Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva


   Peste 250.000 de pelerini din întreaga țară sunt așteptați la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care au fost scoase, vineri dimineață, din incinta Catedralei Mitropolitane, iar apoi depuse într-un baldachin, în curtea lăcașului de cult. Joi seară, au ajuns la Iași și moaștele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, aduse de la Mănăstirea Neamț pentru a fi depuse alături de moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, spre închinare, pelerinilor.
    De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iași, a Icoanei Maicii Domnului – Prodomița, aflată la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusă și așezată spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane. Este vorba despre icoana de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos.
    Pentru prima dată, Sfânta Liturghie, programată luni, 14 octombrie, se va desfășura în fața Catedralei, pe pietonalul Åžtefan cel Mare, și nu în curtea instuției ca în anii precedenți. „Astfel, vor putea asista la slujbă mai mulți pelerini. Slujba va avea loc pe axul dintre Mitropolie și Teatrul Național, în dreptul altarului Catedralei, pe mijlocul străzii. Oricum nu se putea face Sfânta Liturghie pe scările Mitropoliei, din cauza lucrărilor care au loc în curte”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Iași.
    Vineri seară, pe străzile din centrul orașului, a fost programat pelerinajul Calea Sfinților, racla cu sfintele moaște fiind purtată pe umeri, de către preoți, pe o distanță de câțiva kilometri.
    Peste 1.200 de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iașiului, în perioada 10 – 15 octombrie.
    Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este Hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România. Credincioșilor care stau noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaște le sunt oferite de către autorități, dar și de către Mitropolie, ceai cald și pachete cu mâncare. În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării, au stat și câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște.

Rovana Plumb a pregătit sarmale pentru pelerinii de la Iași

    Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a participat sâmbătă seară, la Cantina de Ajutor Social din Iași, la pregătirea sarmalelor ce vor fi oferite astăzi pelerinilor după Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, precizând că nu a mai făcut sarmale de la Crăciun. Rovana Plumb a participat sâmbătă, la Iași, la Conferința Națională a femeilor PSD, unde a fost reconfirmată la șefia organizației, iar după eveniment a mers la Cantina de Ajutor Social din Iași, unde, alături de alte reprezentante ale PSD, a ajutat la pregătirea sarmalelor.
    După ce a intrat în cantină, Rovana Plumb și-a pus șorț și bonetă, ea lucrând la pregătirea sarmalelor timp de câteva zeci de minute. „Am venit din spirit de solidaritate. Acum în Iași sunt foarte mulți pelerini și trebuie ajutați, fiecare cu ce putem”, a spus Rovana Plumb. Ea a precizat că nu a mai făcut sarmale de la Crăciun, adăugând că, având un program încărcat, nu prea are timp să gătească. „Sarmale n-am mai făcut de la Crăciun. Sunt destul de discretă în bucătărie, mai ales în ultima perioadă, când am fost și foarte ocupată. Ultima dată am gătit clătite, s-a întâmplat în urmă cu trei săptămâni, când am găsit un pic de timp liber”, a spus Rovana Plumb.
    Ea a fost însoțită la cantina ieșeană de mai multe reprezentante ale organizației de femei a PSD, printre care și deputatele Ana Birchall și Cristina Nichita.
    Viceprimarul municipiului Iași, Mihai Chirica a declarat vineri că, în acest an, la masa pelerinilor vor fi împărțite peste 65.000 de sarmale, imediat după Sfânta Liturghie de luni de la Catedrala Mitropolitană, prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva. El a spus că va fi pregătită și o sarma uriașă, formată din 800 de sarmale obișnuite, care va fi desfăcută în fața credincioșilor. Potrivit reprezentanților primăriei ieșene, costurile mesei pelerinilor sunt asigurate din donații și sponsorizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?