Temperaturile exterioare ridicate, disconfortul termic, starea de oboseală sau de sufocare, dar și lipsa energiei sunt specifice perioadei de vară. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă vrâncenilor ca pentru a avea o stare de bine, dar și echilibru nutrițional, să consume cât mai multe fructe și legume și să bea ceaiuri și sucuri naturale.
Fructele și legumele sunt recomandate de medici în această perioadă, deoarece pot fi consumate în mai multe feluri, de la salate și până la sucuri naturale preparate acasă. Printre fructele cu cele mai bune proprietăți se numără pepenele și strugurii. „Toate fructele și legumele sunt bune pentru lupta împotriva caniculei. Caisele au fost mulți antioxidanți, conțin multe fibre care leagă apa și care, pe lângă antioxidanți și nutrienți, conțin minerale și apă ascunsă. Pepenele taie senzația de sete și pofta de dulciuri și îi furnizează organismului nutrienții de care are mare nevoie ca să funcționeze bine. Pepenele galben este mai bogat în antioxidanți decât cel roșu. Pepenele roșu este mai bogat în apă. În această perioadă au apărut și strugurii, care iarăși sunt foarte recomandați, având multe vitamine”, spun specialiștii DSP.
Medicii le recomandă oamenilor să renunțe la mâncărurile greu digerabile și să consume legume, pentru că acestea nu conțin grăsimi și colesterol. Fie că le consumăm în salate sau separat, legumele sunt o sursă bogată de energie. „Ca legume, am menționa în primul rând sfecla roșie, care s-a copt deja în august și care are antioxidanți foarte puternici, anticancerigeni, conține fibre, cupru și mangan față de alte legume, ceea ce îi conferă proprietăți deosebit de protectoare. Ardeii sunt legume foarte benefice în această perioadă. De asemenea, oferta de legume este variată și toate sunt indicate”, mai spun specialiștii DSP.
În perioadele cu temperaturi ridicate, organismul are nevoie de foarte multă hidratare. De aceea, nu sunt recomandate băturile acidulate sau cele care conțin cofeină și alcool. Medicii recomandă populației să consume ceaiuri călduțe și sucuri de fructe ori legume făcute acasă, naturale 100%, eventual diluate cu apă sau ceaiuri.