Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Mulţumesc reporterilor mei. Scrisoare deschisă


   Multă lume îi înjură pe ziariști. Multă lume crede că ziaristul e cineva care stă la vreun birou în fața unui calculator și înșiră… „cuvinte goale, ce din coadă au să sune”. Multă lume are impresia că ziariștii sunt unii dintre indivizii pe care-i văd pe la televizor și despre care au auzit că sunt plătiți de unii sau de alții să scrie ori să spună unele și altele. 
   Adevărul este însă de cele mai multe ori altul. Ziariștii adevărați sunt cei care pe ger, viscol ori ploaie torențială merg la locul unde se întâmplă un eveniment pentru a aduce de acolo informații pe care le transmit ulterior cititorilor, telespectatorilor, ascultătorilor. Ziariștii adevărați sunt cei care sar din pat la 2 noaptea pentru a merge la locul unde s-a produs un accident grav pentru ca la prima oră a dimineții, publicul să fie informat. Ziariștii adevărați sunt cei care deschid ușile autorităților pentru a le aduce la cunoștință problemele cetățenilor, sunt cei care scriu despre gropile din străzi, numărul insuficient de paturi dintr-o secție de spital, problemele din justiție, performanțele elevilor și salariile mici ale profesorilor, sunt cei care urcă pe cărări neumblate pentru a vă aduce în atenție oameni extraordinari, cei care îi deranjează pe oamenii politici cu întrebări incomode, cei care intră în lumea finanțelor, cei care știu tot ce mișcă în sport. 
   Așa fac reporterii mei. Åži deși am folosit un adjectiv posesiv, nu despre posesie este vorba, ci despre familiaritate, despre afectivitate, despre considerație. 
   Zilele trecute, am mers… pe teren. E mult spus, pentru că am petrecut doar vreo oră și ceva în aer liber, făcând câteva poze și notându-mi câteva informații. Dar a fost suficient ca să-mi aduc aminte că pe cât e de frumos, pe atât e de greu să fii reporter. Oamenii nu-ți dau informațiile pe tavă, nu sunt mereu amabili, trebuie să te bagi în față, să insiști, să ceri. 
   Gândiți-vă că reporterii au, de cele mai multe ori, studii de jurnalism ori științe politice sau comunicare, dar dacă trebuie să scrie articole de pe domenii precum Sănătate ori Justiție sau Economic este neapărat necesar să aibă și cunoștințe medicale ori juridice sau financiare, pentru că atunci când vorbești cu un medic ori un judecător sau un specialist în finanțe, e necesar să și înțelegi ce spune astfel încât să transmiți corect informația cititorilor. Iar pentru asta, este nevoie de învățare continuă. 
   Gândiți-vă că Laura Breană străbate județul alături de Aurel Åželaru pentru a descoperi oameni unici, ale căror povești vi le scrie așa cum nimeni altcineva nu o face, dar pentru asta pleacă de acasă la 4 dimineața, urcă pe jos kilometri întregi până în vârf de munte, vede suferințe greu de suportat. 
   Un reporter precum Camelia Taftă a văzut oameni uciși, accidente îngrozitoare, incendii, înecați și nu e ușor să vezi atâtea grozăvii și să mai și scrii despre ele. Dar Camelia e reporter și se trezește la 2 dimineața, ca să fie prima oriunde este chemată, să facă poze, să întrebe, să afle cât mai multe pentru ca dumneavoastră, cititorii, să fiți cel mai bine informați. Camelia e cel mai bun reporter de eveniment pe care l-am întâlnit în viața mea.
   Mioara Robu stă „de pază” la Parchet și la Tribunal, unde vede criminali, hoți, violatori și unde, nu de puține ori, a fost amenințată, însă un reporter bun nu doar își face, ci își iubește meseria.
   Tânără, frumoasă și roșcată, Roxana Sava e mezina redacției, dar asta nu înseamnă că nu își face meseria precum un „veteran”. Cunoaște Spitalul Județean ca pe propria casă, a făcut reportaje în premieră din sălile de operație până în bucătăria spitalului și este mereu gata să ne surprindă cu idei proaspete.
   Cristina Lucaci știe tot ce se întâmplă în Învățământ. Scrie despre nemulțumirile profesorilor, despre succesele elevilor, despre problemele din școli, vă aduce prima rezultatele la examenele naționale. A făcut valuri când a relatat despre pauza liceenilor și pregătește noi provocări pentru acest an școlar.
   De la Mihaela Gîrleanu aflați tot ce mișcă în Focșani. Săptămânal, merge pe o stradă din municipiu și scrie despre problemele locuitorilor de acolo. De la ea aflați tot ce vreți să știți despre Primărie, ENET, CUP, transport public, salubritate.  Mihaela este și cea care, vineri de vineri, vă spune ce puteți face în timpul liber, prezentându-vă filme, concerte, cărți, evenimente culturale.
   Despre George Noapteș aș putea scrie mult și bine. Ne cunoaștem de foarte mult timp, de când eram amândoi reporteri la Uniplus Radio. E un om extraordinar, inimos, cu o gură cam mare ar zice unii, dar mie-mi plac oamenii care zic lucrurilor pe nume. Alături de George am trecut prin nici nu mai știu câte campanii electorale și alegeri (când toată redacția stă până la 4 – 5 dimineața ca să vă prezinte rezultatele), prin schimbări de guverne și coaliții parlamentare. George este un reporter incomod pentru oamenii politici, despre care, nu de puține ori, a scris lucruri perfect adevărate, dar deloc măgulitoare. Åži el a fost amenințat, ba chiar dat în judecată, dar a continuat să scrie în ciuda acestor lucruri, în ciuda celor care mâzgălesc în fițuici sau pe forumuri porcării la adresa lui ori a cotidianului unde lucrăm. 
   Ciprian Dumitru scrie pe Finanțe, un domeniu greu accesibil, unde statisticile, cifrele, expresiile gen arierate sau înregistrare fiscală pun pe mulți pe fugă. Dar el le înțelege, ceea ce e esențial, și scrie. Scrie și despre Agricultură, despre subvenții, despre impozitul agricol. A scris despre caracatița pedelistă de la Electrica și, alături de George Noapteș și Aurel Åželaru, a relatat, în multe pagini, despre mafia din pădurile Vrancei.
   Dacă vreți să știți tot ce se întâmplă în sportul vrâncean, atunci citiți articolele scrise de George Dumitru. De multe ori, când un meci se termină seara, aproape de închiderea ediției, insistă să intre „o știre cât de mică”, pentru că e foarte important ca el să fie primul care dă acea informație.
   Cel mai nou membru al echipei noastre este George Mardare, cel care a îmbogățit site-ul nostru cu filmările lui. Acolo unde sunt reporterii, acolo e și el. Meseria asta l-a prins imediat în „mrejele” ei și, deși uneori spune că nu mai poate, fiind singurul cameraman, tot se duce peste tot să filmeze, căci a prins gustul acestui „drog” numit jurnalism.
   Aceștia sunt oamenii cu care lucrăm eu și colega mea, Andriana Vlasie, redactorul șef-adjunct al acestui ziar care stă de vorbă cu oamenii. Cu Diana am o poveste mai lungă decât cea cu George Noapteș și începe pe vremea când ea lucra la Radio Tineret Focșani, iar eu la Uniplus. Am ajuns să lucrăm împreună la Uniplus, apoi la Radio Uno, la STF și TVF, și de zece ani suntem alături la Monitorul de Vrancea. 
   Corina Trifan este proprietarul acestui ziar, al mărcii Monitorul de Vrancea și șefa noastră. Cu ea e cea mai lungă poveste, care începe în 1996, când m-am angajat la Uniplus Radio și care continuă și astăzi, când discutând, descoperim cu satisfacție că vrem să „ne ridicăm necontenit nivelul”, că nu ne-am pierdut energia deși au trecut 17 ani. 
   Iar din această energie alimentată permanent de pasiunea pentru ceea ce facem, vor ieși în curând surprize plăcute pentru cititorii noștri.
   Vrem să vă oferim un ziar interactiv, pentru că de la ideile dumneavoastră pleacă știrile noastre, reportajele, analizele, anchetele și interviurile. Vrem să vă oferim un ziar care să vă aducă zi de zi atât informație cât și grafică de calitate. Aici intervin fetele de la DTP, Oana Ichim, Silvia Dârstaru, Mihaela Otavă și Oana Vasiloiu, care pun în valoare munca reporterilor , prin așezarea în pagină a textelor și fotografiilor. De multe ori sunt adevărate opere de artă, rar întâlnite nu doar în presa locală, ci chiar în cea națională.
   Tabloul este completat de Daniel Gîrleanu, cel care are în grijă pagina noastră de internet, www.monitorulvn.ro, dar și cea de Facebook, https://www.facebook.com/pages/Monitorul-de-Vrancea/151851901567179. El trebuie să fie mereu „în priză”, site-ul fiind permanent updatat cu știri de ultimă oră, care nu pot aștepta ediția tipărită.
   Facem totul pentru că așa simțim că trebuie să fie, nu dintr-o obligație de serviciu, nu pentru că așa scrie în fișa postului, iar șefa spune că suntem cea mai bună echipă de ziariști. Åži noi zicem la fel. Pentru că facem această meserie cu pasiune, pentru că țintim tot mai sus, pentru că ne respectăm pe noi înșine și ne respectăm cititorii, cărora le mulțumesc pentru răbdarea de a parcurge aceste rânduri pe care am simțit nevoia să le scriu.
Violeta CIOBOTARU – BALION,
 mândră să fie redactor șef la „Monitorul de Vrancea” 

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?