Un nou scandal cu obști se prefigurează la Tulnici. După scandalurile interminabile de la Obștea de Moșneni Tulnici, la orizont apare un nou tărăboi, de această dată la Obștea de Moșneni Coza. Actualul președinte, Vasile Ursu, este acuzat Marian Mitică, candidat la funcția de președinte al obștii, că a fraudat alegerile din 18 august, organizate pentru alegerea conducerii asociației. Mitică susține că nu au fost lăsați să voteze decât acei membri obșteni care erau de partea lui Ursu. De asemenea, nu ar fi fost folosite tabelele cu membrii obșteni, ci listele permanente de la alegerile locale din iunie 2012. Mai mult, Vasile Ursu ar fi permis întocmirea unei liste suplimentare cu 95 de persoane, dintre care niciuna nu avea calitate de membru obștean. Din aceste considerente, Marian Mitică a contestat în instanță rezultatul alegerilor. El susține că Vasile Ursu și consiliul de administrație se află ilegal la conducerea Obștii Coza deoarece nu au mai fost organizate alegeri din 2001, iar conform statutului organizației, alegerile trebuie organizate o dată la doi ani.
Președintele Obștii Coza, Vasile Ursu, este acuzat de Marian Mitică, candidat la funcția de președinte al obștii, că a fraudat alegerile organizate în data de 18 august. Mitică susține că la alegerile respective nu au fost lăsați să voteze decât acei membrii care erau de partea lui Ursu și nu au fost folosite tabelele cu membrii obșteni, ci listele permanente de la alegerile locale din iunie 2012. Mai mult, Vasile Ursu ar fi permis întocmirea unei liste suplimentare cu 95 de persoane, dintre care niciuna nu avea calitate de membru obștean. „Alegerile pentru alegerea președintelui obștii și a consiliului de administrație au fost ilegale deoarece cel care le-a organizat, Vasile Ursu, nu avea acest drept, pentru că în conformitate cu prevederile statutului, alegerile se organizează de către consiliul de administrație al obștii. Ori la acel moment, consiliul de administrație cât și președintele aveau încetate de drept mandatele pe considerentul că ultima modificare care există la Judecătoria Focșani a fost făcută pe data de 19 septembrie 2001, conform încheierii nr. 43 pronunțată în dosarul 7460/2001”, a afirmat Marian Mitică.
Acesta susține că Vasile Ursu și consiliul de administrație se află ilegal la conducerea Obștii Coza, având în vedere că nu au mai fost organizate alegeri din 2001, iar conform statutului obștii, alegerile trebuie organizate o dată la doi ani. „Deci, conform statutului care stipulează că președintele și consiliul de administrație este ales pe o perioadă de doi ani, mandatul acestora a încetat de drept la expirarea celor 2 ani, respectiv pe 19 septembrie 2003, iar toate deciziile luate de atunci și până în prezent sunt nule de drept”, consideră Marian Mitică.
Alegerile din august, contestate în instanță
Din aceste considerente, Marian Mitică a contestat în instanță rezultatul alegerilor de la mijlocul lunii august. În plângere se arată că adunarea generală a Obștii Coza a fost ținută cu încălcarea dispozițiilor art. 14 din statutul obștii, în sensul că adunarea generală trebuia să fie organizată de consiliul de administrație al obștii și trebuia să fie comunicată membrilor acesteia cu cel puțin 15 zile înainte de data fixată.
În plângere se mai arată că această convocare nu a fost publicată într-unul din ziarele din județul Vrancea. „De asemenea, au fost încălcate dispozițiile articolului 19 din statutul obștii, iar alegerile au fost fraudate de către cei care s-au ocupat cu organizarea acestor alegeri, având interes să fie câștigător în mod ilegal numitul Ursu Vasile. Fraudarea a constat în faptul că la vot au participat mai multe persoane decât membrii obșteni, s-au făcut buletine de vot suplimentare la xerox fără a fi consemnate în procesul verbal, nu s-a întocmit așa cum era legal un proces verbal al adunării generale, unde să se consemneze rezultatele votului din ziua respectivă, au participat la vot membri ai Obștii de Moșneni Tulnici, care nu aveau nicio legătură cu Obștea Coza”, se arată în solicitarea de anulare a alegerilor de la Obștea Coza adresată instanței de judecată.
2200 hectare de pădure, administrate după bunul plac
Obștea Coza deține în proprietate peste 2200 hectare de pădure. Åi așa cum era de așteptat pădurea este și sursa de înavuțire pentru cei care conduc destinele obștii, după cum susțin adversarii actualei conduceri a Obștii Coza.
Mai mult, localnicii spun că obștea Coza ar fi devenit o afacere de familie pentru cei care se află în fruntea acesteia. Ei susțin că mâna dreaptă a lui Vasile Ursu ar fi un pădurar zis „Å¢ibrică”. Acesta este membru în consiliul de administrație al obștii, dar este și pădurar plătit pentru a asigura paza pădurilor obștii. Mai mult, copiii pădurarului ar fi obținut partide de exploatare masă lemnoasă de la Obștea Coza, actele și punerea în valoare fiind făcute de propriul tată. Adică cu o mână a luat de la obște și cu cealaltă le-a dat fiilor săi, ceea ce în termeni juridici se numește conflict de interese.
„Dacă instanța va anula alegerile din august vom organiza alte alegeri”
Contactat de reporterii noștri, președintele Obștii Coza, Vasile Ursu, spune că toate acuzațiile care i se aduc sunt nefondate, precizând că alegerile s-au desfășurat corect, la vot participând toți cei care sunt membri obșteni. „Nu este adevărat că alegerile au fost fraudate. Alegerile din data de 18 august s-au desfășurat conform statutului. Au votat toți cei care sunt membri obșteni, iar acest lucru a fost supervizat de o comisie din care eu nu am făcut parte”, a precizat președintele Obștii Coza. Acesta spune că a organizat alegeri așa cum cere statutul obștii, din doi în doi ani. „Nu este adevărat că nu am organizat alegeri la doi ani. Există documente din care rezultă că alegerile au fost organizate așa cum cere statutul, din doi în doi ani. Toată activitatea noastră e corectă”, a susținut președintele Obștii Coza.
Vasile Ursu recunoaște însă că în organizarea alegerilor din august au fost folosite listele permanente de la alegerile locale din iunie 2012, dar are și o explicație pentru acest lucru. „Am folosit listele permanente de la alegerile locale cu persoanele din satul Coza, deoarece toți locuitorii satului care au împlinit vârsta de 18 ani sunt membri ai Obști Coza”, spune Vasile Ursu.
Referitor la acuzațiile privind posibila incompatibilitate a pădurarului Vasile Burdușa, care este și membru în Consiliul de Administrație al obștii, Vasile Ursu spune că nu știe dacă era legal ca acesta să ocupe ambele funcții. „Sincer nu știu dacă Vasile Burdușa poate fi în același timp pădurar la obște și membru în consiliul de administrație al obștii”, dă asigurări Vasile Ursu.
Președintele Obștii Coza mai spune că dacă alegerile din 18 august vor fi anulate de instanță, va organiza altele. „Daca instanța va considera că alegerile nu au fost organizate corect și legal, vom organiza alte alegeri pentru că nu mi-e teamă de nimeni, deoarece nu am făcut nicio ilegalitate”, a adăugat Vasile Ursu.