Ediția: Joi 13 februarie 2025 Nr. 6814
Ediția: Joi 13 februarie 2025 Nr. 6814

Document pentru consolidarea cooperării între Europa Centrală şi de Est şi China


    Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la finalul Summit-ului premierilor din Europa Centrală și de Est – China, că, în cadrul discuțiilor, s-a agreat un document denumit „Bucharest Guidelines”, care vizează consolidarea cooperării în domeniile de interes comun. „Am agreat, în urma discuțiilor de astăzi, linii de acțiune viitoare, în baza unui document numit Bucharest Guidelines, pentru consolidarea cooperării în domeniile de interes comun, cu accent pe promovarea investițiilor, a cooperării economice și comerciale, desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investițiilor și afacerilor în relația Europa Centrală și de Est — China și organizarea de diverse acțiuni în acest context„, a anunțat premierul român.
    Potrivit lui Victor Ponta, documentul mai prevede „continuarea organizării anuale a Forumurilor Economice și a reuniunilor la nivel de guverne, încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii în baza unei platforme de cooperare China-Europa Centrală și de Est, dezvoltarea agriculturii, constituirea unei asociații pentru promovarea cooperării în domeniul agricol și crearea unui forum de cooperare agricol”.
Totodată, premierul a afirmat că documentul asupra căruia s-a căzut de acord mai vizează încurajarea instituțiilor financiare din această regiune să coopereze pentru „valorificarea deplină a creditului special de 10 miliarde de dolari pe care China l-a pus la dispoziția țărilor din regiune pentru promovarea cooperării economice și comerciale, consolidarea cooperării în materie de investiții în infrastructură și conectivitate, rețele de transport feroviar”.
China este pregătită să discute cu părțile relevante despre modalitățile de a valorifica o serie de canale de finanțare considerând că poate fi valorificată cu succes o linie specială de credit de 10 miliarde de dolari americani, în liniile trasate de regulamentele UE, a declarat premierul chinez. „China este pregătită să consolideze cooperarea cu țările din regiunea dumneavoastră în domeniul drumurilor, porturilor, telecomunicațiilor, energiei nucleare și, de asemenea, al căilor ferate de mare viteză și, de asemenea, în domeniul lansării proiectelor la scară mare, toate acestea ducând la investiții masive și mai departe la o creștere a schimburilor comerciale. De asemenea, trebuie să avem în vedere și canalele de finanțare”, a spus Li Keqiang. El a adăugat că Guvernul chinez este pregătit să exploreze posibilitățile de a semna un acord-cadru privind investițiile industriale împreună cu țările din regiune pentru a sprijini companiile competente în sensul investițiilor în Europa Centrală și de Est, precum și pentru ideea înființării unei platforme pentru schimburi la nivelul IMM-urilor. 
Potrivit acestuia, estimările inițiale sugerează că, între 2013 și 2020, China va importa bunuri în valoare de 3.000 de miliarde doar din Europa și investiția de afaceri și numărul de turiști chinezi către Europa vor crește. El a asigurat că dorește schimburi comerciale echilibrate între cele două părți, prin importul de produse agricole de calitate, precum carne de oaie, de vită, produse lactate, precum și alte bunuri foarte competitive și, de asemenea, să fie încurajați mai mulți turiști chinezi să viziteze țările din regiune. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?