Gripa rămâne cea mai importantă infecție virală respiratorie, deoarece este singura care produce epidemii la intervale de 2-3 ani. Specifică sezonului rece, ea poate avea o evoluție gravă, imprevizibilă, rapidă, cu risc vital. Deși, până în prezent, la nivelul județului nu a fost diagnosticat niciun caz de gripă, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru vrânceni.
Aceștia spun că gripa debutează brusc, cu febră mare, frisoane, dureri musculare și cefalee, astenie, stare generală alterată, apoi apar manifestări respiratorii cu secreții nazale abundente, conjunctivele congestionate, strănut, dureri la înghițire, voce răgușită, tuse uscată sau umedă cu expectorație greu de eliminat. Aceștia avertizează că gripa este contagioasă. „Deoarece gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât și prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secrețiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri: nasul și gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tușitului; batistele personale nu se împrumută; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă și săpun; se vor evita pe cât posibil aglomerațiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecțiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionați etc.)”, spun specialiștii DSP.
Din păcate, există cazuri în care gripa se poate complica, în cele mai grave cazuri putând duce la deces. Cele mai frecvente și uneori grave complicații pot fi pneumoniile bacteriene, otitele, sinuzitele, bronșiolita, edemul pulmonar, laringita obstructivă, meningoencefalita, miocardita și șocul toxic. De aceea, specialiștii DSP recomandă persoanelor care prezintă simptome asemănătoare gripei să se izoleze de restul familiei și să se prezente la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.
Mâncați multe fructe și legume
Pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiștii DSP au serie de recomandări pentru vrânceni. Drept urmare, aceștia recomandă ca îmbrăcămintea să fie corecpunzătoare temperaturilor de afară, alimentația să fie bogată în vitamine și proteine, iar igiena riguroasă. „Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnavirilor prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate și expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecție adecvate. Respectarea unui regim de viață sănătos, mai exact alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esențială pentru menținerea unui corp sănătos„, precizează specialiștii DSP. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate.