Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: Autocar plin cu ucraineni, oprit la intrarea în Focşani. Şoferul a fost amendat


   Un autocar înmatriculat în Bulgaria, plin cu turiști ucraineni care se întorceau din vacanță, din Bulgaria, a staționat ieri, vreme de câteva ore, la intrare în Focșani, pe DN 23, după ce lucrătorii de la Control Trafic i-au oprit, găsind nereguli cu privire la timpii de odihnă ai șoferilor. După un refuz de a plăti amenda, după o oră de așteptare a banilor trimiși din Bulgaria prin intermediul unei bănci, pentru plata sancțiunii și după alte momente de așteptare pentru plata propriu-zisă, turiștii au ajuns la capătul răbdării. Aceștia s-au plâns de modul în care au fost opriți, de faptul că le era foame, sete și erau obosiți și că cei mici, prezenți în mașină, se simt rău. De partea cealaltă, lucrătorii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) spun că aceasta este procedura, că mașina nu poate să plece până nu se plătește sancțiunea și că turiștii chiar au fost ajutați să iasă din această situație, șoferul fiind însoțit la bancă și poștă pentru plata cât mai rapidă a sancțiunii, pentru ca autocarul să plece cât mai repede către destinația sa.

   Zeci de turiști ucraineni care călătoreau către țara lor, într-un autocar înmatriculat în Bulgaria, vor ține cu siguranță minte intrarea în municipiul Focșani. Câteva ore bune autocarul lor a staționat pe DN 23, vizavi de o piscină cunoscută din municipiu. În mașină, pe marginea drumului, la umbră sub nuci, tineri, copii și persoane mature, așteptau să pornească din nou la drum către Ucraina. Unii glumeau între ei, alții erau nervoși, alții veneau de la piscină cu câte o înghețată în mână. Cu toții așteptau ca șoferul autocarului să se întoarcă și să plece din nou la drum. „Nu știu ce s-a întâmplat, suntem blocați aici de aproximativ două ore și nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Sunt mulți copii în mașină și nu avem nimic de mâncare. Am plecat din Bulgaria acum 24 de ore și atunci am cumpărat de mâncare. Am crezut că în 30 de ore vom ajunge în Ucraina. Acum, nu mai avem nimic de băut și sunt copii bolnavi în autocar. De asemenea, unii dintre copii au temperatură și mamele lor nu știu ce să facă”, ne-a spus în engleză, Olga, una dintre ucrainenele din autocar.
   Puțini au fost cei care puteau comunica și în altă limbă decât cea maternă. Cu toate acestea, încercau să explice localnicilor din zonă că ei vor să plece, că nu înțeleg ce se întâmplă și că nu mai au răbdare. „Este inuman. Oamenii aceștia sunt aici de la ora opt. Nu mai au nimic de mâncare, nu au de băut, nu se poate așa ceva”, a declarat o femeie care locuiește în zonă și care a înțeles că turiștii erau nemulțumiți.
   Nici ucrainenii și nici românii care treceau prin zonă nu au înțeles ceea ce se petrece, de ce autocarul a staționat atât de mult, cu motorul deschis ca să poată funcționa aerul condiționat. Mai mult decât atât, nimeni nu înțelegea unde este șoferul, de ce a fost luat de poliție și nu se mai întoarce, sau poate nu vroiau să spună… „În România, autocarul a fost oprit din senin și șoferul a coborât…a avut ceva probleme cu poliția. Acum oamenii sunt foarte frustrați și nervoși din cauza acestei situații. Nu știu ce să mai facă pentru că doar șoferul poate să ne ducă acasă. Așteptăm de peste trei ore și jumătate să ne întoarcem dar nimic nu s-a schimbat. Deci, oamenii doar așteaptă, devin din ce în ce mai nervoși, dezamăgiți și obosiți”, a precizat în limba engleză, Rostislav Ros, unul dintre pasagerii din autocar.

Åžoferul a refuzat să plătească amenda, autocarul a fost imobilizat

   După o vreme, la fața locului a venit o mașină a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) și un lucrător a încercat să le explice turiștilor ceea ce s-a întâmplat, că au fost găsite nereguli în ceea ce privește diagramele tahograf care indicau faptul că nu au fost respectați timpii de odihnă.
   Inspectorul venit la fața locului ne-a explicat că autocarul a fost oprit la control și șoferul a fost sancționat contravențional pentru că s-au găsit aceste nereguli. În ceea ce privește faptul că oamenii au așteptat câteva ore, ni s-a adus la cunoștință că inițial, șoferul nu a vrut să plătească amenda, s-a opus, a susținut că nu are bani și că vrea să plece. I s-a adus la cunoștință că procedura prevede că nu poate pleca până nu va plăti. „La ora 09.02 a fost oprit acest autobuz, care făcea un transport ocazional  pe ruta Bulgaria – Ucraina. În urma verificării diagramelor tahograf s-a constatat că nu au fost respectate perioadele de condus și de odihnă. Societatea a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 4.000 de lei, putându-se achita în 48 de ore, 2.000 de lei. Autovehiculul a fost imobilizat până la plata amenzii, conform procedurilor în vigoare. Conducătorul auto a refuzat inițial să achite amenda, drept pentru care a fost imobilizat în fața parcului Aqua Land, special pentru a putea servi o apă sau o mâncare, după care inspectorii au continuat controlul. Au revenit la conducătorul auto pentru a-l întreba dacă achită amenda sau nu. Dânsul a spus că nu are suficienți bani, urmând să trimită on-line. Colegii au însoțit șoferul la bancă, s-a făcut transferul on-line, iar în zece minute, autocarul va putea continua cursa”, ne-a declarat inspectorul de trafic Nicolae Emilian Micu.

Ucrainenele recalcitrante s-au „luat” de lucrătorii de la control rutier

   La revederea celor care le-au „răpit” conducătorul auto, oamenii au ridicat tonul vocii. Câteva turiste au început să filmeze locul, să filmeze inspectorii și rosteau întruna cuvântul „consulat”. Una dintre ucrainene, cu voce răstită, încerca să îi explice inspectorului, pe limba sa, cel mai probabil că s-a săturat să aștepte, în timp ce lucrătorul ISCTR îi explica în engleză că e nevoie să aștepte să se rezolve situația și vor putea pleca.
   O altă ucraineană, în încercarea de a-l face atent pe unul dintre inspectori, l-a atenționat mai forțat, luându-l de braț, la care, din instinct, omul a răspuns în română „ia mâna de pe mine”. Cel mai probabil, dacă colegii celor doi inspectori nu s-ar fi întors în timp util cu șoferul, ar fi fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru calmarea spiritelor. De altfel, lucrătorii ne-au spus că se intenționa chemarea jandarmilor încă de la refuzul șoferului de a achita amenda, acesta având un comportament necorespunzător în fața celor care îl controlau. La revederea șoferului, care s-a întors la mașină în jurul orei 12.00, turiștii au uitat de nervozitate, foame, sete și căldură și au urcat rapid în autocar. Mașina a plecat apoi către locurile de baștină.

În loc de 9 ore de odihnă, doar 2 ore și 20 de minute

   Din informațiile ulterioare primite de la lucrătorii ISCTR, am aflat că șoferul încălcase destul de „urât” perioada în care trebuia să se odihnească și că în loc de nouă ore de odihnă efectuase doar două ore și 20 de minute, potrivit diagramelor. Potrivit acelorași inspectori, orele de odihnă se calculează numai când mașina staționează. Dincolo de nemulțumirea turiștilor, oamenii legii ne-au explicat că numai prin respectarea regulilor poate fi prevenită o nenorocire asemănătoare celei din luna iunie, din Muntenegru. Procedura este ca la constatarea unei astfel de nereguli, mașina să fie imobilizată până la plata amenzii.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?