Asociația Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, solicită scutirea de la plata taxei de timbru judiciar, în valoare de 50 de lei, pentru fiecare acțiune în instanță a țăranilor scoși datori la Sănătate. „Fenomenul impunerilor abuzive în materia asigurărilor sociale de sănătate a determinat un val de nemulțumire în rândul viticultorilor vrânceni care au contestat deciziile emise de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vrancea. Asigurații sunt dispuși să meargă mai departe, în instanță, dar, din păcate, ei nu au posibilitatea promovării unor astfel de acțiuni care presupun costuri. În sprijinul cetățenilor vrânceni au venit Consiliul Județean Vrancea, ACoR – Filiala Vrancea și primăriile de comună. Cetățenii au fost sprijiniți logistic, cu consultanță și modele de acțiuni în justiție de către specialiștii instituțiilor implicate. Totuși, la promovarea acțiunilor în instanță s-a pus problema achitării taxei de timbru judiciar. Nu toți cetățenii își permit achitarea acestei taxe de 50 de lei, ceea ce ar impune aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Dar cine poate garanta că acești cetățeni vor și câștiga procesele inițiate, având în vedere lipsa unei practici unitare în materie?”, se arată într-un memoriu pe care ACoR Vrancea îl va trimite către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR).
Oficialii ACoR Vrancea susțin că O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru stabilește cadrul legal pentru ca viticultorii să fie scutiți de plata taxei de timbru. „Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acțiunile și cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare și extraordinare, referitoare la stabilirea și plata pensiilor, precum și alte drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale”, se arată în ordonanța mai sus menționată. „Conform legislației în vigoare, art. 1 din O.U.G. nr. 150/2002, asigurările de sănătate fac parte din sistemul de asigurări sociale, ceea ce înseamnă că dispozițiile referitoare la scutirea taxei de timbru sunt pe deplin aplicabile în situația viticultorilor vrânceni în demersul lor de anulare a unor decizii nedrepte emise de Casa de asigurări de sănătate. De altfel, intenția legiuitorului a fost tocmai aceea de a scuti de la plata taxei de timbru persoanele care promovează acțiuni referitoare la drepturi sociale”, se mai arată în același memoriu.
Înștiințați în 2013 pentru așa-zise datorii din 2009-2011
La începutul lunii iunie, Direcția Generală a Finanțelor Publice a înștiințat Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea că 6.069 persoane fizice figurează cu datorii la Sănătate, după ce au obținut venituri din agricultură în perioada 2009-2011, venituri pentru care ar fi trebuit să cotizeze cu 5,5 % la CAS. Valoarea totală a datoriilor se ridica la 8 milioane de lei. Agricultorii au fost înștiințați despre aceste datorii abia în 2013.
Din totalul de 6.069 de țărani care au fost scoși datori la Sănătate, peste 4 mii au primit înștiințări de plată de la CAS Vrancea. 1.600 nu au mai primit înștiințări, deoarece au datorii sub 40 de lei, iar potrivit Codului de procedură fiscală, acestea sunt anulate. Reprezentații CAS precizau, luna trecută, că din total, 1.850 de persoane au contestat datoriile pe care au fost înștiințați că trebuie să le plătească, majoritatea acționând în instanță deciziile.
„Încercăm anularea deciziei de impunere a CAS Vrancea”
Primarii vrânceni au anunțat că vor sprijini agricultorii în acest demers. Primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma, a declarat că ieri, 35 de viticultori din comuna pe care o conduce au depus plângeri în instanță în vederea anulării deciziei de impunere a CAS Vrancea privind plata contribuțiilor de sănătate pentru perioada 2009-2011. „Încercăm anularea deciziei de impunere a CAS Vrancea privind contravaloarea contribuțiilor de sănătate pentru perioada 2009-2011 și sperăm ca instanța să dea câștig de cauză. Important ar fi ca Parlamentul să ia în dezbatere amnistierea fiscală în aceste cazuri”, a precizat primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma.
Acesta reamintește că viticultorii s-au trezit, peste noapte, cu debite și penalizări din anii: 2009, 2010, 2011, fără să fi fost înștiințați în vreun fel și fără să aibă raporturi contractuale concrete cu CJAS Vrancea. „Lăsând la o parte aspectele de ordin juridic, nedreptatea este una strigătoare la cer și cu efecte deloc de neglijat: încurajarea muncii la negru și creșterea evaziunii fiscale, deoarece pe viitor acești oameni vor evita să mai predea struguri la centrele de colectare autorizate. Absurdul merge până acolo încât căruțașul satului, care nu are niciun butuc de vie, s-a trezit cu sume uriașe de plătit din venituri agricole la CJAS Vrancea, pentru simplul motiv că a predat strugurii la centrul de colectare pe actul de identitate propriu”, a afirmat primarul Cătălin Toma.
Viceprimarul comunei Pufești, Radu Neculai, ne-a spus că oamenii nu știu ce să facă și sunt bulversați de informațiile contradictorii pe care le află din diferite surse. Li s-a spus să meargă la Judecătorie, de aici că trebuie mers la Contencios Administrativ și nu au primit explicații când au întrebat care sunt costurile dacă vor cere anularea deciziilor de impunere emise de Casa de Asigurări de Sănătate. „Oamenii nu mai știu ce să facă. Am primit somații de la fisc, iar la mulți a expirat termenul de plată. Am discutat la Administrația Financiară de la Adjud și au spus că nu e de competența lor. Noi am făcut contestație, dar a venit răspuns negativ la contestație. Ni s-a spus că trebuie să mergem la Contencios Administrativ. E o nebunie totală”, ne-a declarat viceprimarul Radu Neculai. Acesta a precizat că probabil mulți din agricultorii care au de plată sume mici vor plăti ca să scape de mersul prin tribunale, dar sunt mulți oameni pentru care două sute de lei înseamnă foarte mult și nu îi pot plăti acum.