Mai mulți angajați ai Căminului pentru Persoane Vârstnice din Mărășești au acționat în instanță instituția angajatoare, respectiv Consiliul Local Mărășești, dar și pe primarul Valerică Chitic. Ei vor să obțină astfel anumite drepturi salariale. Aceștia l-au desemnat ca reprezentant legal în relația cu instanța pe fostul director al căminului, Daniel Drăgan.
Astfel, salariații căminului vor să beneficieze de aceleași sporuri pe care le obțineau în cadrul fostului spital din localitate, ținând cont că au fost preluați din cadrul acelei unități. Daniel Drăgan ne-a precizat că cei 10 angajați vor să primească din nou sporul de 11%, sporul de prevenție și prima de stabilitate, drepturi pe care le primeau în cadrul fostului spital, mai ales că legea permite acordarea lor. „Prin acțiunea angajaților Căminului, am cerut drepturi salariale câștigate de către angajații Căminului în fosta unitate denumită Spitalul Mărășești și anume sporul de 11%, sporul de prevenție și prima de stabilitate. Prin codul muncii, articolul 173 Legea 53 /2003, drepturile salariale câștigate sunt obligatorii pentru angajatorii care au preluat personalul din altă unitate care a fost închisă sau desființată, cum este și cazul Căminului pentru personae varstnice, așa cum este stipulat în Hotărârea de Guvern 212, articolul 3, aliniatul 2, litera C din 09.03.2012”, spune Daniel Drăgan.
Potrivit acestuia, Consiliul Local a fost dat în judecată deoarece el stabilește, prin hotărâre, bugetul căminului, iar primarul deoarece este ordonator principal de credite. „Căminul pentru persoane vârstnice este instituția Consiliului Local Mărășești, înființată prin Hotărâre a Consilului Local Mărășești. Astfel, bugetul Căminului este aprobat de Consiliul Local Mărășești și este distribuit așa cum prevede Legea 500/2000, Legea Finanțelor publice, de ordonatorul principal de credite, în speță Primarul orașului Mărășești, către ordonatorul terțiar de credite, în speță directorul Căminului. Astfel, cele trei instituții au calitate procesuală în acest litigiu, deoarece, în eventualitatea în care instanța hotărăște ca angajații căminului să își primească drepturile salariale, banii necesari pentru plata acestora vor fi alocați prin Hotărâre de Consiliu Local și distribuiți de ordonatorul principal de credite, în speță primarul orașului Mărășești, către căminul pentru persoane vârstnice. Acolo, directorul, în calitate de ordonator terțiar de credite, va face plătile către angajați”, a adăugat Daniel Drăgan.
Primarul le dă banii, dacă instanța va decide
Edilul orașului Mărășești, Valerică Chiric, spune că nu are nimic împotrivă să le acorde aceste drepturi salariaților, mai ales dacă instanta va fi de acord. El spune că angajații își merită aceste drepturi, mai ales că au salarii foarte mici. „Angajații au salariile foarte mici și muncesc mult. Nu e ușor să lucrezi cu bătrânii. Dacă legea va hotărâ să le dau acele drepturi, eu nu am nimic împotrivă. Eu voi aplica legea. Acum, bani nu sunt, dar vom încerca să cuprindem în bugetul de anul viitor și banii pentru aceste drepturi. Asta dacă legea va hotărâ că este legal să le dau”, spune primarul Chitic.
Acest dosar este pe rolul Tribunalului Vrancea, primul termen fiind stabilit pe 14 octombrie. Căminul pentru persoane vârstnice „O nouă șansă” din Mărășești a fost înființat în urmă cu doi ani, în locul fostului spital din localitate, care a fost închis la data de 1 aprilie 2011, de fosta guvernare pedelistă.