Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795

Dealul Lung, balsamul vindecării dorurilor noastre


   18 august 2013- este ziua când comuna Gura Caliței își serbează ziua. Anul acesta, primarul Nicolae Å¢andără, împreună cu consilierii locali au hotărât ca această mult așteptată sărbătoare a comunității să aibă loc la Dealul Lung, dat fiind faptul că în debut domnul profesor de istorie Valerică Tomulescu își lansa lucrarea „Monografia ilustrată a comunei Dealul Lung” (azi sat component al comunei Gura Caliței). Lucrarea de un interes major pentru localnici cât și pentru cei ce au slujit vremelnic instituțiile de învățământ din zonă, a făcut ca numărul participanților să fie unul impresionant.
   Alături de actualii și foștii dascăli, au fost prezenți și preoții care slujesc astăzi în parohiile comunei, preoți, fii ai comunei care au parohii în alte localități din județ și din țară, dar și preoți care au slujit aici odinioară. Au fost prezenți și militari, activiști sau în rezervă, doctori, ingineri, profesori universitari și specialiști din diverse domenii de activitate, fii ai satului. Invitați au fost și liderii unor instituții de cultură și reprezentanți ai administrației județului Vrancea. Au dat curs invitației scriitorii: profesor doctor Costică Neagu- prefațatorul monografiei, profesor Cezar Cherciu, profesor Petre Abeaboeru- autorul multor monografii ale unor comune din județ, profesor Mihail Momanu și inginer Corneliu Bălan, autorii monografiei comunei Gura Caliței, inginer Fănică Voinea Ene și Gică Duță-doctor în științe silvice. Din partea administrației județului Vrancea au participat domnii: Ionel Cel Mare- vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Guguianu-consilier județean, Vasile Carnariu- director coordonator în Ministerul Agriculturii, Aurel Bîcu- consilier Municipiul Focșani.
   Încă de la primele ore ale dimineții, satele comunei au început să vibreze de forfota localnicilor, care punându-și treburile gospodărești la punct, se pregătesc pentru a participa la marea sărbătoare a comunei lor. Prin sat, mașini purtând numere ale județelor din țară și diaspora, care mai de care mai luxoase, pline cu oameni dornici să revadă aceste frumoase plaiuri vrâncene, traversează comuna de la Est la Vest, pentru a ajunge la Dealul Lung, locul stabilit de autoritățile locale pentru marea sărbătoare. Ulițele megieșe locului pregătit pentru festivitate au devenit deodată neâncăpătoare pentru a găzdui zecile de mașini sosite.
   Pe platou, o imagine de basm. Oameni foști colegi și prieteni, dar și localnici, care nu se mai văzuse de ani buni, sau chiar de decenii, se îmbrățișau și se pupau. De mult așteptau ei un asemenea moment. Poate nu s-ar fi întâmplat nici acum, dacă inimosul lor coleg, profesorul Valerică Tomulescu, nu i-ar fi contactat, invitându-i să participe la lansarea acestei frumoase monografii, în care se regăsesc cu toții. S-a discutat mult. Toți vorbeau deodată, dorind parcă ca în scurtul timp ce-l au la dispoziție să-și povestească tot ce au făcut de la ultima despărțire și până în prezent.
   Atmosfera era una incendiară. Se vedea pe fețele acestor oameni o explozie a bucuriei- era doar bucuria pe care ți-o dă reântâlnirea cu oamenii dragi, oamenii pe care de mult îți doreai să-i vezi.

   Ora 10.30- este ora când o tăcere de mormânt se instalează în zonă. Primarul comunei, domnul Nicolae Å¢andără, într-o ținută de sărbătoare, având ca diagonală tricolorul românesc, adresează celor circa 300 de invitați un călduros salut de bun venit. După păstrarea unui moment de reculegere pentru toți cei care au trăit pe aceste melaguri de la începuturi până în prezent, trecând apoi în lumea veșniciei, oameni competenți au făcut câteva discuții pe marginea lucrării, scoțându-se în evidență câtă importanță are aceasta pentru contemporaneitate și pentru generațiile ce vor veni.
   S-a consumat apoi un moment emoțional fără precedent. Profesorul de istorie Mihalache Dumitrache oferă lucrarea unei eleve din clasa a VII-a , cu mesajul ca aceasta să o facă cunoscută generației sale și celor ce vor urma, completând-o cu noile evenimente ce vor avea loc. Cei mai reprezentativi fii ai comunei, alături de oameni din administrația județului, au stat de vorbă cu primarul și cu consilierii prezenți, discutând probleme de interes comunitar. S-a bătut monedă pe realizarea unor obiective, care au menirea de a aduce un plus de bine celor ce locuiesc zona și mai concret s-a cerut sprijinul necesar pentru ca drumul județean Gura Caliței-Lacul Baban să fie asflatat, apoi în faza a doua, Lacul Baban-Dealul Lung.
   Invitații, oameni care trăiesc aici, prestând anumite activități, au rămas dezolați în ceea ce privește aspectul actual al localității Dealul Lung. Ei o știau ca pe o localitate compactă, cu case așezate precum mărgelele într-o slabă, iar acum acestea sunt foarte rare. Fugiturile de pământ din anii 1970 și 1980 au luat cu ele la vale și casele gospodarilor, care prin grija autorităților de atunci au format adevărate cartiere în comunele Dumbrăveni și Gugești.
   S-au cules impresii și sentimente privitor la felul cum cei prezenți pricep aceste ținuturi. Unii dintre eu cu un glas tremurând, semn al unei stări emoționale, ne-au declarat următoarele: Dealul Lung este balsamul vindecării dorințelor noastre. Din țară sau din diaspora, venim cu drag la Plopu sau Cocoșari, la Rașca sau la Peletic, unde regăsim de fiecare dată frumoșii ani ai copilăriei. Aici ne încărcărm bateriile, în puținul timp pe care-l petrecem, baterii care ne ajută să mergem mai departe. Dar, Dealul Lung, pentru unii mai înseamnă și locul unde, odată demult, vremelnic, trecând pe aici și-au început cariera în învățământ. Acești oameni păstrează amintirea primul început de carieră. Veniți din toate colțurile țării, ei și-au dedicat întreaga pricepere, pentru educarea și instruirea tinerilor vlăstare din această zonă.

   Orele 14.30- este ora când cetățeni din toată comuna, și-au dat mâna într-o horă a veseliei, acompaniați fiind de o orchestră de muzică populară. Dansul și voia bună, au fost aici la ele acasă. Grătarele cu mici, berea rece și vinul bun din podgoriile vrâncene au încins la maximum atmosfera. Obiectivul a fost atins. Băștinașii având în companie o parte din invitați cu un ridicat tonus al veseliei, au dansat și au cântat până târziu în noapte.

Nicolae Pupăză,
Gura Caliței  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?