Proiectul autostrăzii către Focșani va fi demarat în 2014, iar finanțarea la acest tronson va fi asigurată din fonduri de coeziune și prin Mecanismul Conectarea Europei. Programul de autostrăzi pentru 2014-2020, „România 100 – Autostrăzi” a fost prezentat, ieri, de premierul Victor Ponta, în fața grupurilor parlamentare ale USL. Prim ministrul a declarat că, pe finanțarea din fonduri de coeziune, va fi demarată autostrada Pitești-Râmnicu Vâlcea, primul tronson care trece pe la Curtea de Argeș, dar și autostrada Ungheni-Târgu-Neamț-Bacău și încă trei tronsoane, respectiv București-Buzău-Focșani, autostrada Sud București -Alexandria și segmentul Craiova-Calafat. „Asta constituie trei miliarde de Euro și se termină banii din fonduri de coeziune. Alți bani nu avem în fondurile de coeziune. Aceste tronsoane le putem licita și începe în 2014”, a spus premierul Ponta.
Parlamentarii care au participat la prezentarea proiectului au declarat pentru „Monitorul de Vrancea” că președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, i-a convins pe membrii Guvernului ca tronsonul Ploiești-Buzău, varianta inițială, să fie continuat până la Focșani. Ulterior, din 2015, ar urma să înceapă lucrările la tronsul de autostradă Focșani-Galați-Brăila. Finanțarea pentru acest tronson ar trebui asigurată din bugetul de stat. „Este un proiect important al USL, dar este și un proiect al României în ansamblu – acela de a avea în mod realist o rețea de autostrăzi. Am stabilit anul 2018 ca orizont posibil de realizare a acestor autostrăzi, nu întâmplător – 2018 este un an important, când se vor împlini 100 de ani de când România a fost unită politic, dar nu este unită ca infrastructură”, a declarat premierul Victor Ponta.
Victor Ponta a propus elaborarea unui proiect de lege prin care Guvernele viitoare să fie obligate să continue proiectele începute. Premierul a declarat, marți, în fața grupurilor parlamentare USL, că anual va fi alocată construcției de autostrăzi o sumă cuprinsă între 750 de milioane și un miliard de Euro, Parlamentul și Guvernul urmând să decidă în fiecare an în ce direcție alocă această resursă suplimentară.
Premierul a arătat că e într-o procedură avansată centura Sud care va uni autostrada Pitești-București de București-Constanța și că există într-o formulă avansată și se pot în cursul anului viitor declanșa și lucrările pentru Pitești-Craiova. „Unim practic toate regiunile istorice și avem ieșiri spre granițele importante, atât spre Moldova, cât și spre Ungaria și spre Bulgaria”, a spus primul ministru.
Proiectul Guvernului se bazează pe accelerarea proiectelor începute, demararea de noi proiecte din fonduri europene (accesibile datorită triplării absorbției din ultimul an), cointeresarea partenerilor privați în finanțarea autostrăzilor.