Polițiștii au fost prezenți ieri, la deschiderea anului școlar 2013-2014, în toate unitățile de învățământ de pe raza județului. Oamenii legii au vrut să se asigure că deschiderea noului an școlar nu va fi marcată de evenimente nedorite. În plus, polițiștii au discutat cu elevii, cu părinții și cadrele didactice, cărora le-au dat sfaturi utile, pe care dacă le vor respecta nu vor avea neplăceri.
Spre exemplu, comisarul Monica Manolache, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, și inspectorul Cătălin Manea, de la Serviciul Rutier, au mers la școala din comuna Obrejița. Pe lângă cei doi ofițeri de la Focșani, la festivitatea de deschidere a noului an școlar au participat și polițiștii de la Postul de Poliție din localitate. Oamenii legii au discutat cu elevii, dar și cu părinții acestora despre problemele pe care le au și le-au dat sfaturi utile. La întâlnire au participat peste 100 de elevi, aproximativ 50 de părinți și peste 10 cadre didactice. „În cadrul întâlnirii s-au purtat discuții pe tema delincvenței juvenile, a furturilor din locuințe și nu numai, prevenirea infracțiunilor comise cu violență, dar și pe tema siguranței rutiere. Părinții au participat și ei la discuții și și-au expus problemele pe care le au cu copiii lor, iar împreună am încercat să găsim soluții. Polițiștii au fost prezenți la toate unitățile de învățământ de pe raza județului”, a afirmat comisarul Monica Manolache. Copiii de la grupa 0 au primit pe lângă sfaturi, și caiete.
Oamenii legii vor fi alături de copiii pe durata întregului an școlar. Ei vor acționa pentru depistarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care prin comportamentul sau activitățile pe care le desfășoară afectează climatul de siguranță publică. De asemenea, echipajele de poliție rutieră vor fi prezente în zona intrărilor în școli, la intrarea și ieșirea elevilor de la cursuri. Siguranța în școli și în zona acestora este o prioritate a Poliției Române.
Åi jandarmii au fost în mijlocul elevilor
Jandarmii vrânceni au fost și ei alături de elevi și cadre didactice, ei având repartizate 11 școli, cărora le asigură protecție și siguranță conform Planului Național Comun de Acțiune întocmit în acest sens. Misiunea jandarmilor este de a preveni producerea faptelor de natură să afecteze siguranța și liniștea elevilor, cadrelor didactice și a procesului educativ.
La fel ca în anii precedenți, specialiștii Inspectoratului de Jandarmi Județean vor desfășura în instituțiile de învățămâmt de pe tot cuprinsul județului campanii de informare și acțiuni preventive cu elevii și cadrele didactice, cu tema „Stop indiferenței și discrimnării în școli! Indiferența doare!”. Scopul este de a elimina pe cât posibil, producerea faptelor antisociale în școală și în afara acesteia.