Stan Gheorghiu, fostul președinte al AJF Vrancea, deține un record mai puțin obișnuit în fotbal românesc. În anii 80, a înscris 17 goluri pentru Unirea Focșani cu toate că era portar. La antrenamente, miza pentru a para un penalty era sticla de Pepsi. Fost portar la Åtiința Galați, UTA Arad și Unirea Focșani, Stan Gheorghiu a reușit în cariera sa un lucru ieșit din comun pentru postul în care a evoluat. Era specialistul loviturilor de la 11 metri, dar și al celor din afara careului. La Focșani, Gheorghiu a reușit să înscrie nu mai puțin de 17 goluri, intrând în posesia titlului neoficial de golgheter al grupării de pe Milcov.
În momentele în care scorul era egal și niciunul dintre colegi nu se încumeta să se apropie de punctul cu var, și-a făcut curaj singur și a marcat din penalty. La 62 de ani, fostul președinte al Asociației Județene de Fotbal Vrancea, Stan Gheorghiu, se poate mândri cu titlul de golgheter al Unirii Focșani, cu 17 goluri în sezonul 1980-1981. „La început executam penalty-uri după antrenamente, alături de colegul meu, Ion Paraschiv. Miza era o sticlă de Pepsi. Deși în perioada în care evoluam la Unirea Focșani am avut buni executanți, am fost încurajat de colegi și datorită faptului că vedeam altfel jocul din poartă. Aveam mintea cea mai limpede”, ne-a declarat Gheorghiu.
„Îmi părea rău de portarul advers, pentru că mânca și el o pâine. Pe moment, regretam când marcam, dar îmi trecea repede în momentul în care eram luat în brațe de colegi. Era acea bucurie a golului și a victoriei. La un meci împotriva celor de la Petrolul Berca, am ratat o lovitură de pedeapsă. Gazdele au plecat pe contraatac, iar eu împreună cu un coechipier ne-am accidentat reciproc, în disperarea de a evita golul primit. Din acel moment, am renunțat la a mai executa lovituri de la 11 metri”, spune Stan Gheorghiu, care este de părere că portarii din fotbalul actual nu se mai încumetă de frică să transforme lovituri de pedeapsă.
„Benks” a luat 8 goluri de la Steaua, dar peste trei zile a bătut Dinamo
Asemănarea lui Stan Gheorghiu cu fostul mare portar al Angliei, Benks, i-a atras și o poreclă din partea prietenilor din fotbal. A început fotbalul la divizionara C, Gloria CFR Galați, a mai jucat la CSU Galați, a promovat în primul eșalon cu FCM Galați, iar în 1975 a ajuns la UTA Arad, fiind coleg cu Silviu Iorgulescu, fost portar al echipei naționale.
A apărat 16 meciuri, memorabile fiind înfrângerea, 0-8 cu Steaua, și, după trei zile, victoria cu 1-0 în fața echipei Dinamo București.. De-a lungul vremii, „Benks” a fost coleg de echipă de mari nume ale fotbalului românesc, Domide, Broșovschi, Cura, Axente și Pojoni. După ce s-a retras din fotbal, Stan Gheorghiu s-a dedicat antrenoratului. A pregătit mai multe echipe din Vrancea (Gloria Focșani, Unirea Focșani, Foresta Gugești, Vrancart Adjud, FC Panciu) și a fost președinte de club la fosta echipă Unirea Focșani.
Din 1991 și până în 2007 a fost președinte al Asociației Județene de Fotbal Vrancea. „Cred că mi-am făcut datoria și în fotbalul județean. Au fost multe campionate viu disputate. Au mai apărut și probleme, dar numai cine nu muncește nu greșește”, a punctat Stan Gheorghiu. În acest an, Gheorghiu vrea să se pensioneze, dar nu înainte de a mai ajuta cu sfaturi pe cei care apelează la el. „Sunt un pasionat al meciurilor de fotbal transmise la televizor. Sunt zile când văd și cinci-șase meciuri, din toate campionatele europene. Sunt la curent cu tot ce înseamnă fenomenul fotbalistic și dimineața, la prima oră. Fără ziarele locale și de sport nu știu ce m-aș face”, spune fostul portar. În schimb, are și of.
„Nu-mi plac vremurile astea pe care le trăim, în care oamenii oamenii nu mai merg la stadion. Pe vremea mea veneai cu două ore înainte la meci să prinzi un loc, iar acum stadioanele sunt goale. Mă întristează faptul că oamenii sunt săraci și lipsiți de perspectivă. Åi fotbalul nu este sprijinit așa cum ar trebui”, a mai spus „Benks”.