Pe parcursul anului trecut, 450 de vrânceni care s-au prezentat în fața Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap au fost decăzuți din gradul ce-l aveau înscris în certificatul de încadrare. Unii dintre ei au fost scoși complet din rândurile celor cu dizabilități, în timp ce alții au primit, în urma evaluării și a documentelor medicale prezentate Comisiei, grade inferioare celor avute până în momentul respectiv. Totodată, în anul 2013, au fost înregistrate 1.181 cazuri noi de persoane cu handicap, în momentul de față figurând în evidențele Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap 19.023 de vrânceni cu dizabilități. Cei mai mulți dintre aceștia (11.182) dunt încadrați în gradul accentuat de handicap, în timp ce 4.947 figurează în gradul grav, 2.694 în cel mediu și 200 în gradul ușor. Dintre persoanele încadrate în gradul grav, doar 1.325 figurează că au asistenți personali. Ceilalți, fie că nu au găsit persoane care să-i îngrijească fie că au preferat așa, au ales să-și primească sumele destinate plății însoțitorilor la un loc cu propriile indemnizații.
Din totalul persoanelor cu dizabilități din Vrancea, 5.294 au handicap fizic, 3.852 au handicap somatic, 411 auditiv, 2.216 vizual, 2.112 mental, 2.215 psihic, 2.701 asociat, 130 HIV/SIDA, 89 au boli rare și trei surdocecitate.
Evaluarea/reevaluarea persoanelor cu handicap se face pe baza unui dosar ce trebuie depus de acestea la Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap, cu sediul în Focșani, strada Cuza Vodă nr. 56. Documentele necesare sunt următoarele: cerere tip, act de identitate (copie); certificat de naștere, certificat de căsătorie și, după caz, certificat de deces sau hotărâre de divorț, în original și copie; adeverință de salariu (după caz), în original și copie; adeverință de venit (pentru persoanele care nu au niciun venit); decizie de pensionare (limită de vârstă, urmaș, etc.); cel mai recent talon de pensie; ancheta socială, în original și copie, de la primăria de domiciliu; documente medicale: referat medical, în original, de la medicul specialist; scrisoare medicală (cf. H.G. 430/2008) de la medicul de familie, în original; investigații paraclinice (analize), în copii; documente medicale cu data debutului afecțiunii (copie fișă dispensarizare, copie bilet ieșire din spital etc.), în copii.
Este obligatoriu ca toate documentele medicale depuse la dosar să fie datate, parafate, semnate de medic și să aibă ștampila unității spitalicești emitente.
Cererea-tip de evaluare complexă, însoțită de documentele necesare specificate mai sus se depun la Serviciul Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap, după următorul program: luni-vineri: 08.00-15.00. Dosarul se poate depune, potrivit legii, de către persoana solicitantă sau reprezentantul legal al acesteia și la registratura primăriei din localitatea de domiciliu/reședință sau la registratura DGASPC Vrancea.