Focșănenii care beneficiază de făina, uleiul și roșiile în bulion de la Uniunea Europeană continuă să se îmbulzească la depozitul din municipiu, unde sunt distribuite aceste alimente. Bătrânii, deși cu sănătatea șubredă, stau cu orele în picioare, la îngrămădeală, pentru a primi produsele gratuite, de frică nu cumva să nu le mai apuce. Unii dintre ei își permit însă, pentru transportul pachetelor grele de făină, de 15 kilograme, să meargă cu taxiul acasă.
Mare agitație ieri la depozitul Cantinei de Ajutor Social unde sunt împărțite ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană. În curtea depozitului, situat pe strada Ana Ipătescu, în apropierea Colegiului Național „Al. I. Cuza”, o mare de lume, bătrâni, femei cu sau fără copii și bărbați, toți adunați în jurul unei mașini a Poliției Locale, parcată de-a curmezișul curții, pentru a nu permite accesul tuturor la gișeul unde sunt împărțite făina și uleiul UE. Un cetățean strigă niște nume de pe o listă. În față pot intra doar câte patru persoane, pentru a nu se crea îmbulzeală, ca în primele zile.
Totuși, lumea este nemulțumită din cauză că trebuie să stea o zi întreagă în picioare pentru a intra în posesia alimentelor. Mulți bătrâni și bolnavi s-au trezit cu noaptea în cap pentru a se așeza la coadă încă de la 6 dimineața, deși programul depozitului începe la ora 8. Cu o zi în urmă, pe la ora 16.00, cineva a făcut o listă pentru a doua zi, iar cei care nu s-au regăsit acolo au rămas la urmă. Nervii sunt încordați, oboseala este mare. „De azi dimineață de la ora 6 stau la coadă, nemâncată, de șapte ore, sunt și bolnavă. Am luat azi făina și uleiul, dar trebuie să mai stăm o dată la coadă pentru restul. A fost ordine, că ne-au băgat câte patru cei de la Poliția Locală”, ne-a spus, plângând, pensionara Anica Ancuța.
O altă doamnă, mai stăpână pe sine, ne spune că listele „de prezență” au fost întocmite încă de ieri de la ora 16.00 de unul dintre cetățeni. „Unii care erau trecuți pe listă, dar nu erau aici nu au luat. Au stat acasă și au dormit și au venit când au vrut și noi, care stăm de azi dimineață aici la coadă… nu se poate. Mai bine aduceau toate alimentele o dată, ca să nu mai stăm o dată la coadă”, ne-a zis și Maria Negrea.
O mămică, cu două fetițe alături, tocmai intrase în posesia pachetelor cu făină inscripționate UE. „Am patru copii. De dimineață de la ora 6 am venit, am stat la coadă, am mai plecat și acasă la copii, m-am întors, ca să iau făina”, ne-a spus și Maria Boldizsar. O altă doamnă, cu pălărie, rochie vaporoasă de vară și brățări la mâini, ne-a abordat pentru a „ne da un interviu”, venind cu propunerea de a se împărți alimentele în ordine alfabetică, pentru a nu se mai crea haos. „Suntem persoane care avem probleme grave de sănătate, avem nevoie de liniște, nu să venim aici să ne punem sănătatea în pericol. E bătaie de joc. Ar trebui făcută o programare în ordine alfabetică, la fel ca la doctor și când se dau alimentele să se dea toate, nu să stăm de zece ori la coadă”, ne-a spus Anișoara Paizan.
Întrebate de ce nu vin peste câteva zile, când se mai liniștește „nebunia”, femeile adunate la umbră au răspuns în cor: „Pentru că nu mai primim nimic! Așa am pățit anul trecut, când am venit peste câteva zile și nu mai aveau făină și ulei și nu am mai apucat”. Pe scări, o bătrânică sfrijită se chinuie să își bage în sacoșa de rafie pachetele grele cu făină. La poartă aterizează câte un taxi, apoi altul, chemat pentru a prelua „încărcătura” de făină și ulei a unora dintre nevoiași.
„Au venit buzna peste mine, să mă și bată”
Programul de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană este de luni până joi, între orele 8.00 – 15.00. Conducerea Cantinei de Ajutor Social susține că sunt destule produse pentru toată lumea, întrucât a sosit întreaga cantitate de ulei, roșii în bulion și o parte din cantitatea de făină și zacuscă, așa încât oamenii nu au de ce să se îngrămădească în primele zile, pentru că alimentele vor ajunge la toți. „Populația care beneficiază de aceste ajutoare europene, majoritatea sunt neserioși, ar trebui să se comporte civilizat. Dacă eu am pus un program de la 8.00 la 15.00 și am specificat că momentan cantitățile care ni s-au adus sunt pentru toată lumea, ei nu înțeleg. Am rămas blocată când am văzut că dumnealor vin de pe la 10 seara, stau la coadă, fac liste ca pe vremea lui Ceaușescu, a doua zi dimineață lista aia nu mai e valabilă, iar fac alta, iar dau buzna. De la an la an mă minunez, nu am mai văzut așa ceva. Vreo două-trei săptămâni se întâmplă așa, după care stau și mă rog de ei să vină să își ia ajutoarele”, ne-a declarat Angela Lungu, șefa Cantinei de Ajutor Social. Aceasta ne-a spus că, într-o zi, în care a venit o mașină cu un transport de făină, nu a fost lăsată de mulțime nici să intre în curtea depozitului. „A doua zi au venit buzna peste mine, să mă și bată dacă se putea, să merg neapărat acolo. Trebuia să mai aducem făină și nu ne-au lăsat. A fost nevoie să facem apel la Poliția Locală să ne sprijine să facem ordine pentru a distribui produsele”, a adăugat Angela Lungu.
În Focșani a fost reluată pe 21 august distribuirea de alimente către persoanele defavorizate, prin Programul PEAD al Uniunii Europene. Anul acesta vor fi distribuite 9 produse, din care două noi, după cum urmează: făină (15 kg/persoană), paste făinoase (600 gr/persoană), mălai (8,5 kg/persoană), ulei (5,2 litri/persoană), roșii în suc propriu (1 kg/persoană), zacuscă (500 gr/persoană), miere de albine (300 gr/persoană), conservă carne porc (350 gr/persoană) și zahăr (2,7 kg/persoană). Distribuția alimentelor se face în aceeași locație ca și în anii precedenți, respectiv pe strada Ana Ipătescu – atelierul Liceului Agricol, vizavi de Åcoala de șoferi Scorpion.
Categoriile de persoane care beneficiază de alimente în cadrul PEAD 2014 sunt: persoane cu dizabilități- 3.843, șomeri- 890 persoane, pensionari cu pensii sub 400 lei- 1.712, beneficiari ai venitului minim garantat- 217, beneficiarii legilor speciale- 49 persoane. În total, vor beneficia de alimentele UE 6.711 focșăneni. Circa 3.000 de beneficiari au intrat deja în posesia făinii, uleiului și a roșiilor în bulion. Produsele pot fi ridicate până la sfârșitul anului.