Doar o treime din terenurile disponibile pentru retrocedare din Vrancea au fost inventariate de topometriști deoarece primăriile din județ nu au fonduri pentru a plăti specialiștii în cadastru. Situația intermediară cu inventarierea terenurilor a fost transmisă, ieri, la București de juriștii Prefecturii.
Inventarierea terenurilor disponibile pentru retrocedare la nivelul localităților vrâncene se derulează cu greutate din cauza problemelor financiare de la nivelul primăriilor. Până acum, proporția de inventariere raportată de primarii vrânceni este de 38% la nivelul județului. Este un procent foarte mic, care situează Vrancea pe ultimele locuri din țară. Motivul este cunoscut și la nivel central, după ce primarii vrânceni i-au cerut lui George Băeșu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), să fie alocate fonduri pentru plata specialiștilor în cadastru care trebuie să facă parte din comisiile de inventariere a terenurilor disponibile pentru retrocedare. Edilii au explicat că nu au fonduri în bugetul local pentru plata acestor specialiști, fără de care nu pot fi realizate măsurătorile. Iar expertizele sunt destul de costisitoare, de ordinul zecilor de mii de lei la nivelul unei localități.
Subprefectul Cristi Misăilă a explicat că marea problemă ridicată de primari este lipsa fondurilor pentru plata specialiștilor topometriști. „Avem două situații întâlnite până acum la autoritățile locale. Fie sunt specialiști care nu vor să mai participe la ședințele comisiilor locale de inventariere și să realizeze lucrări până când nu sunt plătiți, fie sunt specialiști care au făcut lucrări, dar refuză să le predea până când nu primesc banii”, a explicat subprefectul Misăilă.
Primarul de la Gologanu, Dumitru Robu spune că la nivelul comunei sale nu sunt probleme deosebite cu retrocedările, cu excepția fondurilor care trebuie plătite din bugetul local pentru plata specialistului de la cadastru. „Deocamdată suntem în termenul de 180 de zile. Avem probleme cu banii pentru specialistul de la cadastru însă ne-am înțeles să achităm lucrarea în două tranșe. O parte din bani îi plătim în acest an, restul în 2014”, a afirmat primarul Dumitru Robu.
Retrocedările sunt suspendate
Noua lege a retrocedărilor, 165 din 2013, modifică modul prin care sunt restituite proprietățile confiscate în perioada regimului comunist. Pentru prima oară după 1990, trebuie realizat un inventar al terenurilor disponibile la nivelul localităților și care ar putea fi retrocedate. Sunt luate în calcul inclusiv terenurile de la Stațiunea de la Odobești sau pădurile statului administrate de Romsilva. Din comisia locală pentru inventarierea terenurilor fac parte: un reprezentant al Prefecturii, primarul și secretarul localității, un specialist în măsurători topografice și în identificarea tarlalelor și parcelelor din cadrul unității administrativ-teritoriale, un reprezentant al Oficiului teritorial de cadastru și publicitate imobiliară. În funcție de specificul localității, din comisie mai fac parte un reprezentant al Agenției Domeniilor Statului, un reprezentant al Academiei de Åtiințe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Åișești”, un reprezentant al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sau un reprezentant al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi referitoare la restituirea proprietăților au fost suspendate retrocedările de terenuri. Legea 165 din 2013 stabilește că activitatea comisiei județene, a comisiilor locale de fond funciar, punerile în posesie, emiterea titlurilor de proprietate sunt suspendate până la întocmirea situației centralizate cu cererile de restituire nesoluționate, a inventarului terenurilor care pot fi retrocedate. Activitatea comisiilor de soluționare a cererilor depuse în baza legii 10 din 2001 va fi reluată de la 1 ianuarie 2014. O noutate a legii este interzicerea retrocedării de imobile sau terenuri către cei ce au cumpărat drepturi litigioase, care vor primi doar compensări prin puncte.
Primarii vor prezida comisiile de inventariere
Legea a fost modificată de Parlament în luna noiembrie și trimisă la președinție pentru promulgare. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a anunțat că modificările au fost realizate în urma solicitarilor adresate prim-ministrului Victor Ponta de structurile asociative ale aleșilor locali. „Prin adoptarea acestui proiect de lege, comisiile locale pentru inventarierea terenurilor vor fi conduse de primarii de comună, oraș sau municipiu. Legea nr. 165/2013 prevedea că președinții acestor comisii sunt reprezentanții instituțiilor prefectului. O modificare importantă a legii, aprobată de Camera Deputaților, este majorarea termenului de decădere în procedură administrativă în care persoanele care se consideră îndreptățite pot completa cu înscrisuri dosarele depuse la entitățile învestite de lege. Termenul a fost majorat de la 90 de zile la 120 de zile. De asemenea, prin modificarea Legii nr. 165/2013, titularii de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor către entitățile învestite cu soluționarea notificării în vederea restituiri în natură sau compensării imobilelor cu alte bunuri. În forma inițială a legii, returnarea dosarelor la nivel local era posibilă doar în cazul solicitărilor formulate în temeiul legilor fondului funciar”, arată ANRP.