Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

13 vrânceni şi-au pus capăt zilelor de la începutul anului


   13 persoane și-au pus capăt zilelor, prin diverse metode, de la începutul anului și până în prezent. Două persoane s-au aruncat în fântână, un bărbat s-a înjunghiat în inimă, o femeie s-a aruncat de la etajul patru, iar alte nouă persoane s-au spânzurat. De asemenea, de la începutul anului, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Focșani au ajuns în medie, în fiecare săptămână, câte 3-4 persoane care au încercat să se sinucidă. Din total, doar nouă persoane au necesitat internare în Secția de Psihiatrie, unde au primit tratament specific.
   Ieri a fost Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. Din diferite motive, decepții în dragoste, criză financiară, datorii sau certuri în familie, tot mai mulți vrânceni văd ca singură scăpare suicidul. Psihiatrii spun că cei care aleg să recurgă la acest gest vor să se detașeze de tot ceea ce se petrece în jurul lor. Dacă la anumite persoane sinuciderea apare pe fondul unei depresii, sunt anumite persoane care recurg la acest gest într-un moment de disperare. „În ultimul timp, sinuciderea a devenit un fenomen des întâlnit în societatea noastră. Lucru cu atât mai îngrijorător cu cât copiii și adolescenții cad deseori pradă acestei disperări extreme. Ideea de sinucidere nu apare niciodată brusc, cei care ajung să se gândească la sinucidere parcurg, de regulă, un drum lung de depresie și disperare, adeseori invizibil sau subapreciat de ceilalți. Multe persoane care suferă de depresie severă știu să își ascundă bine emoțiile și să pretindă față de cei din jur că totul este în ordine. Cei care vor să se sinucidă, în primul rând, vor să se detașeze de tot ceea ce se petrece în jurul lor, nu vor să mai accepte realitatea. Pe de altă parte, sinuciderea este și o formă de a-i pedepsi pe ceilalți și de a ne pedepsi pe noi înșine. Nu toți cei care apelează la tentativele suicidare sunt depresivi, ci unii recurg la acest gest într-un moment de disperare„, este de părere un medic psihiatru din Focșani.

Nu apelează la psihiatru din teama de a fi stigmatizați

   Medicii spun că dacă cei predispuși la tulburări psihice ar solicita din timp sprijin, ar putea fi reabilitați. Mulți refuză însă să apeleze la ajutorul unui psiholog sau psihiatru din teama de a fi stigmatizați. „Stigmatizarea este unul dintre motivele principale pentru care nu se apelează la un ajutor specializat, chiar dacă psihologul sau medicul psihiatru păstrează confidențialitatea. Din acest motiv, mulți tineri nu caută ajutor, de teamă că vor afla cei din jurul lor. Se ascund de părinți, de rude și astfel ajung să-și pună capăt zilelor. Să nu uităm însă că atunci când gândim că nimic nu ne mai poate fi de ajutor nu gândim noi, ci gândește depresia în locul nostru. Ajutorul este posibil, iar medicația, psihoterapia sau o combinație a celor două reduc senzația de lipsă de perspectivă și speranță. Odată cu continuarea terapiei, gândurile legate de sinucidere încep să scadă treptat până la dispariția lor”, a adăugat psihiatrul.
   Potrivit Organizației Mondiale a Sănătăți, aproximativ 3.000 de oameni se sinucid în fiecare zi în întreaga lume, iar un milion de oameni se sinucid anual. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?