Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Posturile de contabili din şcoli ar putea dispărea


   Reprezentanții autorităților județene propun modificarea Legii Educației, în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ cu personalitate juridică. Acestea au angajați contabili, care încasează un salariu lunar de aproximativ 1.800 de lei. Edilii susțin că acești bani pot fi folosiți pentru plata paznicilor școlilor, în timp ce contabilitatea poate fi ținută de personalul primăriilor. În prezent, în Vrancea sunt 528 unități de învățământ, dintre care 112 au personalitate juridică.

   Subprefectul Cristi Misăilă propune modificarea Legii Educației în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ cu personalitate juridică. Asta în condițiile în care, spune el, a mai avut o discuție pe această temă și cu fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu. În Vrancea funcționează 528 de unități de învățământ, dintre care 112 au personalitate juridică.
Misăilă propune trecerea unităților de învățământ în subordinea administrațiilor locale și desființarea posturilor de contabil, care ar însemna reducerea costurilor cu personalul. „Am avut deja o discuție cu doamna Ecaterina Andronescu la un moment dat și dumneaei a recunoscut că această personalitate juridică a atras mari deficiențe în activitatea școlară. Ar trebui noi, ca inițiativă a Colegiului Prefectural, să propunem Guvernului un proiect de hotărâre prin care să se revină la forma anterioară de organizare, pentru că nu este numai problema contabililor, ci și problema mijloacelor de transport. Este o discuție destul de importantă și care nici la ora actuală nu este soluționată sub nicio formă. Mijloacele de transport al elevilor sunt fie în patrimoniul primăriilor fie în patrimoniul școlilor, șoferii sunt angajați fie ai primăriilor, fie ai școlilor, apar diverse probleme în ceea ce privește autorizarea transportului. Cred că ar fi bine să inițiem un proiect de hotărâre prin care să transmitem domnului prim-ministru și astfel să vină cu o modificare la Legea Educației”, a spus subprefectul.

1.800 lei, salariul unui contabil de școală
 
   Funcționarea unei unități de învățământ cu personalitate juridică presupune, printre altele, angajarea unui contabil care să țină evidența financiar – contabilă, chiar dacă în multe cazuri activitatea acestuia ar putea fi ținută de contabilul primăriei.
   La Gugești de pildă, primarul Vasile Vatră susține că pentru contabil se achită un salariu lunar de 1.800 lei, deși cu acești bani ar fi putut fi asigurată salarizarea a trei paznici, iar activitatea contabilă ar fi putut fi asigurată foarte eficient și de funcționarii din cadrul primăriei. „Contabilii au fost angajați când s-a zis că se face marea descentralizare. Salariul unui contabil este de 1.500 la 1.800 lei bani în mână și în jur de 3.000 lei cu toate dările către stat. Vă spun sincer că acest salariu este mai mare decât al unui profesor universitar. Contabilul de școală nu face mare lucru, că banii tot de la noi vin. Este nevoie de paznici care să asigure securitatea elevilor și cadrelor didactice și a bunurilor unor școli. Eu consider că în locul acestor contabili se pot angaja foarte simplu câte doi paznici și rezolvăm o problemă destul de importantă pentru școlile din România. Din discuțiile avute cu colegii primari din județ, dar și de la nivel național, vom pune în discuție această problemă, în așa fel încât să devină o inițiativă legislativă privind înființarea posturilor de paznici la școli. La nivelul județului va fi vorba de aproximativ 300 de posturi. În felul acesta reducem și somajul, le dăm oamenilor de muncă și asigurăm securitatea în școli și a bunurilor”, a spus Vasile Vatră, președintele Asociației Comunelor din România filiala Vrancea.
   „Conform Legii 1 a Educației, fiecare școală cu personalitate juridică trebuie să aibă conducere proprie, ștampilă și contabilitate proprie. Nu putem funcționa într-o unitate cu personalitate juridică fără contabil. În acest moment nu este posibil, doar dacă legea se modifică în baza propunerii”, a subliniat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.

24 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?