Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Proiecte de două milioane de euro derulate prin GAL „Vrancea Sud Est“


Grupul de Acțiune Locală (GAL) Vrancea Sud – Est este pe primul loc la implementarea proiectelor europene dintre cele 161 GAL-uri din România. Prin acest GAL au fost depuse 68 de proiecte de către primării, societăți comerciale și fermieri, însumând 1.962.421 euro. 20 de lideri locali, angajați ai GAL-ului, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit au participat, săptămâna trecută, la „Schimbul de experiență cu GAL-uri din zona de Sud – Vest”, organizat în localitatea Rânca, din Gorj. De asemenea, au fost prezenți președinții GAL-urilor Parâng și Poarta Almăjului. 
   GAL-ul Vrancea Sud-Est este un exemplu de succes și de bună practică pentru ceilalți beneficiari ai fondurilor europene datorită modului în care a cheltuit banii acordați de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea mediului rural. GAL-ul înființat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, este pe primul loc între cele 161 de GAL-uri din țară la implementarea proiectelor europene. Bilanțul a fost prezentat la seminarul organizat săptămâna trecut la Rânca unde au participat 20 de lideri locali, primari ai comunelor partenere la GAL, directorul Oficiului de Studii Pedologice Vrancea, Dorian Alecsandrescu și directorul OJPDRP Vrancea, Gabriel Bărculescu. „Până în acest moment avem depuse și selectate un număr de 68 de proiecte însumând 1.962.421 euro accesați, rezultat care împreună cu cei peste 700.000 euro deja plătiți către beneficiari, plasează GAL Vrancea Sud – Est pe primul loc în țară din 161 GAL-uri”, a afirmat președintele GAL-ului. 
   Acesta a arătat că principalele dificultăți întâmpinate în cei doi ani de implementare s-au datorat „unor permanente schimbări și adaptări ale metodologiei și procedurilor la normele impuse de Uniunea Europeană în domeniul PNDR”. Însă aceste obstacole au fost depășite cu ajutorul beneficiarilor. „Am avut o permanentă comunicare cu posibilii beneficiari pe care i-am îndrumat în elaborarea și susținerea proiectelor și considerăm că am adus un plus economiei rurale din teritoriul GAL și o creștere semnificativă a calității vieții populației din această zonă. Proiectele accesate de UAT-uri prin măsura 322, proiecte ce însumează 310.000 euro, au adus în cinci din comunele partenere utilaje performante pentru deszăpezire și în două localități autoutilitare pentru serviciul ISU”, a afirmat președintele GAL-ului. 
   Pe lista comunelor care și-au achiziționat utilaje de deszăpezire se află localitățile Măicănești, Gugești, Răstoaca, Nămoloasa și Nănești în vreme ce comunele Bălești și Milcovul au cumpărat autoutilitară pentru incendii. De asemenea, cele 23 de proiecte depuse pentru măsura 112 – Instalare tineri fermieri, au făcut ca „23 de tineri din zona rurală să își găsească o activitate productivă, care să le poată asigura o viață decentă și o afacere profitabilă, noi contribuind astfel la stabilirea acestora în mediul rural și prevenind astfel un exod al populației tinere către alte țări pentru a-și găsi de lucru”.
Colaborare cu autoritățile locale 
   Conducerea GAL-ului a subliniat susținerea de care a beneficiat din partea autorităților locale, în special a Consiliului Județean, dar și colaborarea cu instituțiile descentralizate ale Ministerului Agriculturii. Aceasta s-a văzut în accesul beneficiarilor la informații despre proiecte care în alte condiții ar fi fost foarte greu de adus la cunoștință. „Alături de interesul și munca Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud – Est, organismele APDRP și MADR din Vrancea au considerat că o implicare activă alături de aceștia poate avea doar rezultate benefice. Noi putem spune că toate acțiunile pe care GAL le-a întreprins au avut susținerea și suportul nostru și, împreună, am analizat fiecare situație apărută pentru a găsi o rezolvare. Având trei GAL-uri în primele cinci din țară, și aici enumerăm GAL Vrancea Sud – Est locul I, GAL Pădurile Dacice locul II și GAL Valea Râmnicului locul V, este o mândrie și pentru noi, reprezentanții autorităților MADR, deoarece arată că se poate colabora eficient pentru dezvoltarea unui teritoriu prin accesarea de fonduri europene în domeniul agricol, domeniu care trebuie și poate deveni motorul activității economice a României în următoarea perioadă. Suntem mulțumiți de aceste rezultate și credem că putem continua. Fiecare dosar depus la noi a fost analizat rapid și eficient și am acordat Grupurilor de Acțiune prioritate pentru evaluare și eligibilitate”, a declarat directorul OJPDRP Vrancea, Gabriel Bărculescu.
GAL-urile cer ghiduri clare pentru accesarea fondurilor europene
   Seminarul a fost și un prilej pentru Grupurile de Acțiune Locală participante la seminarul de la Rânca de a prezenta problemele cu care s-au confruntat de-a lungul perioadelor de activitate. Președinții GAL-urilor au arătat că deși Strategiile de Dezvoltare sunt oarecum diferite, chiar și prin specificul fiecărui teritoriu în parte, acestea se raportează la același plan național, PNDR. De aceea și soluțiile oferite de autorități ar trebui să fie unitare, nu diferite de la un județ la altul. Astfel, o mare problemă identificată de GAL-uri este aceea a unui tratament diferențiat din partea Autorității de Management la adresa Grupurilor de Acțiune Locală, tratament care diferă în principal de la fiecare centru în parte, iar „situații existente în Vrancea și analizate într-un anumit fel de Autoritate nu sunt similare ca și interpretare cu cele ale autorităților din Gorj”. „O astfel de diferențiere ne aduce în situația de a nu avea o similitudine în rezolvarea problemelor. Considerăm că ar trebui unificate aceste situații la nivel național și ar trebui elaborate ghiduri clare, fără cale de interpretare, ghiduri ce ar aduce Grupurile de Acțiune Locală la același numitor și ar ușura și munca autorităților statului prin aplicarea metodelor de similitudine”, a declarat Victor Terteleacă, președintele GAL Poarta Almăjului.  
   Concluziile schimbului de experiență au fost că există posibilitatea cooperării între Grupurile de Acțiune Locală și la nivel național și internațional și că aceasta este soluția pentru ca strategiile de dezvoltare să fie implementate cât mai ușor și rapid. 
Singurul GAL realizat de o Cameră Agricolă
 
   GAL-ul „Vrancea Sud-Est”, realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost primul finalizat de o Cameră Agricolă din țară. A obținut un contract de finanțare de 2,8 milioane euro, ce a fost semnat la sfârșitul anului trecut. Acest GAL îi ajută pe fermierii și autoritățile locale care depun proiecte pentru accesarea de fonduri europene să obțină mult mai ușor banii de care au nevoie. În loc să aștepte luni de zile până când proiectele sunt verificate și declarate eligibile, documentația este verificată doar de specialiștii GAL-ului și ulterior avizată de autoritățile centrale. Practic, GAL-ul funcționează ca un fond de investiții care asigură bani pentru cele mai bune proiecte din comunitățile locale partenere.
   Lista comunelor partenere la GAL cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud- Est este beneficiar al unui proiect finanțat prin FEADR – axa 4 LEADER, privind implementarea planului de dezvoltare locală.
   Conform definițiilor din legislația românească, Grupul de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat local constituit din parteneri provenind din diferite sectoare socio – economice locale, formă de asociere prin care administrațiile locale și fermierii pot obține fonduri europene mult mai rapid decât prin intermediul sesiunilor clasice de depunere a proiectelor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?