Bulevardul Unirii este artera centrală din municipiul Focșani, centrul administrativ, dar și comercial al urbei. Pe de o parte, Piața Unirii și Grădina Publică, pline de copii cu role și biciclete, mai ales la sfârșitul săptămânii și seara, apoi palatul administrativ, care găzduiește cele mai importante instituții de conducere ale județului: Consiliul Județean, Prefectura și Primăria. Alături, sediul Ansamblului Folcloric „Å¢ara Vrancei”, care funcționează și pe post de cinematograf și apoi, în rând, până la Ceasul Rău, cu vedere la bulevard, magazine cu haine, telefoane mobile, bijuterii, încălțăminte.
Suntem în „buricul” târgului și aglomerația este mare, atât pe trotuare, cât mai ales pe stradă. Din cauză că ieri au fost trasate trecerile de pietoni, se circula pe un singur sens de mers, iar până la giratoriul de la Ceas, mașinile înaintau în pasul melcului, formând o coadă considerabilă. În rest, zgomot și agitație, la început de toamnă, când copacii care mărginesc bulevardul au prins o tentă ruginie.
În spatele blocurilor de opt etaje, găsim parcări sufocate, supraaglomerate, majoritatea având locuri rezervate fie de firmele din zonă, fie de numeroșii locatari. În jurul blocurilor, puțin spațiu verde și niciun loc de joacă (sau poate nu l-am găsit noi). Carosabilul din parcări este cât de cât peticit. Totul pare înghesuit, prăfuit, la umbra blocurilor gri și înalte, care acoperă cerul. Unele sunt reabilitate termic și au fațadele colorate în diferite culori, pentru a mai schimba puțin aspectul general. Am intrat și într-o scară. Aparent curat, lumină, liftul funcțional, însă domnește un miros de mucegai.
În fața unei scări, doi vecini, pensionari, stau la taclale. „Ne nemulțumește faptul că nu avem trotuar, deși suntem aici, în centru. Când plouă se lasă pământul, nu sunt condiții. De ani de zile este situația asta. Apoi, avem ghenele astea de gunoi chiar în fața geamului, să vedeți ce miros vine, direct în casă… ar putea să le mute mai încolo. O altă problemă cu care ne confruntăm sunt acești plopi înalți care au crescut lângă bloc, unul dintre ei este putred și poate să cadă oricând peste mașini. Am anunțat, dar nu a venit nimeni, măcar să îi toaleteze sau să îi taie”, ne-a spus Virgil, locatar în blocul B1 de pe Bulevardul Unirii. Vecinul său, Petrică, spune că în zonă nu sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, aceștia fiind nevoiți să se joace printre mașini, în parcarea din spatele blocului. „Au venit la un moment dat să ne facă parc pe terenul de acolo, dar apoi au spus că a fost retrocedat și nu s-a mai făcut nimic. Nici locuri de joacă nu sunt. În schimb, avem maidanezi cât cuprinde, se adună pe maidanul de aici și atunci e nenorocire”, ne-a spus și Petrică. Cei doi s-au plâns și că nu prea este lumină pe stradă noaptea și că nu au mai văzut de mult picior de „gardian sau polițist” care să patruleze prin zonă.
Ieșim din nou la bulevard. Aceeași coadă imensă de mașini, aliniate pentru a trece de giratoriu, aceiași trecători grăbiți.
Acesta a fost ultimul episod dedicat bulevardului Unirii din Focșani. Săptămâna viitoare vom ajunge pe o altă stradă din oraș, pentru a vedea problemele cu care vă confruntați și pentru a le aduce în atenția autorităților locale.
Vă așteptăm în continuare opiniile despre strada pe care locuiți, în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta!”.