Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine a depus la DNA, marți, o plângere penală pentru neglijență în serviciu privind protecția informațiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Brașov-Borș. „Plângerea penală (…) cere, de asemenea, ca în situația în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziție a acestui document îmbracă forma altei infracțiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracțiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice. (…) Aceasta a fost făcută «in rem» și nu e îndreptată împotriva unei persoane anume, Direcția Națională Anticorupție fiind în măsură să cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului”, arată într-un comunicat departamentul condus de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Åova.
Potrivit sursei citate, plângerea a fost depusă la DNA fiind vorba de o infracțiune de serviciu care poate aduce statului pagube importante, mai mari decât echivalentul a un milion de euro, ținând cont de valoarea contractului cu Bechtel.
Proiectul autostrăzii Brașov-Borș, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 și început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro și datorii de 50 milioane de euro. Proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executați doar 52 de kilometri.
Contractul pentru autostrada Comarnic-Brașov va fi semnat la 30 octombrie
Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură de interes național, Dan Åova, ca în toamnă să fie încheiat contractul pentru construcția autostrăzii Comarnic-Brașov, ministrul asigurând că, în mod normal, acest contract va fi semnat la 30 octombrie. Solicitarea a fost adresată în ședința de guvern. „Conform programării din dialogul competitiv, în mod normal, pe 30 octombrie trebuie să semnăm contractul”, i-a răspuns Åova.
Ponta a arătat că soluția pentru fluidizarea traficului de pe DN1 în acea zonă nu sunt pasarelele pietonale, ci construcția autostrăzii. „E foarte bine că s-au pus pasarele, mulțumesc celor care au făcut eforturi, dar e un pansament, de fapt, pentru o boală gravă care este DN1 și cât mai ține pansamentul mai ține, dar trebuie să avem autostrada”, a declarat premierul. Cele patru pasarele pietonale peste DN 1, construite în orașele Azuga, Bușteni și Comarnic, au fost date în folosință sâmbătă.