Aproape 30 de evrei plecați în Israel în urmă cu 40-50 de ani au vizitat Focșaniul la sfârșitul săptămânii trecute. Majoritatea s-au născut și au crescut în Focșani și au emigrat cu familiile în Israel. Unii au venit împreună cu nepoții pentru a le arăta orașul în care s-au născut și au copilărit. Grupul de turiști s-a întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare și au vizitat Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”.
Zeci de evrei plecați în Israel la în urmă cu 40-50 de ani s-au întors în Focșani la sfârșitul săptămânii pentru a revedea locurile unde s-au născut și copilărit. Sunt câțiva din miile de evrei care au emigrat din România în perioada comunistă cu speranța într-o viață mai bună. Unii aveau doar câțiva ani când au emigrat împreună cu familiile. Acum, după 50 de ani, Focșaniul a fost aproape de nerecunoscut pentru ei, doar Teatrul, Ateneul, Grădina Publică sau clădirea fostei Prefecturi au mai rămas în picioare după demolările comuniștilor.
Unii au venit împreună cu nepoții pentru a le arăta orașul în care s-au născut și au copilărit. Sâmbătă, grupul de turiști s-a întâlnit cu autoritățile locale și au vizitat Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Grupul de turiști a fost condus de Itzhak Pincu și Iulian Litman, absolvent al Colegiului Unirea unde a fost coleg de clasă cu avocatul Didi Băjenaru.
O primă întâlnire au avut la Consiliul Județean, unde s-au întâlnit cu vicepreședintele Ionel Cel Mare, care le-a transmis salutul președintelui Marian Oprișan. „Suntem onorați să vă avem ca oaspeți”, a spus vicepreședintele Ionel Cel Mare. Acesta a depănat amintiri despre Focșaniul de acum 40-50 de ani când comunitatea de evrei era mult mai numeroasă. „Cei mai buni comercianți erau evrei”, și-a amintit Ionel Cel Mare, care le-a vorbit și despre posibilitățile de a investi în Vrancea, în special pentru dezvoltarea turismului. Cel Mare a oferit exemplul Sovejei, unde este cel mai ozonat aer din Europa, beneficiile fiind speculate în perioada regimului comunist când minerii erau aduși la tratament în această localitate. În acest context, vicepreședintele Ionel Cel Mare le-a arătat că au oportunitatea de a investi aici, în centre de odihnă și tratament.
Propunere de înfrățire pentru Focșani
Bătrânii au fost impresionați de schimbările care au avut loc în Focșani în ultimii 50 de ani. „Din Focșaniul de altădată sunt câteva puncte care au mai rămas intacte, Teatrul, Ateneul, Grădina Publică, chiar dacă a mai fost modificată”, a afirmat unul dintre turiști. Deși au fost mulțumiți de modul în care au fost primiți la Focșani, evreii au avut și nemulțumiri. Ei au arătat că au mers la singura sinagogă din Focșani, locul unde mergeau părinții lor, dar au rămas dezamăgiți de starea în care se află acum. „Ar trebui să fie ca un monument. În toată lumea aceste locuri sunt restaurate, îngrijite. Sunt oameni care vor să vină aici din toată lumea”, a spus una dintre doamne. De asemenea, ei au arătat că hotelul de lângă Piața Unirii ar trebui să fie modernizat și să asigure condiții bune de acces în camere, în special pentru persoanele în vârstă, care nu se pot deplasa atât de ușor precum tinerii.
La întâlnirea de la Consiliul Județean, evreii au discutat despre posibilitatea ca Focșaniul să se înfrățească cu un oraș din Israel. „Suntem foarte mândri că am venit la Focșani. Nu se poate cu Ierusalim, dar ne-ar face mare plăcere ca Focșaniul să se înfrățească cu un oraș din Israel”, a afirmat Itzhak Pincu, conducătorul grupului de turiști evrei.
Iulian Litman, fost coleg de clasă cu avocatul Didi Băjenaru, este a patra generație de focșăneni. În cimitirul din Focșani sunt îngropați străbunicul, bunicul și tatăl său. „Am fost primiți foarte frumos. Eu mă ocup să facem în Vrancea un punct de interes turistic. Sunt oameni care vor să investească aici”, a afirmat Iulian Litman.
„Focșaniul este un oraș modern, curat „
Focșaniul de astăzi i-a impresionat și pe evreii care nu au fost niciodată aici. „De ieri de la prânz sunt plină de admirație. Focșaniul este un oraș modern, curat. Tot ce am văzut m-a impresionat pozitiv, oamenii, căldura sufletească cu care ne-au întâmpinat. Îmi face o plăcere deosebită să fiu aici. Voi pleca cu impresia cea mai frumoasă. Ne-am simțit între prieteni calzi, apropiați. Vă mulțumesc din suflet”, a spus Rozica Văraru, o evreică originară din Galați.
După întâlnirea de la Consiliul Județean a urmat vizita la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Turiștii au fost primiți de directorul Sorin Francu, care le-a vorbit despre lucrările de reparații care se derulează în prezent, dar și despre personalitățile care au contribuit la ridicarea lăcașului de cultură focșănean.