Åcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Focșani a găzduit activitatea de educație multiculturală intitulată „Elveția în școala noastră”. Manifestarea a fost organizată în cadrul subproiectului „Săptămâna Elveției”, care se derulează în Focșani până pe 11 octombrie 2013, la inițiativa Asociației pentru Managementul Artelor, în parteneriat cu Artifex Focșani, Insta-Electrica Focșani și ISJ Vrancea.
Entuziasmul generat de acest proiect extrașcolar, mai altfel, s-a reflectat în lucrările realizate de elevi. La concursul de desene au participat elevii claselor primare, iar la cel de eseuri elevii claselor gimnaziale. Cele mai bune lucrări vor fi premiate la festivitatea de diseminare a activităților, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Echipajele școlilor implicate în acest subproiect au participat la două competiții. Ieri, au luat parte la Jocurile Olimpice, iar astăzi vor participa la un concurs de cultură generală despre Elveția.
Tot ce se întâmplă în aceste zile în unitatea de învățământ focșăneană demonstrează încă odată că educația de calitate se realizează numai dacă învățământul se centrează atât pe elev cât și pe valoare. În calendarul subproiectului „Săptămâna Elveției”, ziua de miercuri a fost dedicată promovării istoriei și geografiei Elveției. Cu acest prilej, membrii grupului țintă s-au întâlnit în Centrul de Documentare și Informare, unde au participat la activitatea „Elveția în școala noastră” organizată. Evenimentul a debutat cu un program artistic pus în scenă de elevii mai mici, de la clasele a III-a B și a IV-a C, respectiv dans modern, apoi asistența a putut urmări sceneta „Heidi- fetița munților”, interpretată de membrii trupei de teatru școlar „Cireșarii mileniului III”, formată din elevi din clasele a VII-a B și a VIII-a C. Grupul vocal „Edelweiβ” format din elevi de la clasele a VII-a B, a VIII-a B și C, au încântat cu cântecele „Mein Tiroler Land”, „Brâu amestecat” și „Åogorițele”.
În partea a doua a evenimentului, elevele de la clasele gimnaziale, care s-au remarcat la concursul de eseuri, și-au promovat creațiile. Este vorba de Veronica Bîlcan, Alexandra Danțuș, Andreea Blaga, Elena Costin și Georgiana Timo. De asemenea, elevele Laura Olteanu, Irina Vrabie, Elena Costin și Georgiana Timo, de la clasa a VIII-a C, îndrumate de profesoarele Ioana Sîrbu și Daniela Trandafir, au realizat prezentări PowerPoint cu informații de cultură generală „Elveția-o călătorie în timpul istoric” și „Elveția-paradisul alpin de ciocolată”.
„Elveția rămâne un model demn de urmat în ceea ce privește unitatea în diversitate și respectul față de progresul tehnico-științific al omenirii în spiritul dezvoltării durabile, iar astfel de proiecte multiculturale ar trebuie să existe în toate școlile din țară, în fiecare an”, a precizat Marlena Boldeanu, coordonator de proiect pentru ciclul gimnazial.