Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că în situația respingerii proiectului privind Roșia Montană, consecința negativă este „ștergerea județului Alba de pe harta economică”, menționând că dorește ca toți parlamentarii PSD să voteze în cunoștință de cauză și nu pe „criterii politice”.
Ponta a fost întrebat dacă va mai exista o discuție cu parlamentarii PSD pentru a fi pusă la punct o poziție a partidului în subiectul Roșia Montană. „Nu, pentru că eu le cer colegilor mei de la PSD să voteze în cunoștință de cauză, până nu văd proiectul de lege și nu audiază lumea, nu au cum să fie în cunoștință de cauză. E o problemă importantă, care privește pe de o parte îngrijorarea și opoziția unei părți din societate, pe de altă parte însă vorbim și de consecințele negative. Faptul că de exemplu județul Alba practic îl ștergem de pe harta economică a țării și despre celelalte consecințe. Motiv pentru care toți cei de la PSD vreau să voteze, când vor vota pentru sau contra, în cunoștință de cauză și nu pe criterii politice”, a afirmat Ponta.
Comisia juridică din Senat a adoptat, marți, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România.
Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană a primit, marți, raport negativ din partea Comisiei pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului din Senat. Raportul final care va fi trimis plenului va trebui să conțină, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la rândul ei sesizată în fond.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, în Comisia pentru administrație din Senat, că în cazul unei exploatări la Roșia Montană nu există pericolul infiltrării cianurilor în pânza freatică, ea spunând că nu există o altă tehnologie aferentă componentei de roci de acolo decât pe bază de cianură.
Premierul Victor Ponta a anunțat marți desecretizarea tuturor documentelor legate de proiectul Roșia Montană din ultimii 14 ani, documente ce ar urma să fie date publicității de ministrul Dan Åova, iar în ceea ce privește posibilele despăgubiri a menționat că evaluarea aparține companiei canadiene. Prim-ministrul a fost întrebat dacă va accepta solicitări de despăgubiri de două miliarde de dolari din partea companiei canadiene. „Evident că nu se pune problema să acceptăm o asemenea sumă. Ei vor cere în instanță și noi ne vom apăra”, a spus Ponta.
De asemenea, premierul a susținut că, în situația în care proiectul privind Roșia Montană nu va fi adoptat în Parlament, licența de exploatare deținută de companie nu se va pune în aplicare.