Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Mausoleele vrâncene, reabilitate şi redate circuitului turistic


    Consiliul Județean Vrancea a organizat, ieri, o conferință de presă la finalizarea proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, în cadrul căruia au fost reabilitate mausoleele Focșani, Soveja, Mărăști și Mărășești. Proiectul a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, a precizat Marian Oprișan. 
 Consiliul Județean Vrancea a organizat, ieri, o conferință de presă la finalizarea proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, în cadrul căruia au fost reabilitate mausoleele Focșani, Soveja, Mărăști și Mărășești. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și cofinanțat de la bugetul național și contribuția Consiliului Județean Vrancea, având o valoare totală de 21.938.105,58 lei din care 14.558.092,68 lei FEDER și 2.038.995,89 lei de la bugetul național. 
 Obiectivul principal al proiectului a fost valorificarea potențialului turistic, cultural și istoric, precum și creșterea numărului de turiști din județ și din regiune, în scopul stimulării dezvoltării economice a județului Vrancea și a Regiunii 2 Sud Est. Au fost restaurate, reabilitate și consolidate mausoleele de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja, au fost amenajate 3 puncte de informare în incinta mausoleelor, 2 muzee au fost reabilitate, 1 muzeu a fost dotat cu mijloace video și de expunere moderne, 4 mausolee au fost puse în valoare prin modernizarea sistemului de iluminat public. 
 S-au introdus într-un circuit turistic monumente de o importantă factură istorică, printre care : Monumentul eroilor pănceni căzuți în timpul Primului Război Mondial și Cimitirul ostașilor germani căzuți în timpul Primului Război Mondial, aflat în apropierea orașului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu – Străoane, Monumentul frăției de arme româno-franceze 1916-1919 – Varnița, Cimitirul ostașilor germani – Soveja. „Acest proiect are ca scop dezvoltarea turismului cultural, o formă de turism care atrage mulți vizitatori și care are un potențial de dezvoltare important, având în vedere faptul că numele județului Vrancea este legat de evenimente istorice petrecute în timpul Primului Război Mondial din Zboina Neagră și până în Valea Siretului la Doaga”, a declarat Dragoș Bîrlădeanu, vicepreședintele Consiliului Județean.
       Mausoleele Mărăști și Soveja trebuie promovate 
 Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean, Romeo Iordache a precizat că este foarte important ca toate mausoleele vrâncene să fie mediatizate și vizitate, precizând că în acest moment cel mai vizitat mausoleu este cel de la Mărășești, deși mausoleele Mărăști și Soveja sunt foarte frumoase și unice prin natura construcției, dar și prin zonele unde sunt amplasate. „Am constatat că Mausoleul Mărășești este cel mai vizitat mausoleu din Vrancea, asta poate și pentru că este situat pe DN 2, iar accesul este facil. Însă mausoleele de la Soveja și Mărăști sunt foarte frumoase și unice în felul lor și merită promovate mai mult pentru a fi vizitate de un număr foarte mare de turiști. Mausoleul de la Mărăști, de exemplu, a fost reabilitat, dar și platoul pe care se află a fost consolidat, iar drumul Răcoasa – Mărăști a fost complet reabilitat tocmai pentru a putea deveni o destinație turistică preferată. Mausoleul este foarte frumos și unic, zona este superbă și trebui promovat în așa fel încât numărul vizitatorilor să crească”, a precizat Romeo Iordache. 
 Prezent la eveniment, primarul comunei Răcoasa, Sebastian Vladimir Păun, a declarat că proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” este unul foarte bun care poate ajuta la dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic și economic. „Este un proiect foarte bun și care ne poate ajuta să dezvoltăm zona. Sper să putem valorifica de acum încolo potențialul turistic al comunei și al zonei„, a precizat primarul Sebastian Vladimir Păun.
 La rândul său, arhitectul șef al județului, Daniela Olaru, a adus în discuție posibilitatea folosirea panourilor solare pentru mausolee. „În acest moment, mausoleele vrâncene sunt foarte frumos iluminate, dar consumul de energie electrică este mare. Poate pe viitor, Consiliul Județean va implementa un proiect de alimentare cu energie electrică cu ajutorul unor panouri solare, o soluție mult mai ieftină și nepoluantă”, a precizat Daniela Olaru. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?