Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Care sunt sporurile luate în considerare la (re)calcularea pensiilor


   Foarte mulți pensionari se adresează Casei Județene de Pensii, în vederea recalculării pensiilor. Aceștia trebuie să știe că nu toate sporurile sunt avute în vedere la calcularea venitului. În schimb, sporul de vechime este luat în calcul în anumite procente. „Monitorul de Vrancea” vă prezintă toate sporurile acceptate la calcularea pensiei, pentru care pensionarii ar trebui să aducă adeverințe. n


   Vrâncenii care se pregătesc să iasă la pensie trebuie să știe că sporul de vechime pe care l-au primit de-a lungul timpului contează la stabilirea punctajelor lunare, diferențiat în funcție de perioadă și de durata vechimii. Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea a precizat că acest lucru este reglementat de articolul 165 din legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. „La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel: salariile brute, până la data de 1 iulie 1977; salariile nete de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991; salariile brute de la data de 1 ianuarie 1991. La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute se au în vedere și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverințe eliberate de unități, conform legislației în vigoare”, se precizează în respectivul articol.
    Astfel, pentru perioada 1 martie 1970 – 1 septembrie 1983, sporul de vechime este: 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani; 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani; 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani; 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani. „Pentru perioada 1 septembrie 1983 -1 aprilie 1992, sporul este de: 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani; 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani; 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani; 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 ani; 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani”, a detaliat directorul Adrian Juravle.
    Pentru perioadele de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel înscris în carnetul de muncă sau în alte acte doveditoare. În situația în care sporul de vechime nu este trecut în carnetul de muncă, solicitantul de pensie va trebui să obțină adeverințe în acest sens de la angajatori.
   Adeverințele eliberate de angajatori prin care se dovedesc sporurile cu caracter permanent, printre care regăsim și sporul de vechime, trebuie să cuprindă cel puțin urmatoarele elementele: denumirea angajatorului; datele de identificare a persoanei; perioada în care s-a desfășurat activitatea, cu menționarea datei de începere și de încetare a acesteia; funcția, meseria sau specialitatea exercitată; denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată; perioada în care a primit sporul și temeiul în baza căruia s-a acordat. Adeverințele trebuie să aibă număr și dată de înregistrare, ștampila unității emitente precum și semnătura celui care conduce unitatea sau a personaei delegate în acest sens de conducerea unității.
    Nu este necesară dovedirea sporului de vechime prin adeverințe pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 1992, deoarece pentru această perioadă, sporul de vechime se calculează automat, potrivit prevederilor art. 165 alin.(3) din legea 263/2010.
    
Ce sporuri sunt utilizate în procesul de recalculare a pensiilor

    Potrivit Anexei OUG nr. 4/ 2005, privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, sunt o serie de sporuri care au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 și care vor fi utilizate la determinarea punctajelor medii anuale în cadrul procesului de evaluare a pensiilor în vederea recalculării. Astfel, conform prevederilor art. 164 din Legea nr. 19/2000, modificată și completată, la determinarea punctajului mediu anual, pe lângă salariile brute sau nete, după caz, se utilizează și: sporurile care au făcut parte din baza de calcul a pensiei; sporurile cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992.
    Dovada acestor sporuri poate fi făcută cu carnetul de muncă sau cu adeverințe eliberate de angajatori sau de deținătorii arhivelor acestora. Sunt avute în vedere următoarele sporuri: sporul de vechime în muncă, despre care am relatat în prima parte a acestui articol; sporuri, indemnizații și majorări ale retribuției tarifare prevăzute în Legea nr. 57/1974, modificată și republicată în 1980. Acestea sunt: sporul pentru muncă în condiții deosebite acordat conform art. 68 alin. (1), stabilit anual prin planul național unic de dezvoltare economico-socială; majorarea retribuției tarifare cu până la 10% pentru condiții grele de muncă; sporul de șantier acordat personalului nelocalnic conform prevederilor art. 69, stabilit anual prin planul național unic de dezvoltare economico-socială; indemnizația de până la 10% acordată șefului de echipă sau de brigadă care conduce formația de lucru. Pentru unele activități specifice, cuantumul indemnizației era diferențiat după cum urmează: 2,50 – 18 lei/zi în industria minieră; până la 1,3% din retribuția realizată de formația condusă în exploatările forestiere.
    Se mai ia în calcul: majorarea retribuției tarifare cu procente cuprinse între 5% și 25%, acordată pentru categoriile de personal prevăzute în Anexa nr. 10 la Decretul nr. 100/1976; indemnizația de până la 10% acordată personalului navigant și însoțitorilor personalului navigant aerian, în timpul zborului; majorarea retribuției tarifare lunare cu 1 – 2 clase pentru persoanele cărora li s-a conferit, în condițiile stabilite de lege, „gradația de merit”, astfel: personalului de conducere din activitatea de cercetare științifică și inginerie tehnologică; cadrelor didactice definitive cu o vechime în învățământ de cel puțin 30 de ani; cadrelor sanitare cu o vechime în muncă de peste 30 de ani; cadrelor de specialitate artistică încadrate la ultima gradație (art. 159); majorarea retribuției tarifare cu 5 – 10% acordată muncitorilor încadrați la categoria a III-a inclusiv, care execută încălțăminte de tip „Romarta” și confecții din piele și blană , după comandă, la casele de modă (anexa IV); majorarea retribuției tarifare cu 5% acordată muncitorilor care lucrează la locurile de muncă direct productive în subteran (anexa IV); majorarea retribuției tarifare cu până la 25% pentru personalul care a desfășurat activitate la spitalele Elias și Alexandru Sahia, Policlinica Corpului Diplomatic, Oficiul Farmaceutic nr. 3 și Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie București (anexa nr. IV – cap Ocrotirea sănătății); majorarea retribuției tarifare cu până la 15% pentru personalul care a desfășurat activitate la Centrul Medical de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională; sumele acordate persoanelor care îndeplinesc funcția de șofer și în mod suplimentar efectuează și activități de taxare, primitor-distribuitor, gestionar, mânuitor de valori; majorarea retribuției tarifare cu 35% pentru nevăzătorii încadrați în gradul I de invaliditate și cu 15% pentru nevăzătorii încadrați în gradul II de invaliditate (art. 197).
   
Ce venituri se mai iau în considerație

    Se mai ia în calcul, în procesul de reclaculare indemnizația corespunzătoare funcției de conducere acordată: profesorilor, conferențiarilor și lectorilor – șefi de lucrări titulari din învățământul superior, pentru perioada cât sunt numiți în funcții de conducere în unitățile de cercetare și inginerie tehnologică; șefilor de programe de cercetare și de introducere a tehnologiilor care prezintă importanță deosebită, pe durata realizării programelor; cadrelor medicale care îndeplinesc funcția de medic director și medic inspector din direcțiile sanitare , precum și cea acordată persoanelor care îndeplinesc funcția de inspector școlar din inspectoratele școlare; cadrelor sanitare care îndeplinesc funcții de conducere; cadrelor de specialitatea artistică care în afara funcției artistice îndeplinesc funcții de conducere; indemnizațiile acordate cadrelor didactice care: îndeplinesc funcții de director și director adjunct de unitate școlară și șef catedră în învățământul superior; desfășoară activitate de diriginte de clasă; predau în același timp la 2 – 4 clase în învățământul primar; majorarea retribuției tarifare cu 2 clase de retribuire pentru personalul care lucrează în casele de copii și în școlile speciale pentru copii cu deficiențe și cu o clasă de retribuire pentru profesorii de la liceele organizate pentru copii cu deficiențe.
    Sporul acordat personalului civil care a desfășurat activitate în cadrul unităților militare aparținând MApN și MI este stabilit pe tranșe astfel: majorarea de până la 20% a retribuției tarifare pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în societăți mixte; majorarea cu 20 – 25% a retribuției tarifare a personalului român care și-a desfășurat activitatea în ambasade; sporul pentru muncă în timpul nopții de 15 – 25%, precum și cel de 15 – 45% pentru personalul din navigația fluvială. De asemenea, contează și: sporul de până la 14% – care face parte din retribuția tarifară – acordat pentru muncitorii din alte meserii, precum și pentru personalul Centrului Național al Industriei Aeronautice Române și al unităților subordonate sau din alte unități care participă efectiv la realizarea, controlul și urmărirea fabricației tehnicii de aviație și la repararea acesteia, așa cum este prevăzut la pct. 3 din Nota de la subsolul Anexei IV, cap.I, A, a, – Legea nr.57/1974.
    Mai contează: indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea încărcări-descărcări în procent de 10 % din retribuția realizată în acord (pag.93 din Legea nr.57/1974); indemnizația prevăzută la art.70 din aceeași lege pentru conducătorul formației de lucru de docheri. 
   Indemnizația prevăzută la capitolul II – Ocrotirea sănătății,(pag.128 din Legea nr.57/1974), se ia în calcul astfel: Indemnizațiile și alte plăți pentru activități prestate în afara obligațiilor funcției de bază și care nu fac parte din retribuție; indemnizațiile lunare ce se acordă cadrelor artistice (actor, dirijor, regizor, etc.) pentru îndeplinirea unor funcții de conducere în unitățile de artă și cinematografie în afara obligațiilor de serviciu de la funcția de bază, care nu fac parte din retribuția tarifară; indemnizația lunară pentru unele activități prestate în afara funcției de bază; indemnizația de conducere pe tipuri, toate acestea conform aceleiași Legi nr.57/1974.
    Alte sporuri acordate de către ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidențiate împreună cu salariile aferente în statele de plată și pentru care s-a datorat și virat contribuția de asigurări sociale.

Sporurile cu caracter permanent, conform Legii nr.49/1992

    Sporurile cu caracter permanent în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 sunt: sporul de vechime în muncă; sporul pentru lucru în subteran, precum și pentru lucru pe platformele marine de foraj și extracție; indemnizația de zbor; sporul pentru condiții grele de muncă; sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal; sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare; alte sporuri cu caracter permanent prevăzute de legislația specifică fiecărui domeniu de activitate sau prevăzute în contractele colective și individuale de muncă. „Aceste sporuri se utilizează la determinarea punctajului mediu anual atât pentru perioadele anterioare cât și pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992, data intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 49/1992”, se precizează în materialul informativ al Casei Naționale de Pensii.

Ce venituri nu se iau în calcul la stabilirea punctajului mediu anual

    Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie sau după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; participarea la beneficii a salariaților din unitățile economice; premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat acordate personalului din unele sectoare de activitate; diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare și transfer; drepturile de autor; drepturile plătite potrivit dispozițiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă; al 13-lea salariu; alte sporuri care nu au avut caracter permanent.

23 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?