Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Patrimoniul fostei UTC, în atenţia deputatului Tîlvăr


   Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Învățământ, Åžtiință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților, a declarat că în noua  sesiune parlamentară, Comisia pe care o conduce are pe masa de lucru câteva urgențe legislative, care vizează atât sistemul național de educație, cât și politicile naționale în domeniile tineret și sport. Una dintre aceste priorități legislative se referă la îmbunătățirea modului în care sunt organizate și în care funcționează, la ora actuală, fundațiile județene pentru tineret. „Constituite prin efectul Decretului-Lege 150 din 11 mai 1990, aceste instituții de utilitate publică au avut drept patrimoniu inițial bunurile mobile și imobile care aparțineau până în anul 1989 fostei organizații a tineretului comunist, scopul lor fiind acela de a administra acest patrimoniu în beneficiul tinerilor și al organizațiilor de tineret neguvernamentale legal constituite la nivelul județelor și la cel al municipiului București. Din nefericire, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, care era forul legiuitor la acea dată, a rezolvat doar jumătate din problematica gestionării patrimoniului în cauză,  soarta bunurilor – inclusiv cea a fondurilor bănești – administrate anterior la nivel central de Uniunea Tineretului Comunist urmând să fie reglementată de noul Parlament al României, rezultat în urma alegerilor din anul 1992”, se arată în comunicatul semnat de deputatul vrâncean.
   Angel Tîlvăr spune că nu acest aspect este neapărat regretabil, ci faptul că nici atunci și nici mai târziu, această problemă nu a fost rezolvată, ajungându-se în situația în care o mare parte a acestui patrimoniu care, în conformitate cu prevederile legale, ar fi trebuit să se afle în conservare până la stabilirea destinației sale ulterioare, să se împrăștie pe la diferite structuri, total inabilitate în a le gestiona!
   Mai mult decât atât, cu toate completările aduse ulterior prevederilor Legii 146/2000, au rămas încă nereglementate aspecte esențiale ale activității acestor instituții, așa cum sunt cele care țin de modalitatea de supraveghere și de control a modului în care își îndeplinesc obiectivele pentru care au fost înființate sau felul în care relaționează cu autoritățile publice. „Pe de altă parte, inițiativa modificării și completării cadrului legislativ referitor la fundațiile pentru tineret, oferă Comisiei pentru Învățământ, Åžtiință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților și Ministerului Tineretului și Sportului oportunitatea de a-și crea o imagine cât mai exactă asupra modului în care aceste instituții și-au îndeplinit, până la momentul actual, obiectivele pe care legiuitorul li le-a atribuit. Iată, așadar, câteva dintre motivele pe care eu le consider suficient de puternice pentru ca în noua sesiune parlamentară să ne aplecăm cu seriozitate asupra îmbunătățirii legislației care reglementează acest tip de activitate. Tocmai pentru că tinerii și structurile asociative ale acestora au mare nevoie de sprijinul unor astfel de instituții, este imperativ ca acestea să funcționeze într-un cadru optim”, a mai spus deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?