Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Regionalizarea şi descentralizarea, priorităţi ale PSD


   Regionalizarea și descentralizarea au fost doar două dintre temele importante abordate de social democrați la întâlnirea de la Mamaia, la sfârșitul săptămânii trecute. Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că regionalizarea și descentralizarea sunt esențiale pentru modernizarea României, iar aceste proiecte vor fi parte a unui proces de reparații pe care guvernul îl va face pentru poporul român. La Mamaia au avut loc reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD, reuniunea parlamentarilor PSD și, ulterior, a parlamentarilor USL. 
   Reprezentanții Partidului Social Democrat au discutat, la finele săptămânii trecute, la Mamaia, în cadrul Comitetului Executiv Național (CExN), despre regionalizare și descentralizare. Prezent la eveniment, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a declarat că actuala guvernare este hotărâtă să repare tot ceea ce au distrus Traian Băsescu și PDL, descentralizarea și regionalizarea urmând să fie parte a acestui proces de reparații pe care guvernul îl va face pentru poporul român. „Suntem hotărâți să reparăm tot ceea ce au distrus PDL și Traian Băsescu și să facem românilor o viață mai bună. Åži pentru asta trebuie modernizat statul român și realizate descentralizarea și regionalizarea. Descentralizarea pentru ca să aducem puterea lângă cetățean și regionalizarea pentru ca să absorbim cât mai mulți bani europeni în exercițiul financiar 2014-2020”, a afirmat președintele UNCJR. 
   Marian Oprișan a adăugat că sunt și alte măsuri pe care guvernul USL le-a luat sau le va lua și care vin în sprijinul românilor, amintind de reducerea  TVA-ului de la 24 la sută la 9 la sută pentru pâine pe tot lanțul de producție. Președintele UNCJR a susținut că o astfel de măsură ar putea fi luată și pentru alte produse alimentare. „Deja a intrat în vigoare decizia guvernului de reducere a TVA-ului de la 24 la sută la 9 la sută pentru pâine pe tot lanțul de producție. Măsura are ca scop crearea unui mediu concurențial prin combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, dacă scăderea TVA pentru pâine se va dovedi un proiect de succes, măsura s-ar putea aplica în viitor și alimentelor de bază”, a susținut președintele UNCJR, Marian Oprișan. 
Numărul regiunilor încă se discută
   Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că regionalizarea și descentralizarea sunt esențiale pentru modernizarea României, susținând că trebuie să se meargă mai departe cu configurarea regiunilor, chiar înainte ca acestea să primească statutul constituțional. „Am decis să discutăm în USL, în grupuri parlamentare, în Guvern ca prin modificarea Legii 315/1998, privind regiunile de dezvoltare, să trecem practic la descentralizare și să transmitem către regiuni cât mai multe dintre atribuțiile Guvernului, în așa fel încât să facem pentru cetățeanul român un serviciu mai simplu, mai apropiat de el, nu toată lumea să vină la București și să pregătim mult mai bine decât a fost în trecut absorbția fondurilor europene pentru 2014 -2020”, a spus Ponta.
   Potrivit acestuia, cu cât regiunile primesc mai multe atribuții și resurse, cu atât lucrurile merg mai bine. „Poate proiectul cel mai important din această toamnă – proiect politic, guvernamental și parlamentar – îl constituie declanșarea efectivă a procesului de descentralizare și de pregătire a regiunilor”, a subliniat Victor Ponta.
   Premierul a precizat că în CExN al PSD s-a discutat varianta împărțirii României în zece regiuni. „Varianta cu zece regiuni este cea discutată în PSD. Dar trebuie să o discutăm și în USL. Ca să fiu sincer, am tatonat puțin lucrurile la nivelul USL. Eu vreau să discutăm și cu UDMR, și cu PP-DD, și cu PDL, cu toate forțele din opoziție, pentru că proiectul regionalizării nu este un proiect doar al USL, e un proiect al României și sunt dispus să mă așez la masă cu absolut toată lumea”, a spus Victor Ponta. 
„În primele săptămâni ale sesiunii să adoptați iar Legea referendumului”
   Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, că în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare trebuie adoptată din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară președintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligația de a o promulga. „Åžtiți că, în stilul deja tradițional de sabotaj al domnului Băsescu, Legea cu referendumul, așa cum a fost ea considerată constituțională de către Curtea Constituțională, e tot la dumneavoastră. Deci asta înseamnă că în primele săptămâni trebuie să o adoptați din nou, să o trimiteți a doua oară, și din fericire a doua oară (Traian Băsescu – n.r.) nu mai are voie să o mai retrimită. În zece zile, dacă nu mă înșel, e obligat să o promulge și în acest fel intră în vigoare termenul de un an în care de asemenea se și aplică”, a spus Victor Ponta. 
   Prim-ministrul a precizat că momentul în care se va organiza referendumul pentru modificarea Constituției va ține de decizia politică, el propunând ca acesta să aibă loc odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. „Noi în PSD am discutat și am discutat cu aleșii locali, cu toți cei care se implică într-un asemenea demers, știu că s-a discutat și în PNL această problemă. Ideea nu este să ne grăbim, ideea este să reușim. Probabil că mâine, cu 50% prezență și cu boicot din toate părțile al celor care nu vor să se schimbe nimic în România, va fi dificil să trecem modificarea Constituției”, a spus Ponta.
   El i-a rugat pe parlamentarii USL să nu considere proiectul de modificare a Constituției un proiect suspendat. „Eu propun – și o să decidem împreună – că primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 30% prag de prezență, e un moment foarte bun. E și o temă pentru alegerile prezidențiale și anume reformarea sistemului constituțional românesc. Dacă cei de la PDL vor boicota primul tur, cu atât mai bine, nu cred că ne vom supăra. Ce vreau să vă rog este să nu-l considerăm un proiect suspendat, ci extrem de important pentru ce am promis”, a adăugat Victor Ponta.
   În 29 mai, Camera Deputaților a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” și 2 abțineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezență la referendum la 30%.
Referendumul pentru revizuirea Constituției ar putea avea loc în primul tur al alegerilor prezidențiale
   Partidul Social Democrat va propune ca referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, a decis vineri Comitetul Executiv Național al formațiunii, reunit la Mamaia. „Vom propune ca referendumul pentru modificarea Constituției să aibă loc odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. În acest fel există timp suficient, încă un an de zile, nu doar pentru a primi opiniile Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, dar și pentru a îmbunătăți proiectul. La fel, evident, condiția de cvorum va fi îndeplinită”, a argumentat președintele PSD, premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii. 
   Nu în ultimul rând, conducerea PSD a dezbătut cele patru direcții strategice fundamentale ale partidului pe termen mediu și lung. „În primul rând, să asigurăm o guvernare cât mai bună, cu dezvoltare economică, cu proiecte importante, astfel încât, în 2016, să putem încheia cu bine mandatul de conducerea a Guvernului și să rămânem și în 2016 primul partid al României și să putem continua guvernarea după 2016. În al doilea rând, să realizăm proiectul esențial pentru România, acum când e Guvernul nostru, de descentralizare și regionalizare. În al treilea rând, să mergem mai departe în termenii stabiliți de Curtea Constituțională cu un nou sistem politic modern, european prin modificarea Constituției și un sistem politic care să nu mai permită în viitor, indiferent cine va fi președintele României, ca acesta să abuzeze și să-și aroge drepturi împotriva celorlalte forțe politice, împotriva populației, împotriva intereselor României. Iar în al patrulea rând, prin structurile politice PSD, după acea USL, Parlament, Guvern, prin colaborare și un dialog pe care să-l avem cu toate forțele politice (…) să punem substanță în proiectul «România 100- 2018». Trebuie să punem substanță, cum vedem noi ce s-a făcut în România în ultimii 100 de ani și mai ales ce-i de făcut în perioada următoare, care e proiectul pentru România pe termen mediu și lung”, a explicat președintele PSD, Victor Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?