Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795

Vino cu mine la „Şcoala de degustare a vinurilor“. E gratis


   Când colegul George Noapteș a scris zilele trecute că, în cadrul Festivalului Bachus, va fi organizată o „Școala de degustare a vinurilor”, m-am și gândit să mă înscriu. Nu sunt o pasionată de vinuri, dar, de-a lungul timpului, am învățat că un vin bun poate da savoare unui fel de mâncare, poate să deschidă sufletele, să destindă atmosfera, să dea culoare unei zile gri.
    Bunicii mei au lucrat la Vinexport. Veneau acasă cu butelci din plastic pline cu un vin dulceag al cărui gust îl cunoșteam pentru că, alături de sora mea, beam câteodată lingurița de vin care rămânea după ce turnam lichidul gălbui în sticle. În apartamentul mic din Sud se adunau rude, vecini și prieteni în zilele de sfârșit de săptămână, iar camerele răsunau de cântece de petrecere, de multe ori în limba ucraineană, căci neamul bunicii mele venea de la Cernăuți. „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu, didididilidilalilalila, Cules toamna pe târziu, didididilidilalilalila, Mai pe brumă, mai pe-omăt, didididilidilalilalila, Mult mai beu și nu mă-mbăt”, auzeam de la vreun pick-up și intram, copii fiind, în atmosfera aceea de voie bună, când bunicul povestea despre Focșaniul de altădată, iar bunica despre cum au fost ea și ai ei deportați în Bărăgan și ce vremuri grele erau. Dar cineva ridica paharul cu vin și zicea: Hai, noroc și când ne-o fi mai rău ca acu’ să ne fie, iar petrecăreții uitau de anii grei și se porneau pe glume și pe veselie.
    Vinul e omniprezent în viață noastră, îl primește copilul de la preot când este botezat, îl primesc mirii când își jură credință pe viață în Biserică, îl beau cei rămași în urmă după ce trupurile noastru ajung înapoi în țărână. Vinul e bun rece, în zilele fierbinți de vară, e bun șpriț, e bun fierbinte în nopțile reci ale iernii, e bun sec, demisec, dulce, demidulce, e bun alb, roșu sau rose. Vinul e bun abia născut, când e must dulce și aromat, e bun tânăr, cu gust al butoiului din lemn în care s-a zbătut până și-a domolit obrăzniciile, e bun matur, când îți inundă gura de savoare, e bun vechi, așezat, aducător de gânduri și nostalgii.
    Vinul a avut propriul zeu, pe Bachus, a fost pictat, a fost (de)scris, a fost cântat și este parte a dietei mediteraneene, considerată una dintre cele mai sănătoase. 
    „Școala de degustare a vinurilor” – un curs de inițiere în consumul și degustarea vinurilor cu lectori somelieri experți din cadrul Asociației Somelierilor din România – are loc vineri, 4 octombrie, la Galeriile de artă din Focșani, între orele 15.00-16.30. Înscrierile se fac între orele 08.00-16.30, la telefonul: 0372.372440.
    Ne vedem acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?