Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Merchea vrea apă caldă CU PROGRAM: șase ore dimineața și șase ore seara


   Conducerea SC ENET SA a anunțat ieri că, începând cu data de 15 ianuarie, nu va mai furniza apă caldă non-stop, ca până acum, ci potrivit unui program de furnizare, timp de 12 ore zilnic, dimineața și seara. Această măsură a fost luată în cadrul Consiliului de Administrație (CA) al societății, la propunerea directorului Manole Merchea, pentru reducerea pierderilor și pentru a nu se mai „arde gazul de pomană”. 
   Directorul Manole Merchea a propus, iar CA a aprobat ca focșănenii care sunt abonați la SC ENET SA să nu mai aibă apă caldă toată ziua, ca până acum. Începând cu data de 15 ianuarie, apa caldă va fi furnizată după un program de 12 ore zilnic, șase ore dimineața, în intervalul orar 4.00 – 10.00 și șase ore seara, între orele 16.00-22.00, în zilele lucrătoare. Sâmbăta, duminica și în zilele de sărbători legale, când este un consum mai mare, apa caldă va fi furnizată între orele 6.00 – 23.00. 
   Această decizie a fost luată de Consiliul de Administrație al societății de termoficare, în urma unei propuneri făcută de directorul Manole Merchea, pentru a reduce pierderile cauzate de consumul de gaz pentru încălzirea non-stop a apei, când, practic se „arde gazul de pomană”, după cum consideră directorul Merchea. „În urma analizelor făcute în cadrul societății, privind graficul de consum al apei calde la nivelul Municipilului Focșani, s-a constatat că între anumite ore, nefiind consum, arderea combustibiului se face ineficient, inducând pierderi care conduc la mărirea nejustificată a facturilor emise de GDF Suez România. Cu convingerea că veți înțelege că aceste demersuri se fac în interesul dumneavoastră, utilizatorii SC ENET SA, vă mulțumim anticipat și facem mențiunea că pentru sezonul cald luăm în calcul regândirea acestui program de furnizare”, ne-a transmis Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt de la SC ENET SA. 
   Practic, furnizarea apei calde va fi făcută pentru jumătate de zi. Conducerea ENET argumentează că această decizie nu îi va afecta pe consumatori, întrucât oamenii folosesc apa caldă mai ales dimineața și seara, potrivit statisticilor societății. „Cetățenii nu vor fi afectați de această măsură. Potrivit graficelor de consum, am căutat să acoperim perioadele în care există un consum real, ca să nu ardem gazul de pomană. Dorim optimizarea consumului și a cheltuielilor, iar parametrii economici ai societății vor fi îmbunătățiți, cu efect în facturare”, ne-a declarat și Manole Merchea, directorul SC ENET SA Focșani. 
Apa caldă bagă în datorii ENET-ul
   În luna octombrie anul trecut, în cadrul unui interviu acordat cotidianului nostru, directorul ENET spunea că a descoperit principala cauză pentru care societatea merge constant pe pierdere: furnizarea apei calde, non stop, către populație. Manole Merchea afirma la acea dată că pentru încălzirea întregii cantități de apă care este vehiculată pe conductele orașului, zilnic, ENET consumă 140 de gigacalorii, în timp ce populația consumă și i se facturează doar 40 de gigacalorii, diferența fiind pierderi. „Până acum s-a considerat că toată pierderea de la ENET este cauzată de neîncasarea de la populație a sumelor aferente apei calde și a căldurii. Însă paguba nu de aici vine, ci din furnizarea de apă caldă. ENET-ul încălzește non-stop apa, 24 de ore, o vehiculează pe rețeaua de termoficare și încasează doar cât consumă clienții. Am extras din evidențele noastre consumul din câteva zile diferite și am constatat că s-au produs, la nivel de ENET circa 130-140 de gigacalorii pe zi și s-au facturat 40 de gigacalorii. Acest lucru s-a petrecut 7 luni din an, de aici vine toată paguba care s-a adunat de-a lungul timpului la ENET și pentru acest lucru trebuie să găsim o soluție”, spunea Merchea. Și soluția a venit: înjumătățirea programului de furnizare a apei calde.  
Cum primesc consumatorii vestea
   Părerile în rândul abonaților ENET cu privire la programul de furnizare a apei calde sunt împărțite. Unii sunt de părere că este o măsură benefică, în condițiile în care majoritatea cetățenilor consumă apă caldă dimineața și seara, alții nu sunt de acord cu consumul raționalizat, spunând că acesta este un serviciu care trebuie asigurat continuu.
   Ion Vlase, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari din Vrancea, este de acord cu această măsură, pe care o consideră ca fiind benefică. „Având în vedere situația economică de la ENET și faptul că sunt cu un picior în groapă, personal, această măsură mi se pare bună, pentru ei, din punct de vedere administrativ. Omul nu se spală 24 de ore din 24, șase ore dimineața și șase ore seara cred că este suficient. Dar fiecare percepe cum vrea această măsură, niciodată nu vor putea fi mulțumiți toți oamenii”, ne-a spus Vlase. Acesta a ținut să specifice faptul că, pentru luna decembrie, la asociațiile sale, valoarea facturii pentru apa caldă a scăzut și cu 40%, datorită modernizării rețelelor termice. „Aici se vede fiabilitatea investiției. Dacă înainte la o scară aveam facturi de 30-40 de lei, acum nu depășesc 16 lei. Este un lucru bun, s-a venit în sprijinul cetățeanului”, a adăugat Ion Vlase.
   Alți consumatori nu sunt de acord cu această măsură de raționalizare a consumului. „Nu cred că este bine, acesta este un serviciu de care ar trebui să beneficiem la orice oră. Dacă apa este întreruptă șase ore, ea va stagna, rece, pe țeavă și, nefiind consum mare în blocul în care locuiesc, voi aștepta mult și bine până să se încălzească apa. Dacă se consumă încontinuu este caldă, dacă este oprită câteva ore se va răci și la robinet va curge apă rece, pe care noi o vom plăti ca și apă caldă.Când să se încălzească, va fi oprită. În final, e bine pentru ei, că fac economii, dar noi suntem cei păcăliți, pentru că vom plăti o apă rece”, ne-a spus Doina B., care locuiește în zona Bahne.
   Rămâne de văzut cum va fi primită această măsură de abonații ENET și dacă decizia se va dovedi un colac de salvare pentru situația financiară a societății.

31 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?