Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Medicii de familie şi-au prezentat nemulţumirile în faţa ministrului Sănătăţii


   Problemele cu care se confruntă medicii de familie din Vrancea, dar și nemulțumirile acestora au fost aduse la cunoștința ministrului Sănătății Eugen Nicolăescu. Președinții patronatelor medicilor de familie din județele Vrancea, Buzău, Brăila, Constanța, Galați și Tulcea au semnat un memoriu, în care au prezentat toate neajunsurile, pe care i l-au înmânat ministrului la întâlnirea ce a avut loc la Constanța.
   Medicii de familie solicită eliminarea taxelor de evaluare a cabinetelor. Ei consideră că acestea sunt prea mari, fiind nevoiți să achite între 250 și 1000 de lei la fiecare evaluare. De asemenea, medicii doresc reducerea birocrației, asumarea de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a erorilor date de Sistemului Informatic Unic Integrat, dar și responsabilizarea pacienților, pentru ca aceștia să se prezinte la controale medicale. „Eliminarea taxei de evaluare a cabinetelor (1000 lei urban și 250 rural), introdusă abuziv prin Ordin de președintele CNAS Duță. (…); Plata capitației conform Legii 95 (adică la înscris, pentru că orice cetățean român este asigurat conform Legii 95). Motivații: actuala plată la «asigurat validat de SIUI» dă posibilitatea caselor de asigurări ca lunar furnizorului să i se invalideze pacienți asigurați și servicii, implicit să nu i se deconteze ca urmare a numeroaselor erori ale SIUI. (…). Reducerea birocrației excesive din activitatea noastră. Solicităm: raportări lunare doar on line, cu semnatură electronică, formulare online (…) Responsabilizarea pacientului pentru prezentarea la controale profilactice, imunizări, dispensarizări, declarații pe proprie răspundere, respectarea tratamentului prescris”, se arată în document.

Medicii vor ca primăriile să le vândă cabinetele

   De asemenea, medicii i-au mai solicitat ministrului să oblige primăriile care refuză modernizarea cabinetelor deținute să le vândă medicilor, iar școlile care solicită autorizația sanitară de funcționare să intre în contract cu un medic. „Stoparea acțiunilor unor case județene de a sancționa financiar medicii de familie pentru declarațiile false date de pacienți, precum și pentru rețetele date la cronicii dispensarizați, pe motiv că au fost spitalizați. Obligarea prin lege a primăriilor care nu modernizează spațiile cabinetelor să le vândă către furnizori. În rural, medicii pot accesa bani europeni pentru modernizarea cabinetelor, dacă acestea sunt în proprietatea lor. În prezent, în multe localități, spațiile sunt degradate, iar banii europeni se pierd. Numeroase cabinete nu se vând, dar sunt deplorabile, primăriile nu investesc, în schimb cresc anual chiriile la medici”, se mai arată în document.
   La întâlnirea de la Constanța, medicii de familie vrânceni au fost reprezentați de doctorii Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea și Cristina Ducan, vicepreședinte, Mioara Năstase și Cristina Cocârlea, din partea Asociației Medicilor de Familei din Vrancea.

   Memoriul înaintat ministrului Sănătății, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?