Cei mai mulți români se declară mândri de naționalitatea lor, însă puțini dintre aceștia arborează tricolorul de Ziua Națională, relevă un sondaj INSCOP Research. Potrivit studiului, 83% dintre respondenți se declară mândri că sunt români, în timp ce 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români. 4,3% nu știu sau nu răspund.
Darie Cristea, coordonator de programe INSCOP Research, susține că ”locuitorii din Muntenia-Oltenia-Dobrogea sunt mândri de originea națională peste medie”. ”Mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitatea etnică a regiunii și posibilitatea ca unii respondenți să fi dat un sens etnic răspunsurilor la această întrebare”, precizează Darie Cristea.
Sondajul mai arată că 26,3% dintre români obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de Ziua Națională, 71,5% nu au acest obicei, iar 2,1% este ponderea non-răspunsurilor. ”Românii nu par a avea un cult al tricolorului foarte dezvoltat â faptul în sine nu trebuie interpretat ca o lipsă de interes față de simbolurile naționale. Este posibil să fie și o consecință dezvoltată după 1989, ca reacție la festivismul excesiv din perioada comunistă. O proporție mai mare de respondenți care arborează tricolorul de 1 Decembrie găsim în Transilvania. Într-o zonă în care există un procent semnificativ de populație de altă etnie, afișarea într-o mai mare măsură decât în alte zone a tricolorului ca element identitar de Ziua Națională este de așteptat”, afirmă Darie Cristea. Totodată, 29,6% dintre români ar fi de acord cu mutarea Zilei Naționale într-un anotimp mai călduros, 55,3% nu sunt de acord, iar 15,2% nu au o opinie în acest sens.