Asociația pentru Dezvoltare Europeană și Promovarea Tinerilor (ADEPT) din România, înființată la nivel național în aprilie 2012, și-a constituit sucursală și în județul Vrancea. „Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democrație și doar împreună putem schimba și prospera. Pentru că dacă așteptăm să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei”, spune președintele Sucursalei Județene Vrancea ADEPT România, Dan Popescu Mărăscu.
Tinerii din județul nostru pot activa ca voluntari și pot participa la acțiunile inițiate de o nouă organizație nonguvernamentală, care a înființat o sucursală și în Vrancea, respectiv Asociația pentru Dezvoltare Europeană și Promovarea Tinerilor (ADEPT) din România. Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, din Biroul Executiv Județean al sucursalei vrâncene fac parte Dan Popescu Mărăscu – președinte, Marius Gabriel Vlad – secretar general și vicepreședinții Florin Ionuț Mocanu, Liviu Virgil Chiriță și Andrei George Bouroș.
Asociația are ca scop dezvoltarea europeană și promovarea tinerilor, diagnoza socială, formularea, evaluarea și optimizarea politicilor guvernamentale, promovarea accesului la informații, transparență decizională și încurajarea participării civice, promovarea tradițiilor, valorilor și simbolurilor românești, protecția mediului, promovarea activităților turistice, educaționale și culturale. „O civilizație înflorește atunci când oamenii plantează copaci în umbra cărora nu vor sta niciodată. Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democrație și doar împreună putem schimba și prospera. Scopul nostru este de constitui sucursale ale asociației în toate comunele și orașele din județ, de a planifica activități de interes public, atrage fonduri europene nerambursabile și de a crea locuri de muncă. Ne dorim să formăm relații de parteneriat și colaborare cu instituții de stat și private din județul Vrancea pentru activități de protecție și sprijin a comunității. Pentru că dacă așteptăm să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei”, a declarat Dan Popescu Mărăscu.
Implicarea tinerilor în comunitate
ADEPT România și-a propus schimbarea mentalității tinerilor referitoare la importanța implicării în societate, în problemele comunității, în activități și proiecte benefice pentru societatea în care trăim și în comunitatea din care facem parte. Toate acestea pentru că, se precizează în comunicat, „în școală înveți o lecție și apoi ți se dă un test. În viață dai un test și apoi înveți o lecție”. „Avem în plan un prim proiect social de filantropie pentru un cămin de copii, cu ocazia Sărbătorilor, care implică acordarea unor cadouri și vorbe motivaționale pentru un viitor mai strălucit, acolo unde speranțele și-au pierdut scânteia. Pentru anul 2014 se pregătesc programe și evenimente mai multe și mai elaborate”, a mai transmis Dan Popescu Mărăscu.
Printre obiectivele menționate pe site-ul ADEPT România se numără: realizarea de proiecte socio-educative, culturale, sportive, economice pentru tineri; promovarea sportului în rândul tinerilor; activități de creație artistică, spectacole, activități recreative și distractive; promovarea voluntariatului în rândul tinerilor, stimularea asociativității și abilităților de comunicare; promovarea accesului angajaților la programele de formare profesională continuă, în vederea obținerii de către aceștia a unei calificări complete; realizarea și editarea de cărți, publicații periodice, broșuri, programe informatice; apărarea drepturilor tinerilor și campanii și proiecte pentru protejarea mediului.
De asemenea, constituie obiective promovarea tradițiilor, valorilor și simbolurilor românești, organizarea de workshopuri, training-uri, cursuri de educație antreprenorială, campanii de sănătate, promovarea tinerelor talente, consultanță pentru întocmirea de proiecte, dezvoltarea și furnizarea serviciilor de orientare, consiliere și îndrumare în sprijinul tranziției de la școală la viața activă, implicarea și implementarea de proiecte cu caracter social. ADEPT desfășoară, totodată, activități de consiliere și consultanță în domeniul cooperării și dezvoltării rurale și organizează și susține cursuri teoretice și practice în vederea îmbunătățirii formării și calificării profesionale a membrilor săi și altor actori interesați în domeniul cooperării și dezvoltării rurale.