Vrâncenii care au obținut în instanță suspendarea executării silite pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate trebuie să anunțe inspectorii fiscali despre aceste decizii. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat, ieri, că instituția nu este parte în aceste procese și nu știe care sunt deciziile magistraților. În consecință, chiar dacă o persoană a obținut suspendarea executării silite pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate, finanțiștii derulează în continuare procedurile deoarece „suspendarea executării silite se realizează conform Codului de Procedură Fiscală de la data prezentării hotărâri judecătorești de suspendare a efectelor deciziilor emise de către Casa de Asigurări de Sănătate”.
Anunțul a fost făcut după ce mai mulți fermieri au obținut decizii judecătorești prin care sunt suspendate acțiunile demarate de Fisc privind executarea silită a celor care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, aferentă debitelor anterioare datei de 1 iulie 2012. „În condițiile în care aceste hotărâri judecătorești nu sunt comunicate organului de executare, executarea silită se desfășoară până la stingerea integrală a creanțelor fiscale înscrise în titlul executoriu. Reamintim contribuabililor că, în cazul în care debitorul nu își plătește de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, procedează la acțiuni de executare silită, potrivit Codului de Procedură Fiscală”, arată reprezentanții AJFP.
Finanțiștii precizează că dacă un cetățean datorează „mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuții și alte sume reprezentând creanțe fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanță fiscală principală pe care o stabilește contribuabilul sau care este distribuită, de către organul fiscal competent”.
Potrivit AJFP, datoriile sunt stinse într-o ordine stabilită prin legislația fiscală, respectiv: „a) sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligației fiscale pentru care s-a aprobat o eșalonare la plată, precum și dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată în luna curentă din grafic sau suma amânată la plată, împreună cu dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată pe perioada amânării, în cazul în care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se împlinește în luna curentă, precum și obligațiile fiscale curente de a căror plată depinde menținerea valabilității înlesnirii acordate; b) toate obligațiile fiscale principale, în ordinea vechimii, și apoi obligațiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii. c) sumele datorate în contul următoarelor rate din graficul de plată a obligației fiscale pentru care s-a aprobat eșalonarea, până la concurența cu suma eșalonată la plată sau până la concurența cu suma achitată, după caz, precum și suma amânată la plată împreună cu dobânda sau majorarea de întârziere datorată pe perioada amânării, după caz; d) obligațiile cu scadențe viitoare, la solicitarea contribuabilului„.