Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO şi GALERIE FOTO: Muzică şi poezie la CEA MAI MARE Pomană a Porcului din România





   Alexandru Dodiță, Constantin Dumitru și Angela Silion au câștigat, vineri, câte o jumătate de porc oferită de grupul de firme Premium Porc. Cei trei au fost câștigătorii concursului „Odă porcului”, care a avut loc în Piața Unirii în cadrul unui eveniment organizat de Premium Porc în colaborare cu autoritățile locale. A fost cea mai mare pomană a porcului organizată în țară. Startul pregătirilor a fost dat dimineață, când carnea a început să fie prăjită în ceaunul de o mie de litri adus în Piața Unirii. Seara, zeci de vrânceni s-au așezat la coadă pentru a lua o porție din tochitura pregătită de cei mai buni bucătari din Focșani. Mâncarea a fost suficientă pentru toți cei prezenți, iar câteva oale cu tochitură au fost duse la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” pentru bolnavii internați aici. 
   Cea mai mare pomană a porcului din țară a fost organizată vineri, în Piața Unirii din Focșani, de unul dintre cei mai mari crescători de animale din România. Compania Premium Porc a ales să organizeze un asemenea eveniment, chiar de Ignat, ziua tradițională când românii sacrifică porcii pentru Sărbătoarea Crăciunului. Pomana porcului este o tochitură cu mămăliguță fierbinte care, tradițional, este stropită cu vin și țuică. De această dată, cei de la Premium Porc au oferit tochitura cu carne de la animalele crescute la fermele din Slobozia Ciorăști dar și mămăliguță cu fasole, pentru cei care au ținut post. 
   Vineri dimineață, carnea a început să fie prăjită în ceaunul de o mie de litri adus în Piața Unirii. Ceaunul imens a fost făurit manual de meșterul Tortică. Meșteri bucătari au fost de la cele mai bune restaurante focșănene, în frunte cu bucătarul de la Top Chef, Mihai Neacșu. Conform tradiției, nu putea lipsi pârlirea porcului. Chiar dacă tradițional se folosesc paiele, bucătarii au folosit o metodă mai modernă, o butelie cu gaz, pentru porcii aduși în Piața Unirii. Celor care au ținut post, bucătarii le-au pregătit 500 de porții de fasole fiartă și mămăliguță.
   Seara, când mâncărurile au fost gata, zeci de vrânceni s-au așezat la coadă pentru a lua o porție din tochitura pregătită de cei mai buni bucătari din Focșani. Însă primii serviți au fost copiii de la toate centrele Direcției pentru Protecția Copilului Vrancea. Aceștia au avut un program special în ziua de 20 decembrie, când au patinat și au cântat colinde pe scena din Piața Unirii.
   Petrecerea a fost întregită de spectacolul organizat de artiștii Ansamblului Folcloric „Å¢ara Vrancei” care i-au încântat de focșăneni cu un program special de colinde și muzică tradițională românească. „Este un eveniment organizat de grupul de companii Premium Porc, cu sprijinul Primăriei Focșani și al Consiliului Județean, Prefecturii. Ne-am propus să realizăm cea mai mare Pomană a Porcului din țară. De aceea am invitat bucătari celebri, de la TopChef, de la cele mai bune restaurante din Focșani. De la 8 dimineața sunt aici și gătesc pentru dumneavoastră. Pomana porcului, însoțită de fasolică, mămăliguță a fost pregătită pentru a sărbători această zi”, a afirmat reprezentantul Premium Porc, Rareș Popelca. 

O poezie pentru jumătate de porc
   Cel mai așteptat moment a fost competiția pentru cele trei jumătăți de porc oferite de Premium Porc câștigătorilor concursului „Odă Porcului”. Trei focșăneni, Alexandru Dodiță, Constantin Dumitru și Angela Silion, care au compus câte o poezie dedicată porcului, au plecat acasă cu câte o jumătate de porc și vor avea ce să pună pe masă la aceste sărbători. „Dimineață am intrat pe internet, am văzut concursul și m-am pus, de capul meu, și am făcut poezia cum am gândit-o eu. Însă soția râdea de mine că „numai tu nu ești poet acum, Eminescu în mizerie». Îi spun că eu încerc, n-am de pierdut nimica. Mulțumesc lui Dumnezeu, îmi prinde bine. Ca pensionar, cu pensie mică, asta e viața. Le-am spus și organizatorilor să se pregătească pentru că la anul le iau un porc, nu numai o jumătate”, ne-a spus Alexandru Dodiță, precizând că „a mâncat și tochitură, e foarte bună”. La sfârșitul petrecerii, tochitura din ceaun a fost oferită Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” pentru bolnavii de aici.

 „Anu acesta, de Crăciun, eu aș vrea ca să vă spun 
Dacă am puțin noroc, aș lua juma de porc
Åži aș vrea să vă mai spun că nu e porc mai bun 
Decât ăsta, câștigat de un pensionar sărac, 
Ce nu își permite azi să cumpere un porc sau brazi
Să aibe de sărbători, ca orice muritor, 
O masă îmbelșugată, cum aveam noi toți odată
De aceea v-aș ruga, cei care veți juriza
Să îmi spuneți la sfârșit : du-te acasă fericit
Åži mănâncă-l sănătos că acuma l-ai luat, porc tăiat chiar de Ignat
Vreau să zic anticipat : mulțumesc, vi l-am luat
Să aveți un an bogat, să aveți bani mulți și sănătate
La mulți ani, noroc în toate și la anul de-oi mai fi
În piață iar voi veni și voi încerca din nou, să iau un nou cadou
La mulți ani cu sănătate, 
Să aveți prosperitate, 
Să aveți noroc și mulți bani
Să trăiți și la mulți ani!” – Alexandru Dodiță
„Bună ziua și noroc
Eu sunt Ghiță, sunt un porc
M-am născut la Premium Porc
Åži să știți că m-am făcut mare
pentru că am mâncat doar cereale 
n-am crescut cu chimicale
am mâncat totul din firmă 
și nu am multă slănină
am crescut, m-am îngrășat
Åži-am trăit pân la Ignat
La Slobozia Ciorăști
Acolo urmași găsești
Casa mea și-al meu loc se numește Premium Porc
Este o firmă serioasă, cu specialiști de clasă
Ce vă invită la masă
Vă invit la tochitură ca s-aveți și udătură
m-am sacrificat pe mine să vă fie vouă bine, 
Firma să o pomeniți, clienți să deveniți
Åži la anul să veniți” – Constantin Dumitru
„Vine Crăciunul dragii mei, 
genocid pentru purcei
Azi sărbătorim Ignatul, 
ierte Dumnezeu păcatu, 
Nu facem din porc opinci, 
Premium Porc ne dă șorici
Așa că păliv-ar foamea și deie peste voi norocu 
să luați acasă porcu
Mușchiulețul rumeior 
și oda purceilor” – Angela Silion

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?