Consiliul Județean a aprobat ieri declararea terenului în suprafață de 6,2 hectare, situat în municipiul Focșani T 80 P424/1, ca bun de interes județean și inventarierea acestuia în domeniul public al județului Vrancea. Liberalii vrânceni au încercat și de această dată să blocheze proiectul motivând că nu se știe care este categoria funcțională a terenului și nici dacă se află în intravilan sau în extravilanul municipiului Focșani.
Secretarul județului, Raluca Dan, a arătat că nu se poate face carte funciară sau orice fel de document pentru un teren până când bunul nu îți aparține. „Orice construcție și orice regim juridic se poate modifica așa cum proprietarul dorește”, a spus secretarul județului. Raluca Dan a întrebat retoric pe cine reprezintă consilierii județeni când se discută despre inventarierea terenului pentru noul spital județean, „proprietatea privată sau interesul public”?. „Interesul public al județului Vrancea este de inventariere a acestui teren”, a spus secretarul județului, precizând că preluarea și inventarierea bunurilor se face în domeniul public, nu în domeniul privat.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că indiferent de piedicile puse de PNL, în Focșani va fi construit un nou spital. „Indiferent câte piedici veți mai pune dumneavoastră, așa cum a făcut PNL la ședințele de consiliu local ale municipiului Focșani, acest spital va fi construit. Acum văd că vă legați dacă este intravilan sau extravilan. Terenul este situat pe raza municipiului Focșani. Dacă, ulterior, va exista cineva care să se opună acestei hotărâri a Consiliului Județean, nu are decât să o facă. Să vedem cine are interes. Noi avem un singur interes, cred că și dumneavoastră”, a spus președintele Consiliului Județean.
Marian Oprișan a afirmat că este cel care a propus declararea terenului ca bun de interes județean. „Eu sunt autor al soluției pe care o propun astăzi, pentru că am văzut țigănia și circul din Consiliul Local Focșani făcut de grupul PNL și mi s-a făcut lehamite. Am găsit soluția, din punct de vedere juridic pentru a face ceea ce vă propun astăzi”, a spus președintele Consiliului Județean. Marian Oprișan a precizat că nu trebuie uitat că în România nu s-a făcut niciun nou spital după 1989. „În România nu s-a făcut niciun spital nou după 1989. Primele spitale noi vor fi cele opt spitale regionale cu fonduri europene accesate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraței, prin Programul Operațional Regional, și cele două spitale noi, din care unul la Sibiu, în patria președintelui României, și unul la Focșani, în patria PNL și împotriva voinței dumneavoastră”, a încheiat președintele Marian Oprișan.
Consiliul Județean Vrancea a anunțat că va construi un nou spital județean. Investiția urmează să fie realizată cu finanțare de la Banca Mondială și va fi dotat cu toată aparatura și utilitățile necesare unui spital modern, de ultimă generație. Spitalul ar urma să fie dotat cu aparatură de ultimă generație, dar și cu un heliport pentru preluarea cazurilor de urgență rapidă. Contactat de reporterii noștri, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că este o certitudine faptul că va fi construit un nou spital județean. „Este o certitudine faptul că vom construi un nou spital județean și, în acest sens, am luat toate măsurile care se impun pentru a construi și dota la standarde moderne noul spital. Cetățenii județului Vrancea merită un spital nou mai ales că actualul spital este unul foarte vechi”, a precizat Marian Oprișan.
Într-un comunicat remis presei se arată că președintele Consiliului Județean Vrancea a făcut demersuri susținute în ultimii ani pentru identificarea unei soluții viabile și a unei surse de finanțare pentru construirea unui nou spital județean, în care pacienții să beneficieze de condiții moderne de tratament. Mai mult, Consiliul Județean Vrancea a condiționat în ultimii ani preluarea managementului celor trei spitale din județ, respectiv Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și Spitalul Comunal Vidra, întrucât nu erau reabilitate și modernizate, finanțarea acestora fiind incertă.
În acest context, în urma discuțiilor purtate de președintele Consiliului Județean Vrancea cu fostul premier Mihai Tudose și reprezentanți ai Băncii Mondiale, s-a ajuns la soluția construirii de la zero a unui nou spital județean, care să fie deservit și de un heliport, la cele mai înalte standarde de calitate. „În calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, am făcut demersuri repetate pentru identificarea unor surse de finanțare pentru construirea unui imobil nou, cu această destinație. La acest moment a fost identificată sursa de finanțare necesară construirii unui spital județean la standarde moderne de funcționalitate și calitate, în care să se desfășoare activități spitalicești/medicale și servicii conexe, inclusiv posibilitatea construirii unui heliport, care să deservească instituția spitalicească”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, semnată de președintele Marian Oprișan.