Åefii învățământului vrâncean se laudă cu scăderea cazurilor de violență în rândul elevilor, înregistrate în unitățile de învățământ. Cele mai multe dintre școlile din județ sunt păzite de… nimeni, doar câteva sunt dotate cu camere de supraveghere și mai puține beneficiază de pază obștească sau proprie. Oficialii ISJ speră ca noul an școlar să debuteze cu bine, iar trendul descendent al actelor de violență să se mențină.
Elevii au dat dovadă de mai multă disciplină în semestrul II, comparativ cu semestrul I al anului școlar 2012 – 2013, astfel că actele de violență s-au redus simțitor, potrivit unui raport întocmit de reprezentanții Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) Vrancea. Astfel, în ceea ce privește atacul la persoană, discriminare și instigare la discriminare au fost semnalate 11 cazuri la 31 ianuarie 2013, față de 3 cazuri la 30 iunie 2013, insulte au fost 42 cazuri la 31 ianuarie fața de cele 29 de cazuri câte s-au înregistrat în semestrul II.
La nivelul școlilor din județ au fost semnalate, în semestrul I, violențe fizice ușoare, fără arme și fapte de lovire în număr de 169 de cazuri până la finele semestrului I și 61 cazuri în cursul semestrului II. Cifrele oficiale prezentate de reprezentanții ISJ mai arată că în primul semestru s-au înregistrat 14 cazuri de atentat la bunuri, furt și tentativă de furt, față de numai 3 cazuri câte s-au înregistrat în semestrul II.
În ceea ce privește distrugerea bunurilor școlilor în cursul anului școlar 2012 – 2013, în semestrul I au fost semnalate 41 de cazuri și doar 18 cazuri de acest gen s-au înregistrat în semestrul II. S-au mai înregistrat alte tipuri de violență în număr de 6 cazuri în cursul semestrului I și un singur caz în cursul semestrului II. În perioada supusă analizei, nu s-au înregistrat cazuri de hărțuire sexuală, violență fizică cu arme ori incendiere.
Sute de școli lăsate în paza… nimănui
Chiar dacă oficialii din cadrul ISJ se laudă cu scăderi ale actelor de violență, în școli se păstrează un sentiment de nesiguranță atât în rândul elevilor cât și în rândul personalului didactic. Asta pentru că din cele 528 unități de învățământ din Vrancea, 290 nu au niciun fel de pază. Alte 175 de școli, în special din mediul rural, au pază proprie sau obștească, iar elevii din 33 de unități de învățământ sunt păziți doar de camerele de supraveghere.
La nivelul județului, 328 de unități dispun de împrejmuiri însă asta nu înseamnă că acele garduri îi pot proteja în vreun fel pe elevi. Totodată 67 de școli sunt dotate cu gratii. Problema este că în interior nu există sisteme de supraveghere, dar nici paznici care să intervină în cazul apariției unui conflict. Åi în orice caz, persoanele rău voitoare pot pătrunde oricând în școală, pentru că gratiile montate la ferestre nu îi incomodează cu nimic.
Jandarmii și polițiștii, cu ochii pe elevi
Unitățile de învățământ au încheiat sau au continuat programele de parteneriat cu alte instituții la nivel local, precum poliție, jandarmerie sau autorități locale pentru siguranța deplasării elevilor și pentru crearea unei vecinătăți lipsite de pericole privind integritatea fizică și psihologică a elevilor. Periodic se realizează razii pe străzi sau în baruri pentru prevenirea absenteismului și consumului de băuturi alcoolice sau de plante etnobotanice.
Împreună cu părinții elevilor, lucrătorii de poliție, conducerile unităților școlare și psihologii școlari au analizat unele cazuri complexe de indisciplină sau risc de delicvență și au luat măsurile cele mai potrivite.
Raportul Inspectoratului Åcolar privind violența în rândul elevilor în anul școlar 2012-2013, AICI.