce privește exportul prestațiilor de șomaj, s-au înregistrat 43 exporturi din alte state membre în România și un număr de 7 exporturi din România în alte state membre”, informează ANOFM, printr-un comunicat de presă dat publicității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?