Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787
Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787

GALERIE FOTO: Primăriile îşi cumpără utilaje de deszăpezire din fonduri europene


   Două primării vrâncene au fost dotate cu utilaje achiziționate prin fonduri europene pentru a interveni la deszăpeziri și în situații de urgență. La Măicănești, primăria a primit un buldoexcavator Case, iar la Milcovul a fost achiziționat un utilaj special UTV 4X4. Proiectele au fost depuse la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, după ce administrația județeană a realizat Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est pentru a-i ajuta pe fermierii și autoritățile locale care vor să acceseze fonduri europene. 
   Fondurile pentru buldoexcavatorul Case de la Măicănești au fost asigurate prin măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor. Proiectele au fost depuse la Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est” și, deși inițial cofinanțarea era de 30%, în urma demersurilor făcute de angajații și conducerea acestuia s-a ajuns la un grad de cofinanțare de 100%. Primarul de la Măicănești, Costel Necula, a arătat că valoarea utilajului este de aproximativ 270 mii lei, finanțare nerambursabilă. „Utilajul putem să îl folosim pentru lucrările de deszăpezire și să venim mult mai ușor în ajutorul oamenilor. Putem interveni mult mai rapid, fără să mai așteptăm semnarea unui contract cu o firmă care să aducă un utilaj de la zeci de kilometri. Este un sprijin pentru care mulțumim președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, care ne-a ajutat în inițierea acestui proiect și conducerii GAL-ului care ne-a sprijinit la implementare”, a afirmat primarul din Măicănești, Costel Necula. 
   În comuna Milcovul, primăria a achiziționat un vehicul special UTV 4X4 care poate fi folosit atât la incendii cât și la deszăpeziri. Utilajul a fost achiziționat după ce primăria a accesat un proiect cu finanțare europeană prin GAL Vrancea Sud-Est. Valoarea proiectului este 15 mii euro, finanțare nerambursabilă. „Este un utilaj pentru intervenție rapidă, dotat cu un rezervor de apă, care poate fi folosit și cu spumă. Îl putem folosi pentru intervenții rapide, la incendii mici. Până acum, dacă era anunțat un incendiu la 112 eram solicitați de pompieri să verificăm dacă este adevărat anunțul. Acum vom merge cu acest utilaj și vom interveni direct, fără să mai așteptăm intervenția pompierilor de la Focșani”, a spus primarul Mihai Neață.
   Primarul spune că vrea să achiziționeze și câteva anexe la acest utilaj care ar permite să fie folosit și la lucrări de deszăpezire. „Acestea trebuie să le cumpărăm cu fonduri proprii și avem câteva oferte pentru o lamă de deszăpezire, un dispozitiv de împrăștiere a materialului antiderapant. De asemenea, am putea achiziționa și o freză mai mică”, a afirmat primarul Neață. 
„Primul proiect cu fonduri europene pentru comuna Milcovul”
   Proiectul prin GAL-ul Vrancea Sud Este este primul finanțat din fonduri europene, derulat de primăria din Milcovul după anul 2004. Edilul comunei spune că procedurile sunt mult mai rapide prin GAL, iar sprijinul primit de la specialiștii acestuia este foarte important. „Achiziția utilajului a fost făcută printr-un proiect derulat prin GAL-ul Vrancea Sud-Est, cu finanțarea nerambursabilă. Este un mare avantaj pentru că procedurile se derulează mult mai rapid însă trebuie să ai fondurile proprii pentru realizarea achiziției. Este primul proiect cu fonduri europene pentru comuna Milcovul din anul 2004 și sperăm să nu fie ultimul”, a precizat primarul Mihai Neață.
   GAL-ul „Vrancea Sud-Est”, realizat de Consiliul Județean, are ca parteneri primăriile din Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Acest GAL îi ajută pe fermierii și autoritățile locale care depun proiecte pentru fonduri europene să obțină mult mai ușor acești bani. În loc să aștepte luni de zile până când proiectele sunt verificate și declarate eligibile, documentația este verificată pe plan local, de specialiștii GAL-ului și ulterior doar avizată de autoritățile centrale. Așa se ajunge la termene de maxim 6 luni până la asigurarea finanțării proiectelor.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?