Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO: Marele Trofeu al Festivalului ”Cântece de viță veche” merge la Mureș


    Consiliul Județean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea și Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei” au organizat la Focșani, cu prilejul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2013”, în perioada 5-6 octombrie, a IV-a ediție a concursului de interpretare a cântului tradițional „Cântece de viță veche”.
    Pe scena din Piața Unirii au urcat 13 soliști vocali din toată țara, de la Cluj, Iași, Buzău, Dâmbovița, Bacău, Mureș, Timiș, Olt, Vaslui, Maramureș și, nu în ultimul rând, din Vrancea, dar și din Ucraina, de la Cernăuți. Ieri a avut loc gala de premiere a câștigătorilor, în fața a numeroși focșăneni care au populat Piața Unirii, la ieșirea soarelui. Marele Trofeu al festivalului a revenit interpretei Monica Florina Pîrlea, din județul Mureș, care i-a cucerit pe membrii juriului cu doina „Sub cireșul de la poartă” și „Pe Mureș, pe râu la vale”. Premiul I a revenit Georgianei Păduraru, din Bacău, premiul II lui Grigore Gherman, din Cernăuți, Ucraina și premiul III Iuliei Bucur, din Cluj. De asemenea, au mai fost acordate și două premii speciale, din partea Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei”, pentru Denisa Grecu din Dâmbovița și Ștefania Strejescu, din Olt. Câștigătorii au fost recompensați cu premii în bani, astfel: trofeul festivalului – 4.500 lei, premiul I – 3.000 lei, premiul II – 2.000 lei și premiul III – 1.500 lei. Toți interpreții au primit diplome de participare.
    La concurs au fost invitați să participe câte un concurent din fiecare județ, având vârsta cuprinsă între 16-25 ani, care a interpretat două piese muzicale, una fără acompaniament –  doină sau baladă și cealaltă cu acompaniament orchestral, din partea Ansamblului „Å¢ara Vrancei”. „Manifestarea are drept scop descoperirea de noi talente, promovarea lor și punerea în valoare a cântului tradițional din diferite zone ale țării, în special a celor cu tradiție vini-viticolă. Dorim ca acest festival să devină din an în an tot mai cunoscut și să adune interpreți ai cântului tradițional, care prețuiesc cu adevărat zestrea spirituală a neamului românesc”, a declarat Liviu Nedelcu, directorul CJPCTAM Vrancea.
    Concursul, desfășurat sub forma unui spectacol cu public, a fost jurizat de: Valentin Marin, redactor șef Antena Satelor – președinte, Violeta Ianculescu,  realizator de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) – membru și Ileana Vieru, redactor muzical la SRR – membru. Juriul a apreciat calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică,  frumusețea și autenticitatea costumului popular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?