Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Proprietarii de păduri de la Dumitreşti, „jupuiţi“ la bani de Ocolul Silvic


   Moștenirile guvernării pedeliste ies la iveală treptat și arată gogomăniile făcute pe furiș de cei aflați la conducerea țării până în 2012. Scandalul datornicilor la sănătate din perioada 2009-2011 este urmat de cel al micilor proprietari de pădure din zona Dumitrești, care primesc acum facturi pentru plata pazei pădurilor din anii 2009-2012. Aceasta deși mulți dintre proprietari au semnat contracte de servicii silvice cu noul Ocol Silvic (OS) Chiojdeni. Proprietarii de păduri de la Dumitrești îi acuză acum pe reprezentanții Ocolului Silvic Dumitrești de jaf la drumul mare, pentru că vor bani pentru pază deși nu le-au marcat un copac. Pe lângă facturi, proprietarii de păduri au primit și câte o atenționare scrisă din partea Direcției Silvice Vrancea, prin care sunt notificați că dacă nu plătesc facturile vor fi trimiși în judecată. Cei de la OS Dumitrești spun că legislația silvică și bâlbâielile foștilor miniștri care răspundeau de păduri sunt de vină pentru situația creată. 

   Å¢ăranii din zona Dumitreștiului sunt în pragul revoltei după ce au început să primească acasă facturi în contul pazei pădurilor pe care le dețin. Facturile au fost emise de conducerea Ocolului Silvic (OS) Dumitrești, reprezentată de Laurențiu Dumitrache, pentru servicii silvice presupus prestate începând cu 2009. Situația este asemănătoare cu cazul de la Casa de Asigurări de Sănătate, care i-a scos datornici pe șase mii de țărani chipurile pentru că nu și-au achitat contribuția la sănătate pentru grâul sau strugurii vânduți la centrele de colectare în perioada 2009-2011. Iar oamenii sunt speriați pentru că sunt înștiințați că dacă nu plătesc facturile, vor fi acționați în judecată.
   Nemulțumirea oamenilor este cu atât mai mare cu cât proprietarii de păduri spun că, la finele anului 2011, au înștiințat și au plecat de la Ocolul Silvic Dumitrești din cauza felului în care au fost tratați și umiliți de șeful și angajații instituției în cauză, pădurile lor fiind păzite de OS Chiojdeni. „Din anul 2012 eu am avut contract cu Ocolul Silvic Privat Chiojdeni pentru paza pădurii. Culmea tupeului la cei de la OS Dumitrești, care zilele acestea mi-au trimis o factură pentru anul 2011 și pentru anul 2012, adică pentru perioada când eu eram la alt ocol silvic. Am chitanță cu care pot dovedi plata pazei pădurii la Chiojdeni. Nu este normal ce fac cei de la OS Dumitrești. Este jaf la drumul mare. Am factura în mașină și nu le voi plăti niciun leu, pentru că nu am beneficiat de serviciile lor. Unde se trezesc ei să le plătesc eu o factură cu cota de TVA de 24% acum, când în anul 2011 cota era de 19%? Cred că în proporție de 90% din locuitorii din Dumitrești am primit aceste facturi, care nu sunt reale, și acea înștiințare de plată de la OS Dumitrești. De ce nu au trimis aceste facturi și înștiințări la finalul fiecărui an? Oamenii care nu știu carte se sperie și merg să plătească aceste hârtii fără valoare. Nu le dau un leu, merg la judecată și așa ar trebui să facă toți cei care sunt nedreptățiți de OS Dumitrești”, a spus Iulian Strîmbei, din Dumitrești, fost viceprimar. 

Micii proprietari de păduri se mută la Ocolul Silvic Privat Chiojdeni

 
   Oamenii spun că scandalul facturilor pe bandă rulantă a început în momentul în care cei de la OS Dumitrești au aflat că proprietarii de păduri vor să plece la Ocolul Silvic Privat Chiojdeni. O parte dintre ei au plătit facturile în cauză doar pentru a scăpa de șicanele celor de la OS Dumitrești.
   George Blidaru, președintele Asociației Proprietarilor de Păduri Motnău, spune că ce se întîmplă acum la Dumitrești este o măgărie fără limite. Acesta acuză OS Dumitrești că hărțuiește oamenii bătrâni și bolnavi, care au câte un petic de pădure, doar pentru a le lua banii. „Ce face acum OS Dumitrești este o hoție fără margini. Ei trimit facturi acasă la oameni din anii 2009-2010-2011 și 2012, deși noi suntem trecuți de jumătatea calendaristică a anului 2013. Din anul 2012 toți cetățenii din Dumitrești au contract cu Ocolul Silvic Privat Chiojdeni, iar Ocolul Dumitrești le emite facturi și pentru anul 2012! Avem un caz al unei bătrâne, Avrămia Aldea, de 90 de ani, din satul Siminoc, care are o pensie mică de veteran de război și care are un hectar de pădure în fața casei. Bătrâna nu a făcut niciodată un contract cu Ocolul Silvic Dumitrești, însă a primit factură că are de plată o sumă destul de mare pentru pensia ei mică. Ea ne-a spus că nu a văzut în viața ei un pădurar care să treacă pe acolo și să păzească pădurea. Femeia plânge că nu are bani cu ce să plătească această factură, că toți banii se duc pe medicamente și mâncare”, a spus George Blidaru.

Proces cu Asociația Proprietarilor de Păduri Motnău

 
   Pentru că li s-a părut o nedreptate, cei de la Asociația Proprietarilor de Păduri Motnău au refuzat să plătească facturile. Prin urmare, cei de la OS Dumitrești i-au acționat în instanță, iar recursul se judecă în luna septembrie. George Blidaru spune că toate inspecțiile de fond la pădurile proprietarilor trebuiau făcute pe teren, la fața locului, ori nu din birou, așa cum au procedat pădurarii de la Dumitrești.
   Blidaru îi acuză pe pădurarii de la Dumitrești că în loc să se ocupe de paza pădurilor, s-au ocupat numai de vândut lemne. „Am câștigat atât fondul cât și apelul. În septembrie avem recursul la Tribunal, dar vom câștiga deoarece avem dreptate și dovezi clare. Ca să dovedească paza în pădurile proprietarilor, OS Dumitrești obligatoriu primăvara și toamna trebuia să facă inspecție de fond. De asemenea, Ocolul avea obligația ca înainte cu cinci zile să anunțe proprietarul când va avea loc data inspecției. Toate inspecțiile de fond au fost făcute în birou la OS Dumitrești, semnând procesele verbale pădurarul cantonului și un pădurar asistent. Acest lucru se face doar în pădurile ocolului silvic și nu la proprietari. Semnăturile sunt toate aceleași, ceea ce dovedește că în teren nu s-a mers un ceas și că au fost făcute din burtă. Proprietarii de păduri nu au beneficiat de niciun serviciu din partea OS Dumitrești. Cele spuse sunt foarte ușor de dovedit și anume să se ia la verificat toate avizele de însoțire a materialului lemnos pentru această perioadă și se va demonstra că pădurarii de la Ocolul Silvic Dumitrești s-au ținut de vândut lemn și nu de pază, așa cum ar fi trebuit. Au fost cazuri când proprietarilor de păduri li s-au luat bani pentru mărcătură și pază, iar oamenii nu au primit nici actul de punere în valoare și nici chitanța”, a adăugat George Blidaru.
   Acesta solicită poliției și procurorilor să ancheteze presupusele abateri care ar avea loc la OS Dumitrești. „Cer public instituțiilor Statului Român, respectiv poliția și parchetul, să se autosesizeze de urgență și să ancheteze aceste grave abateri care au avut și continuă să aibă loc la OS Dumitrești. Conform amenajamentelor silvice și a cotei anuale elaborate de Guvernul României și ulterior de ITRSV către Ocolul Silvic Dumitrești, fiecare proprietar trebuia să beneficieze de cel mult cinci metri cubi de lemn la un hectar de pădure. Oamenii în această perioadă nu au beneficiat de nicio creangă de copac. Unde este cota? Cui a fost dată de către cei de la Ocol? Oamenii nu au avut lemn de foc și ei au făcut bani după spatele lor”, a încheiat George Blidaru.
 
Primarul acuză practicile abuzive de la Ocolul Silvic

   Edilul comunei Dumitrești, Petrică Dogaru, spune că metoda de a stoarce bani de la oameni pusă în practică de Ocolul Silvic din localitate este una abuzivă și nu respectă legea în vigoare. Edilul arată că nu este normal să trimiți factură după aproape trei ani și să îi ameninți pe oameni, majoritatea bătrâni și bolnavi, cu judecata.
   De asemenea, acesta a adăugat că din discuțiile cu locuitorii, a reieșit că oamenii nu ar fi beneficiat niciodată de paza pădurii din partea Ocolului Silvic. „Această practică a OS Dumitrești este abuzivă, în condițiile în care mulți dintre cetățenii comunei care au fost chemați în instanță spun că ocolul nu a efectuat paza în pădurile lor. Mai mult decât atât, cei de la ocol nici nu au vrut să le mai marce de mai bine de doi ani. Nu este corect să plătești pentru un serviciu de care nu ai beneficiat”, a spus Petrică Dogaru, primarul de la Dumitrești.

Conducerea Ocolului spune că respectă legea

 
   Conducerea OS Dumitrești spune că nu are nicio vină în acest scandal și nu face decât să respecte legislația silvică. Åžeful de Ocol, Laurențiu Dumitrache, susține că totul a pornit de la prevederea Codului Silvic prin care serviciile silvice pentru suprafețele de pădure mai mici de 30 de hectare ar fi trebuit plătite de la bugetul statului. Însă acest lucru a fost considerat ajutor de stat de Comunitatea Europeană și nu a fost aplicat, iar Romsilva ar fi trebuit să perceapă facturi pentru serviciile de pază prestate către micii proprietari de pădure. Culmea, aceasta în condițiile în care Romsilva era practic obligată să asigure în continuare paza pădurilor predate proprietarilor. Acest lucru însă nu a fost aplicat, pentru că miniștrii pedeliști care au răspuns de păduri au amânat aplicarea legii. A fost nevoie de un control al Camerei de Conturi care a cerut recuperarea sumelor cheltuite pentru paza pădurilor pentru ca OS Dumitrești să trimită facturi către proprietari. „Comunitatea Europeană a spus că acesta este un ajutor de stat și nu poate fi asigurat de la bugetul de stat. Eu am avertizat încă din 2010 că vor fi probleme, dar nu au vrut să asculte, iar acum am fost obligați să emitem facturi pentru ultimii ani. Asta este legea, noi nu facem decât să o respectăm”, ne-a spus Laurențiu Dumitrache.
   Acesta a precizat că în cazul proprietarilor care spun că s-au mutat la Ocolul din Chiojdeni, aceștia trebuie să plătească până când anunță rezilierea contractului. Åžeful de Ocol a explicat că pădurarii nu au cum să marce orice copac atunci când solicită proprietarul de pădure. „Cota stabilită legal este de 1 metru cub de lemn anual pentru fiecare hectar. Dacă proprietarul are mai puțin de un hectar de pădure cum pot să îi marc? Nu pot nici să îi marc înainte. Eu nu îmi permit să încalc legea”, a susținut Laurențiu Dumitrache.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?