Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Mortalitatea infantilă, în creștere


   Neglijența, sărăcia sau lipsa de educație sunt câteva dintre cauzele care conduc la creșterea mortalității infantile, la nivelul județului Vrancea. Anul trecut, în maternitățile din județ s-au născut peste 2.800 de bebeluși, cei mai mulți la Spitalul Județean. Din total, 33 de bebeluși, dintre care 19 născuți prematur, au murit. 
   Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că a crescut numărul deceselor în rândul bebelușilor. Dacă în 2011 au murit 24 de bebeluși, în 2012 au decedat 29, iar în 2013 au fost constatate 33 de decese. „În 2012 am avut multe decese, mai ales în perioada februarie-aprilie, când au fost condițiile meteo nefavorabile. O parte au decedat în maternități, restul acasă, după ce au fost preluați de părinți. Anul trecut am avut 33 de decese, 10 în mediul urban, 13 în mediul rural și 10 extrajudețean. Din cei 280 de copii născuți prematur, 19 au decedat. Afecțiunile respiratorii au fost cele mai frecvente cauze. În mediul rural sunt probleme, pentru că mamele nu își monitorizează sarcina și nici nu se duc la medic să le ia în evidență, ca apoi să beneficieze de teste medicale. Åži lipsa de educație este o cauză. Multe femei nu știu cum să își crească copiii. Plus, contează foarte mult primele zile după ce copilul este adus de la maternitate, mai ales în sezonul rece. Părinții nu dau importanță unor simptome incipiente unei afecțiuni și din acest motiv afecțiunea se agravează și orice intervenție devine mult prea tardivă”, spun specialiștii din cadrul DSP. 
   De asemenea, au fost și situații în care micuții au decedat din cauza malformațiilor congenitale cu care s-au născut ori a greutății foarte mici avute la naștere.
  
Ce recomandă medicii
   Specialiștii DSP recomandă femeilor însărcinate să adopte un stil de viață  sănătos, să renunțe la fumat și să-și monitorizeze sarcina, prevenind astfel riscul decesului copilului. „Fumatul în timpul sarcinii cauzează o greutate la naștere a bebelușului mai mică cu 500 de grame. Alimentația deficitară a mamei în timpul sarcinii este o cauză la fel de importantă, care duce la nașterea prematură. Iar munca, mai ales în trimestrul III de sarcină, este altă cauză a nașterii premature. Munca fizică grea poate produce nașterea prematură prin contracții uterine intense. Un alt motiv ar fi faptul că femeile însărcinate nu își mai iau concediu prenatal cu o lună înainte de data probabilă de naștere. Această lună de repaus contează foarte mult. De asemenea, foarte mult contează și alimentația mamei în timpul sarcinii, cât și prezentarea mamei la controale medicale periodice. Medicul de familie o poate învăța pe mamă să facă tot ceea ce trebuie pentru a crește un copil sănătos”, spun specialiștii DSP. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?