Inedita Bursă a locurilor de muncă ce a avut loc ieri, la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea, a însemnat, pentru 12 șomeri, majoritatea trecuți de vârsta a doua, cu adevărat o șansă. În cadru restrâns, ei s-au întâlnit cu reprezentanți ai instituției, având posibilitatea ca fiecare să se prezinte și să vorbească despre dificultățile reale pe care le întâmpină în găsirea unui job. Reprezentanții instituției nu doar că le-au emis, la final, dispoziții de repartizare pentru posibila angajare, ci le-au și explicat extrem de clar, de ce servicii pot beneficia, care sunt prevederile și noutățile legislative, ce oferte de muncă sunt în momentul de față și ce alternative au, în funcție de cazul fiecărui șomer prezent. S-a dovedit că acest mod de organizare a unei burse este mult mai productiv și mai aproape de nevoile oamenilor, decât bursele clasice, impersonale, cărora le calcă pragul sute de persoane.
Cine n-a fost vreodată șomer, greu își poate imagina cum se transformă viața unui om obișnuit cu munca, ce a ajuns în situația aceasta. Åi nu e vorba doar de lipsa unui salariu încasat lunar, ci și de sentimentul de inutilitate care te aruncă încet, dar sigur, în pragul depresiei. Ajungi să te simți tu însuți ca o povară pe capul celorlalți. Ajungi să te izolezi, nu mai vrei să ieși din casă, nu te mai simți capabil să lupți pentru altă slujbă și nu crezi nici în recalificare, mai ales dacă ai ajuns la a doua tinerețe și ai lucrat toată viața ta într-o anume meserie.
Cine n-a fost vreodată șomer, habar n-are cât de greu e să urci scările instituției în ziua când te duci să-ți pui viza pe carnet, și câtă teamă aduni în fața funcționarului care face acest lucru, numai la gândul că-ți propune vreun curs în vreo meserie pe care știi că nu o poți deprinde niciodată… Åi dacă refuzi, adio indemnizație!
Cine n-a fost vreodată șomer, nu poate știi cum e să te zgâiești la o listă cu locuri de muncă lipită pe un perete și să nu găsești nimic în pregătirea ta, cum e să cauți înfrigurat o șansă de angajare în paginile de mica publicitate a ziarelor și când suni, să ți se zică sec „s-a ocupat”, fiindca ești prea tânăr, sau prea bătrân, sau ești femeie, sau ești bărbat… Să te duci la bursele locurilor de muncă, amestecat printre alte zeci și zeci de șomeri, și să te simți pierdut într-o sală plină cu mese de la care te privesc ochii de posibili angajatori cărora nu ai nici spațiul, nici timpul, nici confortul sufletesc de a le spune despre tine… Ai vrea un pic mai mult interes, ceva mai multă atenție așa încât să simți, când discuți cu specialistul în angajări, cu patronul sau cu cine e pe la mesele alea, că tu contezi! Că ești un om, e drept cam deprimat, dar un om calificat sau cu aptitudini despre care nici nu mai ai curajul să vorbești!
Åi iată că totuși, ieri, la originala bursă organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, parcă totuși, cine trebuie a înțeles toate acestea! Doisprezece șomeri indemnizați sau nu, în majoritate persoane aflate la a doua tinerețe sau chiar aproape de vârsta pensiei, au putut discuta deschis, omenește, cu mult realism, cu cei doi specialiști ai instituției, Marina Danțiș și Gabriel Bratosin. „Suntem membri în echipa de implementare a proiectului POSDRU «Plus capacitate și expertiză în Serviciul Public de ocupare SPO PLUS CE. E un proiect strategic, derulat de noi în parteneriat cu alte trei agenții, din Iași, Covasna și Ialomița. Această bursă pentru domeniul construcțiilor, precum și cea de pe data de 29 august, ce va fi pentru domeniul alimentație publică și comerț, sunt organizate în cadrul proiectului și sunt un exercițiu de a aduce împreună un grup mai mic de oameni, cărora să le oferim serviciile noastre, și pentru care să găsim soluții de angajare, pentru că astfel se poate discuta mult mai degajat, cu fiecare persoană în parte. Avem liste cu locuri de muncă, le studiem și vom vedea cât de aproape sunteți de acestea”, a spus Marina Danțiș, coordonatorul proiectului.
Poveștile șomerilor
Locurile de muncă în domeniul construcțiilor, ce au fost disponibile ieri, la inedita bursă sectorială, au fost oferite de opt societăți și au vizat persoane calificate ca montator rigips, faianțar, finisor, electrician, instalator sanitar, zidar-zugrav, dulgher, tâmplar, fierar-betonist și parchetar, dar și muncitor necalificat. Cei 12 participanți au fost invitați să se prezinte pe rând, iar poveștile lor de viață și modul în care au fost receptate de cei doi specialiști ai Agenției, au transformat evenimentul dintr-unul instituțional, în unul profund uman. „Eu vin de la un loc de muncă unde am stat 12 luni, am lucrat ca necalificat, deși am 54 de ani și am făcut facultate. M-a pus să car baloți și am cărat pân-am făcut hernie și doctorul mi-a spus că dacă nu renunț la asta, ajung la cuțit, cum a mai ajuns un coleg… Problema e că pe foarte mulți oameni calificați, patronii îi folosesc ca necalificați, își bat joc de ei și îi plătesc cu 500 de lei pe lună. Eu, după 12 luni de muncă, nu am dreptul la șomaj, pentru că patronii nu-ți dau șomaj. Ei îți spun să pleci, că n-au nevoie de oameni care se îmbolnăvesc, cum mi-a spus mie. Dar eu acolo m-am îmbolnăvit, cărând baloți! Înainte nu aveam nimic! Interesul lor e să ruleze oamenii tăvălug, care rezistă, rezistă, care nu, nu, la revedere! Åtiți ce spune patronul? Nu poți, afară, că am la poartă atâția care așteaptă!”, a spus Ionel Ghica, din Focșani. El a mărturisit că ar dori să se angajeze ca electrician fiindcă se pricepe, deși nu are o dilomă de calificare în acest sens, însă este interesat să o obțină. Åi pentru că exista un loc de electrician la o societate ofertantă, i s-a dat o dispoziție de repartiție cu care să se prezinte acolo, în vederea angajării.
Marian Avram, de 57 de ani, calificat ca lăcătuș montator, este încă șomer indemnizat, dar este dispus să muncească și în alte meserii adiacente. Are, însă, o problemă. „Am avut un accident acum doi ani, am căzut de la câțiva metri și am rămas cu un pic de defect… Am niște restricții medicale, nu pot să ridic… de aceea nu pot munci ca necalificat. Eu am montat toată tâmplăria de la Spitalul de contagioși, cât e el de mare… Nici să lucrez departe de Focșani nu pot, soția mea e bolnavă, avem probleme…”, a explicat bărbatul, pentru ca, după ce au fost studiate listele cu ofertele de muncă actuale, să i se spună direct că „din păcate, în momentul de față nu avem să vă oferim un loc pentru calificarea dumneavoastră. Dar vă avem în atenție, și vă indic să urmăriți totuși și ofertele din presa locală. Fiindcă sunteți șomer indemnizat, aveți dreptul și la un curs de recalificare gratuit, în caz că doriți să încercați astfel”, a explicat Marina Danțiș.
Costică Ghițescu a ajuns în situația ca la 61 de ani să rămână fără un loc de muncă. A venit la evenimentul de ieri din proprie inițiativă și a povestit că a lucrat ca ospătar-barman și înainte de Revoluție, dar și după aceea, prin Italia și Germania. Åi nu s-a ferit să muncească și ca salahor în construcții, pe un șantier în Peninsulă. „Mi-e greu acum să mă recalific, plus că la vârsta mea… e târziu. Aș face totuși un curs de agent de pază, că nici în Italia nu se mai găsesc locuri, au dat afară de pe șantiere românii și au păstrat italienii…”, a spus omul.
Dacă el a fost mai puțin norocos, ceilalți participanți au primit câte una sau două dispoziții de repartiție, astfel încât să li se mărească șansele de angajare. Au primit, astfel, speranța unui loc de muncă Adrian Pascu, de 63 de ani, calificat ca zidar, Petrișor Ionescu, din Mărășești, tot zidar, Dumitru Firică, din Mărășești – muncitor necalificat, dar cu experiență ca fierar-betonist, Irod Gheorghe, zidar, Nicușor Militaru, sudor calificat și priceput în instalații. Unul dintre participanți, calificat ca zidar-pietrar, a explicat că și-a găsit singur un loc de muncă, ba chiar a dat probă de lucru și a fost acceptat. Ceilalți însă, au rămas în așteptare, urmând ca în momentul când se va ivi o oportunitate, să fie anunțați de AJOFM.
Modificarea legislației permite certificarea competențelor
În cadrul mini-bursei de ieri, Marina Danțiș le-a spus celor prezenți că odată cu modificarea Legii nr. 76/2002, se pot certifica acele competențe pe care șomerii le dețin, dar pentru care nu au certificate de calificare. „De exemplu, unii știu să facă zidărie, alții au lucrat în diverse alte meserii pentru care nu au calificare, dar știu să o facă. Puteți solicita certificarea acestor competențe dobândite pe cale non-formală, prezentându-vă direct la comisia de certificare. Veți fi testați și în două zile obțineți certificatele”, a spus Marina Danțiș. Ea i-a atenționat pe cei care au primit dispoziții să se prezinte la angajatori la datele stabilite, și să revină cu rezultatul înscris pe formular, înapoi la AJOFM. Rămâne de văzut, în perioada următoare, câți dintre ei vor fi și acceptați de angajatori…
Oricum ar fi, însă, de la bursa de ieri, șomerii prezenți au plecat cu siguranță, mai bogați măcar cu o speranță. Åi cel puțin cu o secundă mai încrezători în propriul viitor, convinși că pot apela oricând, fără teamă, la specialiștii agenției cu care au discutat, ieri, realmente, ca de la om la om.