Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Liceenii pănceni, învățați cum să se ferească de traficanții de persoane


   Elevii celor două licee din orașul Panciu s-au întâlnit ieri cu polițiștii, dar și cu un reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP)- Centrul Regional Galați. Åžeful Poliției orașului Panciu, comisarul șef Teodor Dumitrache, comisarul Monica Manolache- de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Vrancea, Cornelia Daniela Crișan- de la Galați și viceprimarul orașului Panciu, Iulian Nica, i-au convocat pe elevi la Casa de Cultură, unde a fost lansată campania „Nepăsarea ne face complici”, ce are drept scop prevenirea traficului de persoane. 
    Activitatea de ieri face parte din campania declanșată în luna septembrie, intitulată „Panciu, oraș al siguranței!”. „Am apelat la dumneavoastră pentru a vă prezenta o temă: traficul de persoane. Am mai discutat și în primăvara acestui an, dar vom mai discuta și în continuare pentru a vedea dacă printre dumneavoastră există persoane care să fie victime. Vrem să înțelegeți ce înseamnă traficul de persoane și să știți cum să vă comportați într-o astfel de situație”, le-a spus elevilor celor două licee comisarul șef Teodor Dumitrache.
   Oamenii legii le-au prezentat liceenilor fazele traficului de persoane, dar și modalitățile de prevenire, le-au împărțit pliante și le-au prezentat filmulețe cu această temă. În astfel de situații, victimele sunt forțate să desfășoare o activitate împotriva voinței lor, respectiv prostituție, muncă, cerșetorie, furt, etc. De obicei, victimele sunt recrutate prin anunțuri date în ziare, reviste sau pe internet cu privire la locuri de muncă false, oferite de agenții de intermediere a forței de muncă sau de modă, agenții matrimoniale internaționale toate false sau prin intermediul unor persoane fizice.      O altă modalitate de recrutare constă în propunerile venite de la cunoștințe ocazionale, prieteni sau rude care promit câștiguri substanțiale în timp scurt, cu asigurarea transportului, cazării și hranei. Recrutorii sunt atât bărbați cât și femei și par persoane demne de încredere, cu o situație materială bună. Ei se bazează pe faptul că vrei să ai bani și să trăiești bine, vrei să te descurci pe cont propriu și vrei să fii independent. Pentru ei, câștigarea încrederii victimei este principala sarcină. Traficul de persoane se realizează atât pe plan intern cât și pe plan extern.
 Polițiștii i-au sfătuit pe elevi ca în cazul în care primesc astfel de propuneri să se gândească la mai multe aspecte. Unul dintre ele ar fi cel legat de pașaport sau cartea de identitate. În cazul în care nu au un astfel de document, iar persoana care a făcut propunerea se oferă să îl obțină în termen scurt, acesta este un lucru care trebuie să dea de gândit. De asemenea, dacă ești minor și ți se spune că „se rezolvă” trecerea frontierei, dacă ți se reține pașaportul sau cartea de identitate din diverse motive, dacă ți se cere să semnezi niște acte cărora nu le înțelegi contextul sau sunt într-o limbă străină pe care nu o cunoști, dacă ți se oferă cadouri pentru acceptarea propunerii sau dacă nu ți se cere niciun fel de calificare pentru locul de muncă propus, toate acestea trebuie să dea de bănuit. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?