Primarul Decebal Bacinschi le-a cerut reprezentanților asociațiilor persoanelor vârstnice să anunțe municipalitatea dacă știu cazuri de persoane în vârstă care nu primesc ajutoare de căldură. Discuțiile au avut loc la ședința de ieri a Comisiei pentru Persoane Vârstnice unde s-a analizat situația pregătirilor pentru iarnă la nivelul localităților vrâncene. Pe ordinea de zi s-a mai aflat și prezentarea modului în care funcționează așezămintele de bătrâni din Focșani, Măicănești și Mărășești. Primarul Bacinschi a arătat că anul trecut au fost cazuri de bătrâni care nu au știut că pot beneficia de ajutorul de căldură și au ținut la minim caloriferele, motiv pentru care le-a cerut reprezentanților asociațiilor persoanelor vârstnice să identifice din timp asemenea cazuri și să le comunice Primăriei.
Edilul Focșaniului a declarat că municipalitatea este pregătită pentru iarnă, inclusiv în ceea ce privește alimentarea cu energie termică a locuitorilor abonați la sistemul centralizat de încălzire. În ceea ce privește datoriile ENET către GDF, au fost emise bilete la ordin avalizate de Primăria Focșani astfel încât să poată fi plătite facturile. O situație mai delicată este la păcură, combustibilul care ar putea fi utilizat în cazurile în care este întreruptă furnizarea gazelor naturale. Stocul de păcură este de doar 147 tone și este greu de crezut că va fi cumpărată o cantitate mai mare atât timp cât producătorul de energie termică are datorii de milioane către furnizorul de combustibil.
Nici reprezentanții celorlalte orașe din județ nu au reclamat probleme deosebite. Aceștia au arătat că au fost luate măsurile necesare pentru a asigura aprovizionarea cu lemne a centralelor termice, iar la centralele de la instituțiile publice a fost realizată verificarea de la ISCIR. „Pentru persoanele cu locuințe izolate și persoanele fără adăpost au fost luate măsuri de protecție în cazul fenomenelor meteorologice periculoase pe timpul iernii prin amenajarea de spații de cazare și hrană în locații bine încălzite”, a precizat viceprimarul de la Panciu, Iulian Nica.
O situație specială rămâne în continuare la drumurile naționale unde nu a fost stabilită o firmă care să se ocupe de lucrările de deszăpezire. Chiar dacă se pare că sunt purtate discuții cu o companie interesată, nu se cunosc încă firmele care vor aduce utilaje pentru curățarea zăpezii. Mai mult, nu a fost achiziționat nici materialul antiderapant. Până acum a fost achiziționată o cantitate de doar 8.360 tone, comparativ cu cele 13.350 tone utilizate în iarna trecută.